mona42 mona42 komentáře u knih

☰ menu

Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Skvělá detektivka, napínavá a zajímavá, která nenechá mozek na chvíli v klidu. Klobouk dolů před prvotinou psanou jako "vedlejšák" při péči o tři malé děti.

18.04.2022 5 z 5


Bába Bedla Bába Bedla Markéta Pilátová

Podle mě je Bába Bedla nejkouzelnější autorčina kniha. Nejdříve mě zarazilo časové ukotvení, ale nakonec jsem uznala, že to možná zarazí dospělé, ale děti ne. Bába Bedla je fascinujicí postavička působící v magickém prostoru i čase. Naprosto úžasné líčení vzájemné propojenosti lesa i vztahů lidkých je v neuvěřitelné symbioze s ilustracemi a grafickým provedením. Kniha vyzařuje barvy, světlo, příběhy, je velmi hluboká a přitom jemná a decentní.

19.02.2022 5 z 5


Okno s dívkou a ptáčkem Okno s dívkou a ptáčkem Dagmar Digma Čechová

Kniha je velmi nenáročná, čtenář snadno odhaduje, kudy se bude děj ubírat a proč náhody nejsou náhodami. Někdy jsem se zarážela nad šroubovaností situací, které bylo potřeba nachystat tak, aby do sebe "náhody" zapadaly. Naštěstí přišlo překvapení v půlce knihy, díky čemuž hodnotím výš než jsem zamýšlela. Kniha je milá a zaujala mě, zajímavými lokacemi a obálkou.

21.01.2022 3 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Tolik smutku a beznaděje ...

27.09.2021 4 z 5


Korporac€ Korporac€ Pavel Hénik

Korporace je první knihou, kterou jsem od autora přečetla. Děj situovaný do blízké budoucnosti se rozjíždí okamžitě a kniha zaujme hned na prvních řádcích. Velký Boris včele Korporace zaměstnává jen vyvolené. Dočasnou pracující elitu se ovšem nezdráhá po využití myšlenkového kapitálu poslat na dno společnosti. Automatizace výroby i praktiky společnosti degradují člověka prahnoucího po uznání na nicku plující mimo hlavní proud. Vše je nahlíženo různorodými postavami a jejich osudy vzbuzují spoustu otázek. Touha po moci, ovládání druhých, touha po pomstě či svobodě – to vše je zakomponováno do příběhu hlavního hrdiny Adama, který se zmítá v neočekávaných situacích. Knížka se četla dobře, přestože nejde o odpočinkový žánr a chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala v postavách a časových proměnách. Velmi oceňuji aktuálnost, široký záběr dotčeného, ale i humor a obyčejnou lidskost. Těším se na další autorova témata.

02.01.2021 4 z 5