Konec pánů Benešovska

Konec pánů Benešovska https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472471/bmid_konec-panu-benesovska-bDc-472471.jpeg 4 6 2

Kniha se věnuje zvláštnímu prostoru v rámci protektorátu Čechy a Morava, a sice Benešovsku, potažmo výcvikovému prostoru SS Böhmen, který v letech 1942–1945 zabíral většinu regionu. Je zaměřena na období konce 2. světové války, na dobu, kdy se z bývalých okupačních elit stali během několika dní mnohdy zločinci a štvanci. Autor se zabývá vojáky SS, členy strany a úředníky okupačního aparátu, přináší životopisy a medailonky mnoha pozapomenutých exponentů režimu. Popisuje atmosféru konce války na Benešovsku, nasazení jednotek SS proti Pražskému povstání a masakry a válečné zločiny, kterých se dopustily, jejich ústup po kapitulaci a následné osudy jednotlivých aktérů, mnohdy i hluboko po válce. Text doprovází téměř 400 fotografií, mnohé dříve nepublikované.... celý text

Přidat komentář

Jochen77
27.06.2023 4 z 5

Byl jsem spokojen. Kmoch velmi dobře a čtivě píše. Ocenil jsem závěrečnou bojovou cestu Zbraní SS do povstalecké Prahy, vše velmi dobře zdokumentováno a popsáno.

KM Phoenix
25.09.2021 4 z 5

Obsahově výborná kniha, jejíž forma je dost otřesná... Poznámky pod čarou, které pokračují přes několik (celých) stránek? WTF? Nevím jestli to je nějaká vychytávka univerzity v Liberci nebo svérázný styl autora, každopádně výsledkem je úmorná nekomfortnost pro kohokoliv kdo tuto knihu otevře. Přitom jsou i jiné způsoby jak zachovat věděckost publikace a zároveň ji zpřístupnit širší veřejnosti. V tomto případě např. zakomponovat medailonky esesáků přímo do textu, používat citace v této formě (Kmoch 2021, s. 39), přesunout část údajů do sekce přílohy, atp. Toto je ukázkový příklad toho kdy technikálie naprosto zkazí celkový dojem z knihy, což je velká škoda. V textu se vyskytovalo i pár překlepů, ale ty byly spíše výjimkou (i když etičtí Němci místo etnických pobavili). Vazba se tentokrát ani Academii moc nepovedla a je spíše podprůměrná.