Loutnista Loutnista komentáře u knih

☰ menu

Pondělí začíná v sobotu Pondělí začíná v sobotu Arkadij Strugackij

Vynikající satira na mytologii. Vřele doporučuji všem milovníkům vtipných příběhů s pointou a hlubší myšlenkou.

11.06.2013 5 z 5


Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

Skvělá kniha - skutečný skvost tvorby bratří Strugackých. Pásmo, všemi považované za invazi mimozemšťanů se nakonec skutečně ukáže jako invaze mimozemšťanů, ale za mnohem absurdnějším účelem, než se původně zdá - "jako když se parta mladých lidí zastaví v lese u cesty a když odjede, zanechá po sobě obaly od potravin, staré baterie, prázdné lahve...". I když bratři vždycky nechávají prostor pro vlastní závěry - každý knihu pochopí podle svého.

04.06.2013 5 z 5


Obydlený ostrov Obydlený ostrov Arkadij Strugackij

Skvělá kniha o lepších a horších lidech, ač s velmi otevřeným závěrem...

04.06.2013 4 z 5


Společenství čarodějů Společenství čarodějů Trudi Canavan

Zajímavá kniha, ačkoli poněkud pokulhává psychologie postav. Asi už jsem rozmazlený...

04.06.2013 3 z 5


Les Les Arkadij Strugackij

Skvělá kniha, ale rozhodně ne pro každého - je třeba u ní přemýšlet, aby mohl čtenář odhalit skutečnou myšlenku knihy :-))

04.06.2013 5 z 5


Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

Skvělá práce bratří Strugackých. Opět typické vynikající pojetí kombinace "ich" a "er" formy. V podstatě základní kámen pro hru Stalker a tím i nové odvětví literárního "post apo" žánru. Rozhodně mohu doporučit všem milovníkům sci-fi/fantasy, ale i Stalkera jako takového.

13.03.2013 5 z 5


Duchové Ascalonu Duchové Ascalonu Jeff Grubb

Rozhodně zajímavé zpracování počítačové hry - skvělé pracování s jednotlivými rasami i hlavní dějovou linkou. Krásné popisy krajiny, čtivý text a působivý příběh. Za nedostatky však lze považovat absence vedlejší dějové linie a nepochopitelné zdržování děje (od spouštěči děje až k hlavní zápletce se čtenář musí prokousat nejméně stovkou stran téměř o ničem (to však neznamená, že by tyto strany byly nudné a nezáživné)). Knize na prestiži nepřidaly ani téměř chybějící hlubší myšlenky.

Přes nedostatky se ale jedná o výbornou práci - doporučuji každému, kdo má raději jednodušší, snadno čtivé příběhy.

12.03.2013 4 z 5


Polední stín Polední stín James Barclay

Slabší odvar předchozího dílu. Příliš mnoho popisů a přehršel odboček navzdory hlavní dějové lince, která navíc v žádném případě není originální. Naproti tomu stojí dobrá psychologie postav a zajímavé zpracování vlastního fantasy světa.

12.03.2013 3 z 5


Ďábel mezi lidmi Ďábel mezi lidmi Arkadij Strugackij

Výborná ukázka tvorby ruských spisovatelů. Všechny tři prózy jsou výborné a rozhodně lze říci, že mezi nimi exceluje druhá ze tří novel. Z celé knihy pak dýchá odpor vůči komunismu a Režimu jako takovému (ostatně právě to je jeden z důvodů, proč museli vydávat své knihy pod pseudonymy).

Knihu rozhodně doporučuji každému, kdo rád hledá mezi řádky hlubší smysl příběhu. A především tomu, kdo se nebojí ho hledat...

12.03.2013 4 z 5


Chladné břehy Chladné břehy Sergej Lukjaněnko

Poněkud netradiční kniha Sergeje Lukjaněnka, autora Denní a Noční hlídky nebo třeba dilogie Nanečisto a Načisto. Spojili se v ní skvělý námět, Lukjaněnkovi patnáctileté zkušenosti a práce vynikajícího překladatele. Skvělé popisy a slovní obraty, dobré dialogy i poutavý děj - to vše lze v této knize nalézt. Celou knihu jsem přečetl prakticky za týden, navzdory tomu, že samotný děj má okolo 347 stran textu (ostatní jsou upoutávky na další knihy a doslov překladatele). Nejedná se jen o obyčejnou, bezduchou fantasy řezačku, ale je v ní něco víc; náznak alegorie k dřívější společnosti a především zajímavá myšlenka, jak by vypadal svět, kdyby byla Evropa sjednocená v jediný, mohutný celek. A mimo jiné také Slovo, místo za hranicemi našeho světa, kam si jedinec může ukládat své poklady a opět si je odtud brát. Ale když jedinec zemře...

Rozhodně mohu doporučit všem vášnivým čtenářům fantasy, kteří chtějí něco víc, než jen komerční brak.

06.09.2012 4 z 5


Brána Irkally Brána Irkally Juraj Červenák

Pro ty, kteří milují jednoduché příběhy s přímočarým dějem, bez zbytečných oklik nebo rozsáhlých, složitých dějových zápletek, je tato kniha jako dělaná. Náročnějšího čtenáře ovšem překvapí až jednostranná negativita knihy (dokonce i hlavní hrdina je krutý válečník bez kouska cti - jediný jeho "dobrý" čin je, že se vydá hledat svého syna do Osmanské říše, ale dokonce i při tom účel světí jakékoli prostředky). Bůhvíproč tu také nalézáme až začátečnická klišé - například bezchybná muška hlavních postav a chronická neschopnost přesně zasáhnout cíl u nepřátel. O tom, že koupel v jakémsi magickém roztoku naučila kapitána pohyby, dovednosti, dechová cvičení, postoje a kličky; zkrátka schopnosti, kterým se nejlepší šermíři učí několik desítek let, raději ani nemluvím.

Byť naproti tomu lze postavit dobrý popis prostředí, ucházející dialogy a slušné provedení soubojů a momentek, nemůžeme mluvit o tom, že kniha je skvělá. Ba ani dobrá. Oproti skutečně dobrým knihám by to bylo nefér.

31.08.2012 2 z 5