len86 len86 komentáře u knih

☰ menu

Balada pro Sofii Balada pro Sofii Filipe Melo

Prostě krásné, poetické, něžné, místy smutné čtení, co pohladí po duši. Nejhezčí komiks, který jsem zatím četla.

26.12.2023 5 z 5


Tři muži ve člunu a na toulkách Tři muži ve člunu a na toulkách Jerome Klapka Jerome

Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy začetla. Dokonce jsem ji málem i odložila. (já hlupák!) Možná za to mohli ty popisy krajiny. Ale naštěstí jsem vytrvala. Odměnou mi byla spousta skvělého suchého anglického humoru. A jen mohu autorovi závidět schopnost líčit věci zcela běžné, ve vyprávění jiných možná i nudné, tak umě a s takovým vtipem.

27.11.2023 5 z 5


Tři mušketýři po dvaceti letech Tři mušketýři po dvaceti letech Alexandre Dumas, st.

První pokračování se mi líbilo o něco víc než to druhé. Příběh mě bavil, ráda jsem se znovu setkala s některými starými známými. Ale trochu kouzla to oproti původním knihám pro mě ztratilo. Asi mi chyběla bývalá jednotnost mušketýrů. Nebo jejich energie? Prostě už to nebylo tolik "Jeden za všecchny a všichni za jednoho".

26.11.2023 3 z 5


Tři mušketýři - díl 1. Tři mušketýři - díl 1. Alexandre Dumas, st.

Knihu jsem četla jako mladší, někdy na druhém stupni ZŠ. A pak asi ještě devětkrát. A dodnes do knihy nedokáži nahlédnout, aniž bych se znovu nezačetla. Ano, je to prostý dobrodružný příběh bez nějaké větší hloubky a přeshu a hlavní hrdinové se občas chovají pro nás dnes už trochu nepochopitelně. Ale tenhle příběh o přátelství prostě od prvního přečtení miluji.
P:S:: A žádný z filmů podle mě bohužel nedokázal ducha knihy zachytit.

26.11.2023 5 z 5


Dva roky prázdnin Dva roky prázdnin Jules Verne

Asi moje první Verneovka. Určitě ale moje nejoblíbenější. Poprvé jsem ji četla asi v 11. A pamatuji si, že u posledních dvou stránek jsem brečela. Ne že by text byl tak smutný, ale natolik mi bylo líto, že příběh už končí. Co říct víc :-)

26.11.2023 5 z 5


Malý Mikuláš: původní komiks Malý Mikuláš: původní komiks René Goscinny

Po vydání původních komiksů jsem šáhla ze zvědavosti, neboť knihu Mikulášovi patálie mám velice ráda a byla jsem zvědavá, jak to vlastně začínalo. A ejhle, příběhy, které mi přišli v knize skvěle vypointované, v komiksu fungují snad ještě lépe.

03.11.2023 5 z 5


Lehké fantastično (limitovaná sběratelská edice) Lehké fantastično (limitovaná sběratelská edice) Terry Pratchett

Za mě ještě lepší než předchozí Barva kouzel. Ráda jsem se znovu setkala s Mrakoplašem i Dvoukvítkem, kteří mi zde přišli oba nějak sympatičtější. Nové postavy mě také bavili. I celkově mi děj přišel zajímavější, zábavnější, čtivější. A u některých pasáží se prostě nešlo nesmát nahlas.

03.11.2023 5 z 5


Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Mé první setkání se světem Zeměplochy. Četla jsem na doporučení. A dobře jsem udělala. Originální svět plný absurdity, absurdního humoru a s nemožnými hlavními hrdiny, s kterými skutečně strávit jeden den, nechá se člověk dobrovolně sežrat zavazadlem. Ale na druhou stranu, nelze je nemít rád a nefandit jim. Především Mrakoplašovi, i když je to takový flákač a srágotka.

03.11.2023 4 z 5