Martin1950 Martin1950 komentáře u knih

☰ menu

Temný Tomáš Temný Tomáš Maurice Blanchot

"ale já vím, že je to jen další pseudovýtvor, další kravina ze šuplíku, co měla v šuplíku zůstat" pak tedy jen víc takových "kravin"... víc takových ze šuplíku na stolky čtenářů

05.10.2023 5 z 5


Podsvětí Orientu Podsvětí Orientu James S. Lee

Nečekaně půvabné literární postupy. Patrně zapříčiněné tím, že autor byl spisovatel-samouk. Právě v tom je největší kouzlo knihy.

02.10.2023 4 z 5


Palte mou duši Palte mou duši Luisa Ziková

S odstupem století a čtvrt je možné v autorčině tvorbě najít sebevědomý hlas z doby, kdy se autorky a autoři nebáli dotýkat vpravdě univerzálních otázek lidského bytí. A nebáli se patosu. Vášnivost veršů Luisy Zikové nevyprchala a nám nezbývá než spolu s autorkou hrdě zvolat: „Zašlap blázny.“

02.10.2023 4 z 5


Atheneum Atheneum Raul Pompéia

Brazilské "Zmatky chovance Törlesse"

02.10.2023 4 z 5


Oči moře: Sochy z lodních přídí Oči moře: Sochy z lodních přídí Claudio Magris

Už název eseje Oči moře upozorňuje, jakou závažnost přisuzuje autor pohledu, ať už výrazu, který řezbáři propůjčili sochám, či předmětu jejich vidění nekonečnému oceánu. V očích soch čte Magris odvěké touhy i strachy Evropanů. Očekávání i děs z neznámého a neohraničeného prostoru.
Sochám z lodních přídí Magris neupírá výrazně erotický náboj. Na vině je snad absence žen na moři, a dlouhé odloučení námořníků od svých milovaných. Sochy se však často staly i předmětem zbožňování ze strany sběratelů a to mnohdy přerostlo v zhoubný fetišizmus. V obecné rovině se Magris zamýšlí nad potřebou hromadění neživých předmětů, které mají vystavět hradbu mezi sběratelem a smrtí, ale i čistě osobní fascinací lodními sochami.
Magrisova kniha je především dalším holdem moři, kterých evropské písemnictví přineslo řadu. Poněkud překvapivě se mu podařilo tradičně mužskou tématiku námořních výprav prostoupit ženským elementem. Ten má krom zmíněné erotické polohy i podobu ochrannou a mateřskou. V neposlední řadě je třeba zmínit, že Magris (jako již tradičně) propojuje středomořský prostor v celistvou domovinu, která čerpá ze společných kulturních tradic. Podobně představil v jiných publikacích různorodý ba přímo nesourodý celek Habsburské monarchie. Magrisovo vidění Evropy a její kulturní historie tedy zůstává silně harmonizující.

02.10.2023 4 z 5


Tohle je moře Tohle je moře Mariana Enríquez

Podvod na čtenáře.

01.10.2023 odpad!


Starci života Starci života Zuzana Kaiserová

Jestli někdo z autorek a autorů trefil onu "českou vesnici", pak je to paní Kaiserová. Kam se hrabe Bilerova Destrukce. Postavy jsou prokreslené. Žádná snadná řešení. Smutné, že tu máme čtenáře, kteří jen potřebují rychle napsat zbytečný koment založený na povrchním čtení.

01.10.2023 5 z 5


Krajem a pobřežím Krajem a pobřežím Gustave Flaubert

Utajený skvost

01.10.2023 5 z 5


Bouvard a Pécuchet Bouvard a Pécuchet Gustave Flaubert

Můj nejoblíbenější Flaubert spolu s "Krajem a pobřežím"

01.10.2023 4 z 5


K. Příběh jednoho hledání K. Příběh jednoho hledání Bernardo Kucinski

Problém dějinného předělu, kdy se nová vláda plně neodstřihne a nezúčtuje s tyranskou vládou předešlou je mnohem palčivější. Politické elity se snad obmění, ale řadoví vojáci, tajní policisté, udavači a nájemní vrazi ve službách státu zůstávají nepotrestáni. Po přechodu k demokracii je nutné nejen převléci kabát, ale také zamést stopy. Dokumentace o únosech, věznění, mučení a zabíjení neexistuje a hlavní hrdina K. se ke stáru stává zatrpklým podivínem, který neustále řeší cosi, co už většinu společnosti nezajímá. S diktaturou jsme přeci zúčtovali, proč se stále babrat v minulosti.

01.10.2023 4 z 5


U kolejí U kolejí Héctor Tizón

Krom mapování zla v lidech je v Tizónových povídkách přítomné i téma cesty a návratu symbolizovaného vlakem. V těchto raných povídkách je ještě cesta příslibem. V pozdějších novelách, poznamenaných exilovým prožitkem, jde spíš o návrat a to návrat, který není možný. Můžeme se vrátit na staré místo, ale změny, které proběhly v době naší nepřítomnosti, činí celistvý návrat nemožným.

01.10.2023 3 z 5


Zneuznávané dědictví Cervantesovo Zneuznávané dědictví Cervantesovo Milan Kundera

Vždycky jsem ho měl radši jako esejistu.

01.10.2023 4 z 5


Záhada sardinky Záhada sardinky Stefan Themerson

Skvěle vystavěný a promyšlený román!

01.10.2023 5 z 5


Vita nuova Vita nuova Bohumil Hrabal

Můj nejoblíbenější Hrabal!

01.10.2023 5 z 5


Epepe Epepe Ferenc Karinthy

Ukrytá perla! Skoro bych řekl: povinná četba pro každého překladatele.

01.10.2023 5 z 5


Op Oloop Op Oloop Juan Filloy

Jazyková vytříbenost. Ubírám hvězdičku za menší spád příběhu.

01.10.2023 4 z 5


Gordická hlava Gordická hlava Emil Juliš

Narozdíl od většiny mám radši toho aforistického Juliše z pozdních let jeho tvorby.

01.10.2023 4 z 5


Cesta k Cerekvi Cesta k Cerekvi Zbyněk Hejda

Básník mého srdce a jeho podivuhodná básnická próza. Často také poslouchám jako četbu Radima Vašinky.

01.10.2023 5 z 5


Evropané & Japonci: Stručné pojednání o protikladech a rozdílech Evropané & Japonci: Stručné pojednání o protikladech a rozdílech Luís Fróis

Nepříliš zábavně podáno. Hodně staví na opozicích Evropan X Japonec, ale spíš konfrontuje ideální představu evropského chování a zvyků proti každodennímu chování Japonců.

01.10.2023 2 z 5