Cesta nikam

Cesta nikam https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446795/bmid_cesta-nikam-aNb-446795.jpg 4 14 10

Cesta nikam je první částí válečné dilogie o osudech pohraničních polsko-litevských území. Její význam značně překračuje rámec žánru historického románu, faktografický obsah a psychologická propracovanost postav ji vyvyšuje nad ostatní díla, jež se snaží popsat sovětizaci Polska a Litvy. Hlavní postava Paweł je novinář žijící nedaleko Vilniusu, jenž se snaží vyhnout kontaktu se sovětskou ideologií všemožnými způsoby, například pohroužením do práce při kácení lesa či povozníka. Svůj život odmítá přizpůsobit požadavkům komunismu. Proto opovrhuje bývalým přítelem Karolem, jenž přijal úlohu vykladače marxismu-leninismu. Proto byl vyslýchán NKVD a i přes pohrůžku deportace do pracovního tábora odmítl podepsat spolupráci s režimem. V Cestě nikam Mackiewicz zobrazuje zrod homo sovieticus, jenž je způsoben všudypřítomným strachem.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Droga donikąd , 1955


více info...

Přidat komentář

iv.ča
08.01.2024 5 z 5

Kniha je dobré napsaná, člověku to vyvstává před očima. Rozhodně si chci časem přečíst i pokračování knihy.

jozik_v_tumane
10.10.2023 2 z 5

Přečetl jsem první část a knihu odkládám. Překvapilo mě, jak slabé to je. Vypravěčsky nepřesvědčivé: Na jedné straně je jasně vidět, nakolik autor převypravuje zážitky z vlastního života, a přesto na druhé straně nejsou plastické, nevytváří životaschopné obrazy. Události se příliš okatě odehrávají v takovém sledu, jak se to autoru zrovna hodí do krámu, až k ploché schematičnosti. Intelektuálně je to stereotypní a strašně zjednodušující. Ve zkratce řečeno, najednou přišli bolševici, najednou se z nich všichni podělali, najednou se všichni snaží uchytit v nových poměrech, takže se morálně ohnou, a hlavní hrdina je sám proti všem. Největší slabinou textu je ovšem psychologie postav. Ani hrdina, natož kdokoli další, není vykreslen věrohodně. Po přečtení 90 stran netuším, co je hlavní hrdina zač, kromě toho, že se z nějakých vnitřních pohnutek, o nichž ale také není řečeno ani slovo (!), odmítá podřídit probíhající bolševizaci. Netuším nic o povaze jeho vztahů, motivaci, postojích. Působí to na mě jako román pro mládež, který schematicky učí, že bolševismus je zvrhlý. Na dospělý román je to fakt málo. První část se jmenuje Karol, což má být blízký přítel hlavního hrdiny Pawła, ale o Karolowi se též nedozvíme prakticky nic, v podstatě akorát to, že těžkou lesnickou práci vyměnil za pozici instruktora marxismu-leninismu... čímž pádem zmizí ze scény a Paweł se s ním už ani nesetká. Žádný konflikt, žádný vývoj, nic živého. Plochost a nuda. Docela pěkné popisy přírody, krajiny a počasí to nezachrání. Zklamání.


kaja77
04.06.2023 5 z 5

Rozhodně se nejedná o radostné a optimistické čtení. Spíše jeden velký smutek, beznaděj, bezmoc, nespravedlnost. Ta anexe a sovětizace byla obludná. Lidé polapení v pasti jak králíci. Nebylo kam utéct, nešlo nikomu věřit, lidem se nenabízelo žádné "nejlepší řešení"...strašlivé. Když se na konci knihy Pavel s Martou ocitli v pralese, bylo mi až ouzko, za nimi nepřátelé, kteří je hledali a za hranicí v Polsku v roce 1941 fašisti. Na dnešní dobu byla celkem dojemná ta oddanost manželce a to vědomé rozhodnutí, že manželka se neopouští, i když byl hl. hrdina poněkud citově angažován jinde a to teda dost. Jsem moc ráda, že mohu objevovat svět a minulost i díky knihám jako je tato.

KarolinaFifth
26.07.2022 5 z 5

Nemám moc povědomí o tamním území, zvyklostech, lidech, zkrátka o kultuře vůbec, ale líbilo se mi, jak byla tato kniha napsaná. Skvěle popsané postavy, jejich motivy i způsob myšlení.

mgeisselreiter
17.07.2022 4 z 5

Velmi čtivé, velmi zajímavé, historicky poučné, pro mě skvělý závěr. 75-80%, 16. 7. 2022.

