Úvod do Starého zákona

Raymond B. Dillard, Tremper Longman

Obálka knihy Úvod do Starého zákona

Český překlad Úvodu do Starého Zákona je velkým darem českým čtenářům Bible, především Starého Zákona. Jedná se o klasickou učebnici zkušených pedagogů a badatelů z Westminsterského semináře ve Filadelfii. Výčet jmen v indexu nám napovídá, že jde o dílo jak vědecky vyvážené, tak ekumenicky otevřené. Nechybí jména význačných odborníků z jednotlivých křesťanských církví, jako i jména izraelských badatelů. Úvod do Starého Zákona i po třinácti letech svobody vyplňuje zřetelnou mezeru. Český čtenář měl doposud k dispozici jen úvody k českému ekumenickému překladu (ČEP) v různých vydáních či krátké učebnicové úvody, připomínající spíše skripta určená studentům jednotlivých teologických fakult.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 2011 , Návrat domů
Originální název: Introduction to the Old Testament

Komentáře knihy Úvod do Starého zákona

kacaabba
16.05.2025

První kniha tohoto druhu, takže mé bodování spíše odráží údiv nad světem, kerý jsem nevnímal (zvl. mířím na liberální kritiku). Jakmile přečtu další podobně zaměřené tituly, případně bodování úpravím, protože už budu mít srovnání.

berau
16.12.2022

Velmi užitečný, dobře strukturovaný, ani moc obsáhlý, ani příliš stručný přehled SZ, který je vhodným pomocníkem při studiu Bible.

mirektrubak
14.04.2021

Úvod do Starého zákona je velmi přehledný, didakticky pojatý průvodce Starým zákonem.
Jedná se o úvod tzv. speciální, což znamená, že se starozákonním tématům autoři věnují ne v celku, ale po jednotlivých knihách. To má svoje klady i zápory. Výhodou je, že lze nalistovat na příslušnou knihu a během krátké doby dostat poměrně podrobnou představu: v přehledné struktuře zahrnující historické pozadí děje, vývoj podoby textu, literární strukturu a teologické poselství se zvláštním zaměřením na vztah k Novému zákonu. Nevýhoda tohoto přístupu je zjevná: rozdělení na knihy neumožňuje se uceleněji věnovat tématům, která jednotlivé knihy přesahují, třeba tématice napětí mezi Boží svatostí a milosrdenstvím – dá se tedy asi říct, že zvolená podoba dělá z knihy více studijní materiál než čtenářsky vstřícné povídání si o Bibli.

libor2845
14.06.2015

Celkem hutné dílo dvou autorů, ve kterém se snaží čtenáře seznámit s problémy, které jsou za jednotlivými knihami Starého Zákona. Ke každé knize starého zákona se snaží podat výčet nejdůležitějších názorů u problematik, které jsou s knihou spojeny. Pak řeknou svůj, a proč se pro něj rozhodly.
Kniha může pomoci při četbě starého zákona, a k jeho hlubšímu uchopení.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi