ondro20 ondro20 komentáře u knih

☰ menu

Blízký východ nad propastí Blízký východ nad propastí Břetislav Tureček

Přečetl jsem si další knihu propalestinského B. Turečka, která je opět protiamericky laděna. Explicitně sice sám nic nepíše, nicméně kniha neustále sugestivně uvádí zejména argumenty té strany, která autorovi vyhovuje. Ideální svět podle B. Turečka je bez Izraele, protože páchá genocidu na palestincích nebo bez Ukrajiny, protože si dovoluje bránit se vůči ruské agresi. Z knihy je zřejmá autorova náklonnost Ruskem/Sovětským svazem. Kniha neustále hledá chyby na Spojených státech. Samozřejmě, že je spousta věcí, která se jim nepovedla, ale každý by si měl uvědomit, že primárně USA dlouhodobě vděčíme za bezpečnost v Evropě, kterou sami zanedbáváme. Časté je odvolávání na některé humanitární organizace, které se zejména v poslední době pořádně zdiskreditovaly. Napadána je (jak jinak, americká) humanitární pomoc velkých objemů prostřednictvím USAID z důvodu její podmíněnosti. Působí to na mě úsměvně-to by se měly cpát prostředky na pomoc jen tak? IMF nepodmiňuje svou pomoc? Jejich přístup je ale na stejné vlně jako B. Turečka. Jen pro představu, autor v knize cituje Rusy/Sověty, prominentní komunisty, C. Svobodu nebo „zdroje jsou“ Špidlu, no prostě samé velikány. Naopak na velmi kompetentního Tomáše Pojara v jedné kapitole útočí a zmíňuje mj. jeho propagaci radaru v Brdech. To už je teda extrém, co se ruské propagandě podařilo. Tureček se musí nepochybně koukat i pod postel, zda tam nenajde zlé Spojené státy.

11.01.2024 1 z 5


Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

Kniha mě neuvěřitelně bavila od začátku až do konce a nemám ji co vytknout.

18.07.2023 5 z 5


Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Robert T. Kiyosaki

Kniha Bohatý táta, chudý táta je bestsellerem, který má i po tolika letech docela hype. Již nějakou dobu jsem si ji chtěl přečíst, a tak jsem si ji konečně pořídil. Konkrétně jsem četl novější vydání z roku 2020, které má více stran a je doplněno shrnutí za každou kapitolou. Málo je někdy více a tím se měli řídit také v případě nového vydání této knihy. Těch několik stran za každou kapitolou je absolutně zbytečných. Snad si pamatuji, co jsem před chvílí četl? Celkově pro mě byla kniha docela zklamáním a čekal jsem od ní víc. Když pominu, že jsem se z knihy nic nového nedozvěděl (někdo jiný, investováním a základem financí nepolíbený by možná mluvil jinak), tak celou dobu autor opakuje pouze jeho definici aktiv a pasiv, nutnost akumulace aktiv, investování a opěvování podnikání. Vyplývá tak z toho, že každý zaměstnanec je méněcenný. Pozitivní bylo, že autor nakonec zmínil také investice do lidského kapitálu, už jsem myslel, že se to bude celé točit pouze okolo nemovitostí a akcií. Pro někoho je tato kniha zřejmě modla, já byl docela zklamaný. Každému, kdo má jen trošku finanční gramotnosti, základní ekonomické vzdělání a minimální povědomí o investicích, doporučuji vyhnout se této knize. Nic vám nedá a místy vám přijde vtipná, až otravná.

18.07.2023 3 z 5


Nesvatá válka o Svatou zemi Nesvatá válka o Svatou zemi Břetislav Tureček

Kniha je velmi zajímavá. Velkou část událostí, které autor zmiňuje jsem již znal, a tak bych knihu doporučil především lidem, kteří s problematikou Izraele a Palestiny, potažmo Blízkého východu teprve začínají. Některé pojmy nebo události zmíněné v knize nebyly vysvětleny nebo dále rozebrány, což čtenáře postrčí k dalšímu studiu a vyhledávání v průběhu čtení knihy. Měl jsem občas o autorovi pochybnosti v několika pasážích, kde se mi vyloženě zdálo, že se snaží ospravedlňovat palestinský terorismus. Při čtení knihy jsem autora nějak extra neznal a neměl na něj názor. Po poslechnutí jeho diskuze v Českém rozhlase jsem si jej definitivně zařadil mezi extremisty a proruské užitečné idioty. Tak hloupou argumentaci by snad nepředvedlo ani malé dítě (Pro a proti, 11. 7. 2023).

18.07.2023 2 z 5