Natalinne Natalinne komentáře u knih

☰ menu

Vesnický román Vesnický román Karolina Světlá (p)

Málokdy se stane, že mne kniha dožene k slzám. Nádherné.

Kdo se obává staré češtiny, obávat se nemusí. Pokud někdo není naprostý tupan, vše se dá krásně pochopit, kniha je až neuvěřitelně čtivá. Ačkoli se toho moc nestane, vnitřní úvahy jednotlivých postav jsou opravdu unikátní, stojí za přečtení.

Do povinné četby na střední bych to však nedávala. K tomuhle musí člověk dozrát.

25.09.2020


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Se Sapkowskim mám velký problém. Nápady a fantazii má, to bezesporu. Ale nezvládá své nápady převést do psané podoby. Nezvládá popisy krajin ani postav. Ta kniha je tak strašně stručná. Ty holé osekané věty mne vyloženě iritovaly. To není autorův "rukopis", to je prostě nedostatek talentu. Ale v soubojích, to se najednou rozepíše, takže je to celé takové podivně nevyvážené. V dialozích se autor kolikrát nenamáhá napsat ani to "řekl Geralt", takže pak musíte dohledávat a odhadovat, kdo to vlastně mluví.
Co na knize naopak oceňuji, je humor. Některé pasáže mne vyloženě rozesmály (hlavně dialogy s Marigoldem). Oceňuji taky nakousnutí vážnějších témat jako je rasismus, xenofobie atd.
I přes vážné nedostatky mne kniha bavila a celkově se mi líbila. Objektivně si zaslouží 3 hvězdy, čtvrtá je za Marigolda a Yennefer.

21.05.2019 4 z 5


Dějiny pravěku a rané doby dějinné Dějiny pravěku a rané doby dějinné Vladimír Podborský

Tak tohle mě překvapilo. Pravěk z duše nenávidím, ale tohle jsem přečetla až do konce. Navíc jsou zde celosvětové souvislosti, sice ne nějak podrobné, nicméně pro orientaci postačí.
Je až neuvěřitelné, jak autor dokázal poutavě a podrobně popsat tvary různých jehlic a nádob, jde vidět, že se pravěku celoživotně věnuje. Můžu jen doporučit jak těm, kteří se chtějí dovědět víc o tomto období, tak i těm, kterým to nic neříká a potřebují to třeba ke zkouškám.

10.01.2017 5 z 5