Lena_CB Lena_CB komentáře u knih

☰ menu

Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

V české literatuře v posledním už minimálně desetiletí jako by převládala témata buď z druhé světové války a nebo vyrovnávání se s osmdesátými léty. Román Pláňata zachycuje i dobu porevoluční az do roku 1995 - pro mě trochu překvapení, že i polovina devadesátých let je líčena jako obdobi spíše "rozvojové", protože já jako tehdejší teenager to tak úplně v paměti nemám.
Hlavním tématem jsou ovšem vztahy, především rodinné, nazírané z perspektivy jednotlivých protagonistů. Až neuvěřitelně "odosobněná" matka, která řeší především svou nespokojenost, zároveň hodně podléhá společenským "normativům", ale mateřské city jdou naprosto stranou. Dcery pokoušející se najít své místo spíše mimo rodinu, otec, který by rád byl hlavou té rodiny, ale domácí konstelace mu to neumožňují, takže sahá po českém způsobu k alkoholu. V knize se mj předkládá otazka, kde jsou hranice otcovské "lásky"....Pohled do vztahů, které jsou destruktivní - nejen v oblasti citové, ale v závěru knihy i doslovně. Pro mě zejména přínosné jako připomenutí všednodennosti začátku devadesátých let.

16.12.2023 4 z 5


Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Zajímavá sonda do manželství, které se přežilo. Ale určitě se to dalo trochu víc rozpracovat a milenec je az moc jednoduše dealer, místo aby autorka třeba zkusila hlubší generační srovnání čtyřicátníků a generace 20+. Škoda... Ale Třeštíková psát umí.

12.11.2023 3 z 5