Nejkrásnější čínské příběhy

Nejkrásnější čínské příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34375/nejkrasnejsi-cinske-pribehy-34375.jpg 4 11 5

Nejkrásnější čínské příběhy Pro Čínu je charakteristické, že nejoblíbenější náměty se tradovaly po staletí v různé žánrové podobě, ať již jako povídky, nebo jako součást vypravěčského či divadelního repertoáru. Nezřídka se s těmito věčnými náměty setkáváme i ve výtvarném zpracování. Jsou to v pravém slova smyslu příběhy, které znají všichni Číňané, a postupně se dostávají do povědomí ostatních národů. Patří k nim např. příběhy z čínské mytologie o počátku světa, o nezbedném opičáku Sun nebo o bozích a nesmrtelných. Často zobrazované jsou i pověsti o krásných ženách, kvůli nimž se hroutily státy, o věrné manželce Meng Ťiang-nü, jež pro památku svého manžela odmítla i císaře, či o nešťastných milencích, kteří až ve smrti mohli být spolu. Nalezneme tu i známý, nedávno zfilmovaný příběh o Mu-lan, která se stala vojákem místo svého otce, a vyprávění o činech udatných hrdinů či spravedlivého soudce Pao. Kniha tak podává výstižný obraz prostředí, v němž se vyvíjela čínská tradiční kultura, a ukazuje, jakým hodnotám dávali Číňané přednost, čím se liší jejich vidění světa od našeho a co je v něm všeobecně lidské.... celý text

Přidat komentář

Mimir
22.10.2020 4 z 5

Tradičný folklór starej Číny, ktorý autorka vyskladala do finálnej kompilácie tém stvorenia a prvých božstiev, príbehov hrdinov a hrdiniek, krásnych žien, učiteľov a žiakov. To by nebolo ničím výnimočným, keby príbehy, ako sme už pri východnej etike zvyknutí, neniesli zrnká múdrosti a poučení. Stretnete sa tu s Lao-om, Konfuciom, Menciom, dokonca si vás nájde rozprávková Mu-lan. Myslím, že za prečítanie stoja všetky knihy z tejto podarenej edície.

gwineth
24.02.2020 3 z 5

Není to špatné, za přečtení určitě stojí, ale cosi tomu chybí. Je to snad poněkud příliš suché, stručné převyprávění příběhů, které by měl znát každý, koho zajímá čínská kultura. Myslím, že veškerá čtivost je zajištěna kvalitou příběhů samých, nikoli dobrými vypravěčskými schopnostmi autorky. Občas jsem se musela do čtení celkem nutit. Bohužel kniha nenabízí žádný druh přesahu - ani po obecně kulturní ani po mytologické stránce , což je škoda. Vidím v tom nevyužitý potenciál. Na druhé straně je dobře, že se autorka nenutí do něčeho, co by možná nedokázala dotáhnout na dobrou úroveň. Úvod mi přišel poněkud zmatečný a rádoby filosofující, škoda ho.


Blančitos
23.06.2019 4 z 5

Ve finále moc krásná knížka, ale ten začátek byl pro mě hodně krkolomný.

vladislav6610
07.04.2019 2 z 5

Příběhy a pověsti ze staré Číny. Zajímavé, ale nějak jsem se musel přemlouvat, abych knihu dočetl.

libor2845
13.09.2017 5 z 5

Poutavé, krásné, smutné i veselé to všechno jsou příběhy, o nichž pojednává tato kniha. Všechny příběhy jsou čtivé. Každý příběh má malý rozsah, tj. do pěti stran, a přece má co říci.

Kniha Nejkrásnější čínské příběhy je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce9x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x