onqa onqa komentáře u knih

☰ menu

Pod jabloní Pod jabloní Jindřiška Ptáčková

Povedená detektivka. Knihu jsem vybrala jen náhodou, nečekala žádný zázrak a s autorkou se setkala poprvé. Opět se mi potvrdilo, že se nemám dívat s despektem na věci, o kterých nic nevím. Kdo zná tuhle edici a vůbec má rád českou detektivku, bude spokojen. Do vcelku tenké letní knihy se vešla hodně povedená detektivka. Autorce se na malém prostoru podařilo vykouzlit uvěřitelné postavy, zápletku i rozuzlení. Jdu hledat další.

11.04.2020 5 z 5


Hotel Poslední naděje Hotel Poslední naděje Nicki Thornton

Sice už mi je o hodně víc než jen devět, ale i tak jsem se dobře bavila. Konec otevřený, a tak doufám, že se brzy dočkáme pokračování. Seth je kouzelný i bez kouzlení, ostatní postavy jen hrubě načrtnuté tak neruší děj. Černostínka jako typická představitelka kočičího rodu pozvedla příběh ještě o kousek výš.

22.10.2019 5 z 5


Čarodějnice Čarodějnice Camilla Läckberg

Vážně je pro zvýšení zájmu čtenářů třeba, aby kniha pojednávala o vraždě dítěte? Nejde to líp? A je opravdu nutné, aby se spisovatelka, která píše detektivní romány s prvky romantiky zabývala uprchlickou krizí?
A části s čarodějnicí Elin, to jako vážně? A to rozuzlení na konci... Jakýsi článeček z Bohuslanských novin, aby tato část byla v knize oprávněně, a zapadla tam?
Kdybych mohla Camille poradit, řekla bych jí, aby, jestliže má tak nutkavou potřebu, o čarodějnicích napsala samostatnou povídku. Nebo to snad bylo kvůli názvu knihy? Že by Camilla nevymyslela lepší název než Čarodějnice a proto se rozhodla čtenáře obohatit o část s čarodějnicí? Možné je vše. Kdo z nás vidí do hlavy pachatele...
A pak už jsme se jen dozvěděli, jak vyrůstají Eričiny děti, že Anna už je na tom líp, Kristina se bude vdávat a Melberg je stále stejný hňup. A vražda a její pachatelé? Tolik kombinací a možných řešení. Ach... Nebo spíš, ach bože. Takže až se budete v létě nudit na lehátku pod stromem a nebude se vám chtít přemýšlet, přečtěte si Čarodějnici. A dejte si k tomu zmrzlinu. U téhle knihy nějak zvlášť vadit nebude, když ji pokapete.

03.05.2018 2 z 5


Špinavá práce Špinavá práce Christopher Moore

Charlie je novopečený otec.

Charlie už předtím pár vteřin držel maličkou Sophii v náručí a zase ji rychle předal staniční sestře s tím, že by měl někdo kvalifikovanější přepočítat, jestli má správný počet prstů na rukou i nohou. Sám to spočítal dvakrát a pokaždé dospěl k počtu jednadvacet.
"Co když má to děcko ocas?" Charlie si byl naprosto jistý, že na ultrazvuku ze šestého měsíce zahlédl ocas. Prý pupeční šňůra!
"Žádný ocas nemá, pane Ashere."
"Budu ji mít rád i s prstem na ruce navíc, nebo s ocasem."
"Žádný zatracený ocas nemá, vy troubo!"
"Mohli jste jí ten ocas odstranit na porodním sále."
Charlie vzal jeden dlouhý pramen Racheliných vlasů, natáhl ho přes Sophiinu hlavičku a začal ho upravovat, jako kdyby to byly její vlásky.
"Nic na tom nebude, když jí nenarostou vlasy. Když nám dají její ocas, můžeme jí z něj transplantovat chomáčky chlupů na hlavu.."

Tahle kniha má hloubku. I když se při čtení budete smát tak, že vám potečou slzy, jsou v ní místa, kde je skrytá hluboká pravda. Je o životě, umírání, o Smrťovi, Kerberech, příšerách z hlubin, bláznech, betasamcích...

Je nádherná.

10.12.2017 5 z 5