libor2845 libor2845 komentáře u knih

☰ menu

Asylum Asylum Madeleine Roux

Román, který od začátku do konce prosakuje ponurou atmosférou. Dobové fotografie pěkně doplňovaly napjatou atmosféru. Kniha velmi čtivá a strhující. Jsem rád, že jsem se nenechal odradit negativními komentáři od přečtení.

02.10.2018 5 z 5


Já a Ty Já a Ty Martin Buber

Kniha svoji tloušťkou působí, že půjde o čtení na večer před spaním. Opak je však pravdou, knihu musíte číst v té nejlepší mentální kondici s připraveností šelmy, která se vydala na lov: Z obsahu vám nesmí uniknout v podstatě nic, jinak musíte číst znovu. Takže nakonec čtete knihu třeba na osmkrát. A z výletu na malý kopeček za domem stává výšlap na svěžku během sněhové vánice, za níž se neustále vracíte zpět, protože vám neustále něco schází.
Ke knize samotné. Na záčátku je představeno, o co Buberovi jde: Bude se snažit filosofickým jazykem popsat setkání a užije přitom pojmů JÁ a TY. Důvodem je snaha poukázat na skutečnost, že Já nikdy nejsem sám, ale ve vztahu a to ve vztahu setkání. Nebo existuje ještě jiný vztah, takový, ve kterém se s druhým nesetkávám, ale je předmětem mého zkoumání a takovýto vztah nazývá Buber JÁ a ONO. V průběhu celé knihy pak tyto základní dvojice vztahování se ke světu dále rozvíjí a rozříkává. Knihu doporučuji k přečtení za předpokladu, že jste ochotni vyhradit si měsíc studijního času, v němž se budete neuvěřitelně namáhat, abyste to dočetli, a pak budete stejně číst znovu. Pokud nejste ochotni tuto oběť podstoupit knihu číst nezačínejte.

19.04.2018


Nejkrásnější čínské příběhy Nejkrásnější čínské příběhy Věna Hrdličková

Poutavé, krásné, smutné i veselé to všechno jsou příběhy, o nichž pojednává tato kniha. Všechny příběhy jsou čtivé. Každý příběh má malý rozsah, tj. do pěti stran, a přece má co říci.

13.09.2017 5 z 5


Úvod do Starého zákona Úvod do Starého zákona Raymond B. Dillard

Celkem hutné dílo dvou autorů, ve kterém se snaží čtenáře seznámit s problémy, které jsou za jednotlivými knihami Starého Zákona. Ke každé knize starého zákona se snaží podat výčet nejdůležitějších názorů u problematik, které jsou s knihou spojeny. Pak řeknou svůj, a proč se pro něj rozhodly.
Kniha může pomoci při četbě starého zákona, a k jeho hlubšímu uchopení.

14.06.2015 4 z 5


Jak číst Bibli s porozuměním Jak číst Bibli s porozuměním Gordon D. Fee

Poměrně slušná kniha nastiňující základní problematiku výkladu Bible. Autor se snaží čtenáře seznámit se svoji metodou, kterou užívá pro čtení písma. Svoji metodiku nastiňuje v 13 kapitolách a pokouší se čtenáře naučit, jak se dá pracovat s Biblí podobným způsobem.

Slušný odrazový můstek pro studium písma.

13.06.2015 4 z 5