leonarda525 leonarda525 komentáře u knih

☰ menu

Spočítej hvězdy Spočítej hvězdy Lois Lowry

Žánrem knihy je historický román pro děti. Děj se odehrává v nacisty okupované Kodani za druhé světové války. Hlavní postava, desetiletá Annemarie Johansenová důsledky války příliš nepociťuje, dokud nacisté nezačnou vyhledávat a následně deportovat Židy do pracovních nebo koncentračních táborů. Její dobrá kamarádka Ellen Rosenová je totiž židovského původu. Annemariini stateční rodiče se rozhodnou Ellen a její rodiče zachránit před nemilosrdným osudem, i když při tom budou muset riskovat i svůj život.
Annemarie Johansenová je desetiletá dívka, která se narodila před začátkem druhé světové války a žije se svými rodiči a mladší sestrou Kirsti v Kodani, hlavním městě Dánska. Je vysoké štíhlé postavy, má modré oči a světle plavé vlasy. Její nejlepší kamarádkou je Ellen Rosenová, se kterou chodí do stejné třídy ve škole. Annemarie má ráda zábavu, je přátelská, energická a soutěživá.
Líbilo se mi, že autorka napsala knihu podle opravdových událostí, jak sama řekla: “Annemarie Johansenová je výplod mé fantazie, ale vznikla na základě příběhů, které mi vyprávěla moje kamarádka Annelise Plattová, která vyrůstala v době nacistické okupace v Kodani”. Kniha je psaná velmi čtivě a srozumitelně, protože je určena především pro děti, ale rozhodně stojí za přečtení i pro dospělé. V knize je dobře popsán život lidí za války. Celkově ji hodnotím pozitivně a doporučuji k přečtení.

28.09.2019 5 z 5


Válka proti superkrávám Válka proti superkrávám A. Audhild Solberg

Anne Bea je dvanáctiletá dívka, která je chytrá, laskavá, vtipná i hodná. Některé dívky ve třídě ji však odsuzují kvůli jejímu vzhledu, je totiž albínka. Díky této nemoci má velmi světlou kůži, blonďaté až skoro bílé vlasy a modré oči. Velmi špatně vidí, nosí tlusté brýle, ale stejně vidí hodně rozmazaně. Často se proto dostává do nepříjemných situací, kvůli kterým se stává terčem posměchu.
Chodí do stejné třídy se „superkrávami” Theou, Ronjou a Širin, které se jí často nehezky posmívají. Někdy se špatně vyrovnává s tím, že je jiná a je jí líto, že se jí ostatní smějí. Každý den mizí do svého vymyšleného světa, kde není albínkou. Přála by si být stejná jako ostatní, bohužel ví, že to nelze nijak změnit. Jen málo lidí dokáže ocenit její dobré vlastnosti, mezi ně patří i její nejlepší kamarád Nils. I když je často velmi smutná a cítí se zbytečná, s Nilsem si vždy užijí spoustu zábavy. Její rodiče, bratr i teta při ní vždy stojí, i když (jak říká) se cítí pod psa.
Za pomoci tety, Nilse a dvou kamarádek zazpívá na soutěži „Souboj talentů”, natře to „superkrávám”, ukáže jaká je a změní svůj život.

07.03.2019 5 z 5


Dárce Dárce Lois Lowry

Hlavní hrdina knihy, Jonas je jiný než ostatní. Vzhledem se sice podobá dětem v jeho věku, až na to, že má modré oči. Také má schopnost vidět barvy v jinak černobílém světě, který je zdánlivě dokonalý, ale Jonas pochopí, že tomu tak není. Nebojí se riskovat pro své názory. Je zvídavý a nechce žít svůj život podle pravidel, chce něco změnit a poznat, jaké je to „Jinde“.

10.01.2019 5 z 5