kwhknx kwhknx komentáře u knih

☰ menu

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Jedna velká beznaděj, neutichající trápení a srdceryvná lítost. Tímto bych dokázala shrnout pocity, které ve mně kniha vyvolávala.

Malá vesnice, plíživý les a tísnivý dům, kde jsou jeho obyvatelé zřetelně na obtíž. Protivná babička, neangažující se děda, chlastající matka a otec... Ten odešel. Už jen fakt, že malá cácora je pro všechny jenom cácora nám napovídá, jak moc je všem svým blízkým lhostejná. Samotná nálada v domě je naprosto tíživá a tajemství, o kterém všichni ví je ale ještě tíživější. Příběhu panuje dusno a smrad.

Kniha se čte lehce, snadno vás vtáhne do děje. Rozjezd byl sice na můj vkus pomalejší, ale to knize neubíralo na kvalitě. Dávkování vodítek k odhalení zápletky bylo pozvolné a sugestivní, i přesto ale bylo pro mě příliš brzo zjevné, což je podle mě trochu škoda. Autorka ve mě ale dokázala udržet napětí až do samotného konce, který byl i nebyl překvapivý, ale nezklamal.

Pokud se nebojíte nekončícího zoufalství, všudypřítomné bezmoci a jednoho zklamání za druhým - ať už to zní sebevíc masochisticky - kniha rozhodně stojí za přečtení a pozornost, protože nám je důkazem, jak těžké je zlomit opakující se cyklus generačního trauma, a v jak smutném prostředí bez kousku lásky mohou děti vyrůstat.

Uf, tohle mě bude ještě chvíli bolet, ale už se těším na další knihu od autorky.

01.03.2024 4 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Po knize Srpny jsem sáhla z jednoho prostého důvodu. Jako grafika mě zaujal obal. Ale jako čtenáře mě ohromil znepokojivý příběh o tématu, ze kterého mi běhal mráz po zádech, který otevíral staré rány a sypal do nich sůl.

Po přečtení několika recenzí s menšími i většími výtkami můžu říct jedno. Pokud jste Srpny četli a nechápete, proč je kniha tak útlá, proč některé dějové linky zůstávají nevysvětlené, proč nezazní víc úhlů pohledů, proč příběh končí tak, jak končí nebo to, jak obálka vypadá, nepochopili jste celou knihu a téma, o kterém pojednává... a je to dobře.

Kniha je napsaná stylem, který vám umožní do děje snadno vklouznout a slupnout ho jako malinu. Nečekané zvraty a zápletky vás udrží ve střehu, zatímco krásná hra se slovy vás v tom všem nepochopitelném zmatku bude konejšivě hřát.

19.02.2024 5 z 5