L.black L.black komentáře u knih

☰ menu

Na smrt Na smrt Jozef Karika

Naprostá bomba. Tento úžasný a krutý příběh se do vás zakousne a celých 700 stran nepustí. Skvělý vypravěč pan Karika mě opět dostal. Jednoznačně 100%.

15.02.2021 5 z 5


Cesta nikam Cesta nikam Józef Mackiewicz

Zajímavý náhled do životů obyčejných lidí žíjicích v bolševiky obsazené zemi od podzimu 1940 do léta 1941, v předvečer napadení německou armádou.
Hrdina Pawel, který si v sobě udržuje zbytky svobody a rebelství se odmítá sklonit před všemocnou mašinerií nastupujícího stalinské moci, která pomocí všemocné NKVD, NKGB a různých místních Selsovětů mění bývalé polské území okolo Vilniusu v chudou a zotročenou provincii (Litevská SSR). Psychickým a fyzickým terorem ohýbá místní dříve svobodné lidi a mění je v poslušnou masu. (konfiskace majetků, likvidace kulaků, zakazování cestování, deportace, nábory agentů NKVD pomocí vydírání….).
Každý žije ve strachu a v nejistotě, kdy si pro něj přijdou. Nikdo už nevěří nikomu. Soused může kdykoli udat souseda. Zoufalé skupinky se snaží o ilegální odpor, ale všechno je marné. Každý se snaží přežít, jak to jen jde, i za cenu kolaborace se státní mocí nebo černým obchodem. Utéct není kam. Lidé se upínají k zázraku v podobě mladého proroka, který žije na okraji pralesa….
Zajímavé, že všichni tušili, že je válka na spadnutí (a čekali na ni, jak na vysvobození), tak všemocný nejgeniálnější generalissimus tomu do poslední chvíle nevěřil.
Jedna z řady knih, který by si měl přečíst každý, aby si uvědomil, co to byl (a je !) bolševismus a komunismus.
Hezky je popsáno Pawlovo dilema ve vztahu ke krásné milence Weronice a věrné manželce Martě….
Kniha je i velmi pěkně napsaná a čtení pěkně odsýpá. Za mě 80%.

18.08.2020