MartinLancz MartinLancz komentáře u knih

☰ menu

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Po deseti letech jsem se k Harrymu vrátil a už první díl mě opět ponořil do světa čar a kouzel jako žádná jiná kniha podobného žánru.

01.02.2021


Hovory s Janem Masarykem Hovory s Janem Masarykem Viktor Fischl

Kniha mi byla doporučena a nevěděl jsem co od ní očekávat. Nakonec to skončilo tak, že jsem ji přečetl odpoledne na jeden nádech a zůstal jsem sedět s pocitem štěstí a spoustou myšlenek nad jednotlivými úvahami a názory Masaryka. Původně jsem neměl v plánu ji hned přečíst, ale pro její krátkost jsem si ji vybral k dnešnímu dni a jsem rád, že jsem ji nevyměnil za žádnou jinou.

V následujících dnech se mi budou jednotlivé hovory vybavovat a já si je budu s radostí přehrávat jak pro jejich velikost jednotlivé myšlenky tak i pro jejich stručnost a jednoduchost s jakou je uměl Masaryk podat. Avšak jedna myšlenka, která mi vyskakuje v hlavě už teď je ta o lidech z Hollywoodu, kteří podle Masaryka sice nejsou špatní lidé, ale stále mluví o filmech a dílech jako o kšeftu namísto kumštu, který by pomohl lidem je vychovat a pochopit jakékoliv globální problémy a dopomoci jim aby k nim přistupovali srdečněji. ₉₉Hloupí lidi. Malí lidi.⁶⁶

Autor na konci knihy přiznává, že přemýšlel jak pozměnit pozdější vydání pro mladší čtenáře a nakonec nezměnil vůbec nic. Za to jsem rád, protože mě jakožto jednomu z těch mladých čtenářů sedl tento styl jako p.... na hrnec.

Už po zavření knihy jsem přemýšlel jak dlouho bude trvat než ji znovu vytáhnu z knihovny. Myslím, že tato doba bude kratší než u většiny ostatních knih.

16.01.2021 5 z 5


Levhart Levhart Jo Nesbø

Sérii Harryho čtu postupně od prvního dílu. A za mě byl levhart zatím nejlepším z nich. Jde zde vidět autorův velký posun. A i přesto, že kniha má přes 700 stran jsem se nenudil ani na chvíli (to se mi stalo u dílů předtím, alespoň malá část knihy byla zbytečně natažená nebo zdlouhavá).

15.11.2020 5 z 5


Nesvoboda Nesvoboda Lukáš Vincour

Chtěl jsem napsat rozsáhlejší recenzi,ale po přečtení ostatních bych ji zkrátil jen na to, že souhlasím a shoduji se s recenzí od vlkodlaq. I když je chování ke zvířatům hrozné tak mi tento styl podání informací vůbec nevyhovoval a místo přesvědčení kritiků a lidí, kteří nemají k tomuto tématu tolik blízko je toto velmi zaujaté dílo jen popudí. Velice mi chybělo postupné řešení jednotlivých problémů namísto toho zde byla podle autorů jediná cesta ("stát se veganem").

21.10.2020 2 z 5