Modrarybka Modrarybka komentáře u knih

☰ menu

Čokoládová krev Čokoládová krev Radka Denemarková

Denemarková je ve svých úvahách ostřejší než břitva.
Toto otevřeně feministické beletristické dílo nás zavede do 19. století, kde po ose tří historických osobností sledujeme úděl žen ve společnosti a rozvoj kapitalismu, přístupu k penězům a moci.
Styl románu je velice osobitý, prolíná se zde žánr beletrie s esejem, reportáží,komentářem.
Děj knihy není pouze zanořen do dané doby, ale je brán z nadhledu 21. století
a tedy z odstupu hodnotí, popisuje a komentuje 19. století a potažmo i 21. století, které zdá se jede stále ve stejných kolejích.
Po přečtení románu mám velkou chuť se znovu zanořit do textů Boženy Němcové, pročíst si knihy George Sandové a dalších autorek, kterými je text bohatě protkán.
Ano, děj knihy se odehrává v 19. století, přesto jsou témata v ní obsažená více než aktuální právě dnes.

22.04.2024 4 z 5


Zeď Zeď Marlen Haushofer

Naprosto dech beroucí strhujících příběh, který je svojí podstatou velmi jednoduchý a intimní. A dotýká se něčeho velmi křehkého a bytostného uvnitř.
Autorka si velmi obratně hraje s časem, který jako kdyby ztratil klasický význam, jakoby najednou měl zcela jinou hodnotu, čas již není ani lineární, ani cyklický. Čas je jaksi mimo veškeré kategorie zažitého vnímání. Čas je.
A to co je, zůstává uvnitř. Za zdí.

22.02.2023 5 z 5


Proč jsme tak naštvané? Proč jsme tak naštvané? Šárka Homfray

Kniha je velmi svižně napsaná, místy více než vtipná, místy více než smutná. Velmi jsem ocenila argumenty opoznámkované zdroji a odkazy na nejrůznější výzkumy. Některé věci jsem jaksi tušila, vypozorovala z vlastní zkušenosti a nevěděla jsem, že k tomu existují i relevantní výzkumy. Líbila se mi i forma stylem teze ( z diskuzí ze sociálních sítí) - antiteze (protiargumenty autorky). Kniha mi poskytla nový vhled do nejrůznějších témat, nové informace i nabídku další zajímavé literatury k četbě.

17.02.2023 5 z 5


Noční klub Mars Noční klub Mars Rachel Kushner

Skvělé.

19.02.2021 5 z 5