Příběhy o soudci Ookovi

Příběhy o soudci Ookovi https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40446/pribehy-o-soudci-ookovi-40446.jpg 5 65 7

Soudce Óoka série

1. díl >

Napínavé detektivní příběhy ze soudního prostředí byly v Japonsku oblíbenou součástí repertoáru pouličních vypravěčů už ve středověku. Prolínala se v nich skutečnost s fantazií a byla v nich vyjádřena touha prostých lidí po spravedlnosti, po tom, aby alespoň tam zvítězilo dobro nad zlem, když už tomu tak v životě nebylo. Dvanáct příběhů soudce Óoky, který dokázal svým důvtipem přijít na kloub i tomu nejzapeklitějšímu případu a spravedlivě rozsoudit každý spor. Óoka Tadasuke byl skutečnou historickou postavou. Žil v Japonsku na přelomu 17. a 18. století, a protože tehdejší zákony byly příliš přísné, často je musel obejít svou vynalézavostí. Zavrhl mučení, žádal, aby každé obvinění bylo podloženo důkazy, a přihlížel k polehčujícím okolnostem. Tím si získal srdce prostých Japonců a vstoupil do jejich vyprávění. Příběhy o něm, ať už skutečné nebo smyšlené, se vyprávějí dodnes. Z těch nejoblíbenějších jich pro děti i dospělé tucet vybrala Věna Hrdličková, známá česká japanoložka a sinoložka, která českým čtenářům spolu s manželem přiblížila mnohé z kultury země vycházejícího slunce.... celý text

Přidat komentář

yaja8823
24.08.2021 4 z 5

Tyto příběhy o spravedlivých rozhodnutích soudce Ooky se čtou velmi dobře. Od dětství znám také příběhy soudce TI a všechny doporučuji ostatním, jsou velmi poučné a zajímavé.

knih-o-mol
17.03.2021 5 z 5

Svělá kniha pro děti. Toto bylo mé dětství jako adolescent jsem přešel na soudce Ti od van Gulika a nyní to byl Ti od Frédérica Lenormanda


Hoshi
28.02.2021 5 z 5

Kniha mi už delší dobu ležela v knihovně a její čtení jsem neustále odkládala s tím, že mě nebude bavit, že se budu nudit a nakonec ji odložím nedočtenou. Ale opak je pravdou. Příběhy o soudci Ookovi jsou velice čtivé, plné moudrosti a ponaučení.

Usire
10.08.2020 5 z 5

Skvělé a milé vyprávění o případech soudce Óoka, které má vždy nějaký přesah a poučení. Mrzelo mě, že svazek má jen pár stran, klidně bych uvítal fascikl o 1000 stranách.

Market = )
14.11.2017 5 z 5

Tohle je milovaná knížka z dětství mého manžela :-). Loni jsem mu jí díky DK sehnala a teď jsem si jí konečně přečetla, protože se mi hodila do čtenářské výzvy. Moc pěkné příběhy i popis a celkový obraz doby.

Měňavka
02.10.2017 5 z 5

Vůbec jsem netušila,že soudce Ooka opravdu existoval. Příběhy se mi moc líbí. Hlavně proto, že jsou plné moudrosti a ponaučení. Mám ráda i vydařené televizní zpracování.

Standa Šebek
04.09.2013 5 z 5

Krásné japonské pohádky o (skutečně žijícím) spravedlivém soudci, který svou moudrostí dokázal vyřešit každý případ. Jednoduché, krásně vypointované příběhy. Řada lidí bude zřejmě znát povedenou televizní adaptaci s Miroslavem Donutilem.