Myshkin Myshkin komentáře u knih

☰ menu

Dělám si to sám Dělám si to sám Martin Váša

Je tam něco z Augustena Burroughse, z Bridget Jones... Styl a humor jsou silná stránka knihy, autor umí psát. Ale měl jsem pocit, že jsem se ocitl ve světě filmu Ďábel nosí Pradu, ne v Praze. Bylo těžké se s hrdinou a prostředím v čemkoli ztotožnit.

17.03.2024


Jeden o koze... Jeden o koze... Alice Flemrová

Doporučuju na cesty do práce: většinou chytře a vtipně vypointované sloupky jsou pro to ideální útvar, po ránu člověka pobaví i poučí, a tak den začne příjemně povznesen. Texty vychází z hluboké znalosti současné (nejen) italské kultury, kterou ukazují z mnoha stránek, zavedou vás oklikou přes Danta třeba až k sicilské mafii, jindy zas od gastronomie k etymologii, literatuře nebo filmu. Navíc nabízí malé nahlédnutí do reality překladatelského řemesla a (dulcis in fundo!) obsahují povedené ilustrace. Po tomto pěkném výkopu se těším na další počiny nakladatelství Meridione.

26.01.2024 5 z 5


Moderní syrské povídky Moderní syrské povídky kolektiv autorů

Pečlivě vybrané a moc pěkně přeložené povídky, které zpracovávají univerzální témata, a přitom někdy dávají nahlédnout i do velmi konkrétní syrské reality z období vlády diktátora Háfize al-Asada. Plusem jsou i osobité ilustrace Jaroslavy Bičovské.

25.01.2024 5 z 5


Candido aneb Sen sněný na Sicílii Candido aneb Sen sněný na Sicílii Leonardo Sciascia

Nadčasová kniha, která toho tolik říká o současnosti! I když předem víte (tak trochu i vinou anotace), jak se bude příběh vyvíjet, nic to neubírá na potěšení z četby, a to hlavně díky tomu, že Sciascia prostě nádherně píše, což vyniká i ve skvělém překladu pana Pelána. Někde jsem četl, že by nakladatelství Rubato chtělo vydat i další knihy Leonarda Sciasci, a já doufám, že se to stane.

07.08.2023 5 z 5


Vyprávěj jim o bitvách, králích a slonech Vyprávěj jim o bitvách, králích a slonech Mathias Énard

Kniha ve Francii získala cenu gymnazistů v rámci prestižního ocenění Prix Goncourt a je pravda, že z autorových románů je zdaleka nejpřístupnější a asi i nejzáživnější. Énard má skvělý vypravěčský talent, umí příběh okořenit humorem a erotickým napětím, umně prokládá fikci historickými dokumenty, epiku střídá s reflexivní lyrikou a díky svému důkladnému vzdělání textu dává i věrný cizokrajný kolorit. Chuťovka.

07.10.2017 4 z 5


Stíny minaretů: Islám a muslimové jako předmět českých veřejných polemik Stíny minaretů: Islám a muslimové jako předmět českých veřejných polemik Ondřej Beránek

Po tomto chvályhodném počinu editorů Beránka a Ostřanského už nikdo nemůže říct, že čeští odborníci se bojí o islámu diskutovat skutečně otevřeně a že zanedbávají svou "povinnost" vůči laické veřejnosti. Kniha obsahuje soubor velmi různorodých esejů a komentářů na nejdiskutovanější otázky okolo islámu. Za skvělou považuju především filozofickou esej Zdeňka Müllera, který tyhle diskuse dávno zná ze zahraničí a dochází ve svých úvahách asi nejdál. Ze stejného důvodu rozhodně stojí za přečtení zamyšlení Petra Kučery a Petra Pelikána (i když se s jeho pohledem na svět ne vždy ztotožňuju...). Informačně bohaté a velmi zdařilé jsou texty Zory Hessové, Karla Černého a L. Kropáčka. Některé příspěvky, i když knize dávají jistou pluralitu názorů, jsou přitom podle mě slabší, a to hlavně protože jejich hlavním účelem byla tu křesťanská, tu islámská obhajoba (Drápal, Joch, Mezian). Velký přínos knihy je taky ta rozmanitost perspektiv - přispěvatelé jsou nejen arabisté a religionisté, ale taky historikové, sociologové, novináři a blogeři s širokým rozhledem, diplomati, lékaři, aj.

11.03.2017 5 z 5


Muži na slunci a jiné povídky Muži na slunci a jiné povídky Gassán Kanafání

Velice působivé, silné příběhy. Autor popisuje těžké životní osudy Palestinců, přitom však zůstává lidský i při popisu židovských postav. Titulní novela Muži na slunci a povídka Návrat do Hajfy dojmou k slzám.

24.11.2015 5 z 5