kuba1 kuba1 komentáře u knih

☰ menu

Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna Mark Twain (p)

Moje nejoblíbenější kniha z dětských let, na niž dosud rád vzpomínám.

09.11.2023 5 z 5


Manifest komunistické strany Manifest komunistické strany Karl Marx

Bohužel všemu, co má nálepku "komunistický" se dnes většina lidí obloukem vyhne. Přitom manifest je zajímavý jak z pohledu literárního, tak z pohledu názorového a jeho přečtení by mnohým přiblížilo myšlenku, ne zakódované asociace typu železná opona, Milada Horáková, gulagy, kolabující hospodářství, atd. Program hnutí navíc dokázali autoři představit na velmi krátkém prostoru a celkově se dílo velmi dobře čte - obzvlášť čtivě je napsaný úvod:

"Evropou obchází strašidlo - strašidlo komunismu. Ke svaté štvanici
na toto strašidlo se spojily všechny mocnosti staré Evropy - papež i
car, Metternich i Guizot, francouzští radikálové i němečtí policajti.
Kde je opoziční strana, která by nebyla svými vládnoucími odpůrci
vykřičena jako komunistická, kde je opoziční strana, která by opět
potupnou výtku komunismu nevmetla ve tvář jak pokrokovějším
opozičníkům, tak i svým reakčním odpůrcům? Z této zkušenosti
vyplývá dvojí. Komunismus je již uznáván všemi evropskými
mocnostmi za moc. Je svrchovaný čas, aby komunisté otevřeně
před celým světem vyložili své názory, své cíle a své snahy a proti
báchorkám o strašidle komunismu postavili manifest strany samé.
Proto se v Londýně shromáždili komunisté nejrůznějších
národností a sepsali tento manifest, který uveřejní v jazyku
anglickém, francouzském, německém, italském, vlámském a
dánském."...

02.09.2022 5 z 5


Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Strašně hluboký příběh, který až na kost odhaluje nejtemnější stránky lidské duše a traumata z dětství, na které nelze nikdy zapomenout. Autor sleduje život dvou hlavních hrdinů, Alice a Mattia, od útlého dětství asi do jejich pětatřiceti let. Oba si s sebou nesou rány z minulosti, které čas nejen nezacelil ale ještě prohloubil a z obou vyrůstají pokřivení jedinci čím dál se vzdalující normálního života i kontaktu s okolním světem.

14.07.2022 5 z 5


Velký inkvizitor Velký inkvizitor Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Jaký je vztah člověka a Boha? Mohl Vševědoucí udělat chybu a má omylný člověk právo tuto (zdánlivou) chybu opravit? Má církev právo přetvářet Boží Zákon? Je vůbec člověk oprávněn přemýšlet a tedy nutně i pochybovat o Bohu?... Tato kniha, respektive spíše kapitola, ve mně zanechala řadu otázek. Podle mě jedno z nejkacířštějších děl paradoxně napsané přesvědčeným křesťanem dále rozpracovává otázky nastíněné ve Zločinu a trestu.

10.04.2022 5 z 5


Doba z druhé ruky Doba z druhé ruky Světlana Alexandrovna Alexijevič

Jedna z nejlepších knih za posledních několik měsíců! Příběhy obyčejných Rusů - specifického druhu "Homo sovieticus", jak autorka hrdiny svých příběhů označuje. Zachyceno s nadhledem a bez pro- ani protirežimních tendencí, což obdivuji o to více u autorky, která kvůli režimu musela opustit vlast. Naprosto oprávněná Nobelova cena!

"Koupil jsem si troje noviny a v každých píšou svoji pravdu. Která je ale ta pravá? Dřív jsme si po ránu přečetli Pravdu a věděli jsme všechno. Rozuměli jsme všemu."

"Připadalo nám, že svoboda je tak jednoduchá. A uběhlo několik let a sami jsme ohnuli hřbet pod její tíhou, protože nás samotné svobodě nikdo nenaučil. Učili nás jen, jak za svobodu umírat."

07.04.2022 5 z 5