A.B.
12.07.2022 5 z 5

Skutečná svoboda netkví ve slovech, ale v mlčení. V tom, že slova neobelžou vlastní, pravdivé, vnitřní myšlenky.
Koncentrovaná lidská lež má sílu, jejíž hranice zatím neznáme.
Do nebe nepřijde ten, kdo vyznává správnou víru, ale ten, kdo je spravedlivý.
(Skvělý román Józefa Mackiewicze shrnut do tří zásadních citátů z knihy. Ovšem důležitých myšlenek, zejména pro dnešní dobu, je plný. Doporučuji všem vnímavým lidem.)

Zara
17.03.2021 5 z 5

Mám obecně problém s faktem, že 99% kvalitně píšících autorů má silně levicové zaměření. Je potom nutno (někdy dost svízelně) oddělit politický náboj od všech ostatních ukazatelů dobré četby (styl, výběr jazyka, dějová linie, uvěřitelnost děje etc etc).
U četby této knihy jsem nemusela dělat kompromis:
nádherný, lyricko-poetický jazyk tak ostře konstrastující s tragickým dějem se nese celou knihou (pro mě dosud neznámého) autora a přitom naprosto koresponduje s mým protibolševickým nazíráním světa.
Kniha si plným právem zaslouží dostat se do širšího povědomí čtenářstva a určitě se přimlouvám o vydání dalších dvou svazků trilogie.

EvženOněgin
14.12.2020

Není to mainsteamové čtení, ale stojí to za to. Z posledních stránek mě úplně mrazilo. A během celého děje mě iritoval způsob, jakým se muži chovali k ženám. Hrozná doba.

Mishi
30.10.2020 4 z 5

Kniha mě zaujala už obálkou, pak i anotací. Život obyčejných lidí po připojení k Sovětskému svazu není často zobrazovaným tématem. Navíc by kniha měla být historicky věrná, i když to nedokážu posoudit.
Chvíli mi trvalo než jsem se začetla, zvykla si na autorův styl a zorientovala se v postavách. Pak už děj ubíhal, i když některé pasáže byly zdlouhavé. Proto nedávám plný počet.

L.black
18.08.2020

Zajímavý náhled do životů obyčejných lidí žíjicích v bolševiky obsazené zemi od podzimu 1940 do léta 1941, v předvečer napadení německou armádou.
Hrdina Pawel, který si v sobě udržuje zbytky svobody a rebelství se odmítá sklonit před všemocnou mašinerií nastupujícího stalinské moci, která pomocí všemocné NKVD, NKGB a různých místních Selsovětů mění bývalé polské území okolo Vilniusu v chudou a zotročenou provincii (Litevská SSR). Psychickým a fyzickým terorem ohýbá místní dříve svobodné lidi a mění je v poslušnou masu. (konfiskace majetků, likvidace kulaků, zakazování cestování, deportace, nábory agentů NKVD pomocí vydírání….).
Každý žije ve strachu a v nejistotě, kdy si pro něj přijdou. Nikdo už nevěří nikomu. Soused může kdykoli udat souseda. Zoufalé skupinky se snaží o ilegální odpor, ale všechno je marné. Každý se snaží přežít, jak to jen jde, i za cenu kolaborace se státní mocí nebo černým obchodem. Utéct není kam. Lidé se upínají k zázraku v podobě mladého proroka, který žije na okraji pralesa….
Zajímavé, že všichni tušili, že je válka na spadnutí (a čekali na ni, jak na vysvobození), tak všemocný nejgeniálnější generalissimus tomu do poslední chvíle nevěřil.
Jedna z řady knih, který by si měl přečíst každý, aby si uvědomil, co to byl (a je !) bolševismus a komunismus.
Hezky je popsáno Pawlovo dilema ve vztahu ke krásné milence Weronice a věrné manželce Martě….
Kniha je i velmi pěkně napsaná a čtení pěkně odsýpá. Za mě 80%.

Štítky knihy

polská literatura

Autorovy knížky

Józef Mackiewicz
polská, 1902 - 1985
2020  86%Cesta nikam

Kniha Cesta nikam je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce48x
Chystám se číst40x
Chci si koupit14x