KM Phoenix KM Phoenix komentáře u knih

☰ menu

Co na to Arnie? Co na to Arnie? kolektiv autorů

Kniha nepřináší nic nového a Arnieho hlášky působí v překladu a na papíře dost divně. To už je lepší si na Youtube vyjet 100 nejlepších Arnieho hlášek a je to s obrazem a i jeho skvělým přízvukem.

12.01.2022 1 z 5


Konec pánů Benešovska Konec pánů Benešovska Pavel Kmoch

Obsahově výborná kniha, jejíž forma je dost otřesná... Poznámky pod čarou, které pokračují přes několik (celých) stránek? WTF? Nevím jestli to je nějaká vychytávka univerzity v Liberci nebo svérázný styl autora, každopádně výsledkem je úmorná nekomfortnost pro kohokoliv kdo tuto knihu otevře. Přitom jsou i jiné způsoby jak zachovat věděckost publikace a zároveň ji zpřístupnit širší veřejnosti. V tomto případě např. zakomponovat medailonky esesáků přímo do textu, používat citace v této formě (Kmoch 2021, s. 39), přesunout část údajů do sekce přílohy, atp. Toto je ukázkový příklad toho kdy technikálie naprosto zkazí celkový dojem z knihy, což je velká škoda. V textu se vyskytovalo i pár překlepů, ale ty byly spíše výjimkou (i když etičtí Němci místo etnických pobavili). Vazba se tentokrát ani Academii moc nepovedla a je spíše podprůměrná.

25.09.2021 4 z 5


Válka na Jadranu 1914 - 1918 Válka na Jadranu 1914 - 1918 Milan Jelínek

Z knihy je jasně vidět autorův obrovský zájem o zmiňovanou látku. Avšak jeho, zájem či lépe řečeno nadšení tak působí na tuto publikaci trochu negativně. Kromě jeho nezakrývaných sympatií pro rakouské námořnictvo je to i nadměrné používání všelijakých zdrobnělin a citově zabarvených pseudotermínů. Za všechny zde cituji (s.60): "Rakouské všetečné lehké křižníčky ani čiperné torpédoborce se zatím neobjevují, alespoň ne v okolí ponorky, v dálce plují jen kabotážní parníčky..." Jinak se kniha celkem dobře čte i když množství překlepů (jež měla odhalit korektura) to trochu narušuje. Ty čtyři hvězdičky jsou s odřenýma ušima.

27.12.2020 4 z 5


Komici - Příběhy smutných mužů Komici - Příběhy smutných mužů Rudolf Mihola

Informačně dost skoupá kniha, vlastně by se dal rozsah jednotlivých portrétů přirovnat k nějaké středoškolské práci. Ale asi nejhorší je forma, která je u každého portrétu poněkud jiná. Jednou je to "ich forma", jindy je to jako kdyby se portrétovaný obracel ke čtenáři, apod. Působí to trochu uměle a nevěrohodně a chvílemi dost nepovedeně. Pokud se chcete něco pořádného dovědět, tak tato kniha není pro vás. Pokud chcete něco ve stylu "Rytmus života" na záchod na chalupu tak v případě, že jste knihu našli zdarma, tak je to v pořádku.

24.01.2020 1 z 5


Bojový manuál - Příručka profesionálního vojáka Bojový manuál - Příručka profesionálního vojáka John Avery

Hodně slušné shrnutí všeho možného od bojové taktiky až po věci nutné k přežití. Celou knihu ale shazuje místy dost hrozný překlad, který je chvílemi až bizarní a nechtěně vtipný. "Mnozí příslušníci rhodeské armády proto požadovali vlastní pistole a ty se pohybovaly od praktických spolehlivých automatů po revolvery Magnum "Harryho Špíny"." Chudák Dirty Harry (v češtině Drsný Harry) :-D

12.05.2019 4 z 5


Deník legionáře Deník legionáře Jindřich Bejl

Kniha je obzvláště zajímavá autorovými vzpomínkami na jiné osobnosti (Číla, Krejčí, Syrový, Medek, apod.) legionářské anabáze, které se často rozcházejí s pozdějšími "oficiálními" výklady v legionářské literatuře.

17.06.2018 4 z 5


Nepokoření Nepokoření Boris Gorbatov (p)

Poměrně krátký nic moc záživný socialistický realismus. Má však jistý umělecký záměr a jak jsem se dozvěděl z doslovu překladatele Jiřího Taufera "Těžkému dramatickému ovzduší příběhu, jehož děj se odehrává jakoby v příšeří, z něhož se ozývá stále jen přidušený šepot, výstřely, kroky hlídek a sténání mučených lidí, odpovídá i zvláštní rytmická stavba románu: téměř každá kapitola začíná větou, jíž končí předchozí, což připomíná strofy jakési chmurné a přitom hrdinské lidové balady." V kostce se jedná o hodně patetický román s až komicky přehnanými postavami.

30.08.2017 odpad!


Odkaz Odkaz Willi Bredel

Klasický socialistický realismus, tentokrát ve východoněmecké podobě. Navrch obsahuje notnou dávku německého apologetismu, která ale nepřekvapí vzhledem k roku vzniku. Ani jedna ze dvou povídek nevyniká nějakou závratnou kvalitou či čtivostí. Bohužel text ani není nechtěně vtipný tak jak se občas stává u jiných soc-real. autorů. Jediné pozitivní věci na této knize jsou, že není moc dlouhá a formát je takový, že se vám vejde i do náprsní kapsy letního saka.

30.08.2017 odpad!


Dost světů a čas Dost světů a čas Dan Simmons

Solidní soubor povídek. To co to o hvězdu sráží je poněkud odfláklá práce korektorů, v knize je množství překlepů a chyb. Také překlad Sirotků ze Šroubovice mi poněkud nesedl.

13.01.2017 4 z 5


Noční orel Noční orel Alexandr Lomm (p)

Naprosto bizarní příspěvek sovětské literatury v edici KOD. Vysoké hodnocení dávám z toho důvodu, že něco tak podivného se vyskytuje opravdu ojediněle a i ta kniha je neskutečně (a většinou nechtěně) vtipná. No koho by to napadlo: sovětský partyzán objeví u sebe schopnost létat jako superman a ručně sestřeluje letadla a provádí nálety :-D

14.02.2014 5 z 5