Kermie Kermie komentáře u knih

☰ menu

Skutečné zločiny v Praze a okolí Skutečné zločiny v Praze a okolí Vilém Žák

Konečně hezky zpracovaná true crime četba!

Né, že by např. "oranžová" edice (Ted Bundy, Night stalker, ...) true crime čtení byla špatná, ale po chvilce ztrácí "drajv", opakuje se, nebo mi už nedává nové informace a já se pak dokopávám k dočtení :')
Styl jakoby novinových článků mi k true crime četbě pasuje asi nejvíc, takže jsem byla mile potěšena. Navíc tady nejsou ani moc dlouhý, ani moc krátký a přesto víme vlastně úplně všechno a dokonce i portrét, nebo fotografie se najde (což je pro mě takový malinkatý bezvýznamný plus).

Případy v knize nejsou ty nejznámější, takže to naštěstí neni 1000x omílaný spartakiádní vrah, nebo Hojer. Je to skvěle namixovaná směska starších a novějších zločinů a tak trochu doufám, že se nezůstane jen u jednoho dílu, protože zpracovatelnejch zločinů ještě existujou mraky ;)

02.03.2024 5 z 5


Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd 5 Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd 5 Kei Koga

(SPOILER) Další díl brutala, kterej byl zase lehce míň brutální, než co předvedl úplně první díl. No, tenhle má alespoň zase trochu jiný případy, ale...

Šikana a nudesky [nahé fotečky] je strašný klišé a krom pár hezkejch obrázků to bylo vlastně zdlouhavý nic :/ Naopak hned následující případ byl strašně kraťoučkej, bylo to fakt hezky nakreslený, ale příběh nic moc.

Jak mě lehce navnadil Danouš, že se minule rozkecal, tak teď zase vuuuubec nic neřikal a pokaždý se objevil asi jako korona v roce 2020 ~ zničehonic :/ No, tak snad příště už to bude zase pecka, kterou si 30x přečtu zas a znova :/

12.10.2023 3 z 5


Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd 4 Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd 4 Kei Koga

Tak teda od (zatim) posledního dílu jsem čekala něco víc. Konečně se Dan rozmluvil, ale podle mě měl radši zůstat ticho :')

Co mě mrzelo ještě víc, než "rozuzlení" byly samotné kapitoly. Případy jsou si hodně podobný ~ násilí na ženách, "celebrita", gangy, ... . Všimla jsem si toho už mezi 2. a 3. dílem, ale doufala jsem, že ve 4. to bude nálož něčeho novýho, ale přišlo úplně to stejný, akorát s jinym číslem. Ani toho násilí už tam nebylo tolik a když už se něco dělo, nebylo to moc detailní, v jedničce jsme viděli mnohem víc :')

Celou sérii bych přirovnala k filmům Mission Impossible ~ první díl dobrej, ale zbytek je dojení značky. Třeba se to časem změní a v dalších dílech už to zase bude nářez :')

21.07.2023 3 z 5


Sbohem, má růžová zahrado. 3 Sbohem, má růžová zahrado. 3 Dr. Pepperco

(SPOILER) Noooo, to bylo něco.

Tak třetí a poslední díl (i když možná v budoucnu bude nějaký pokračování) vás vezme na emoční horskou dráhu :')
Chvíli se radujete z jejich vyznání citů ~ přiznám se, že mi to úplně připomnělo mojí první schůzku se ženou a slzička ukápla ~ a pak najednou svatba a vyhnání Hanako...

No, nakonec to mělo konec dobrej, ale osobně fakt doufám v nějaký pokračování, který bude třeba o Jane.

Tak sbohem, (má) růžová zahrado :')

18.07.2023 5 z 5


Inspektor Šin'ja Kógami 1 Inspektor Šin'ja Kógami 1 Midori Gotó

(SPOILER) Tak Psycho-pass je zatim ta nejzvláštnější manga, kterou vlastnim. Neni úplně špatná, to ne, jenom je na můj vkus až moc "přepostavovaná" ~ je tam spousta inspektorů, vymahačů ale i právě těch divnolidí (a civilistů), takže se mi to pletlo dohromady a obrázky tomu taky moc nepomohly :')

Příběh to má docela v pohodě a ač nemam moc v lásce kyberpunkový příběhy, tohle je čtivý a vtáhne to do děje. Spousta věcí tam ale neni nijak moc (nebo vůbec) vysvětlená. V jedný kapitole zjistíte, že někdo krade mrtvolky a o pár stránek dál už je jasný, že někdo je kanibal, resp. nemá co jíst, protože se nepěstuje nic jinýho, než hyperoves.

A vtípkování "detektivů" (i když toho je tam fakt málo) je fakt skvělý, třeba balzamování těl už pro mě navždycky bude "salon krásy pro mrtvý" :3

13.07.2023 4 z 5


Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd 1 Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd 1 Kei Koga

(SPOILER) Tyjo. Tak tohle je fakt brutus, ale je to pecka.


Tahle manga teda nemá úplně příběh, resp. vůbec vás nenechá poznat Dana, ale asi je to fakt borec, když po něm jedou mladý holky, který pak balí na vlastnoručně vyrobenej hrnek s "medvědem" (v další kapitole už to neni medvěd, ale králík...). Vlastně vás nenechá poznat vůbec nikoho a až časem (další kapitolou) zjistíte, že znásilňovač je synem někoho významnýho a že všichni vlastně souhlasili, takže neni co řešit. Naštěstí se zničehonic objeví Dan a všechno zlo pomstí. To je možná jediná věc, co mi v tom trochu vadí ~ nevidíme co a jak zjistil ale najednou se zjeví jak Batman v Gotham City.


Určitě nezůstanu jenom u jedničky. Jen doufám, že se ta brutalita nevycákala jenom v tom jednom díle a ještě se bude trochu stupňovat, ale ten kříž z druhýho případu mě bude děsit (a bavit zároveň) ještě pár dní.

11.07.2023 5 z 5


Sbohem, má růžová zahrado. 1 Sbohem, má růžová zahrado. 1 Dr. Pepperco

Tak tohle byla bomba. No, spousta lidí mi tuhle mangu doporučovalo, že je to fakt "must have" a tak jsem se konečně přemluvila a zkusila jí (a pravděpodobně nezůstanu jen u 1. dílu).
Obrázky jsou namalovaný fakt pěkně, akorát ty postavy mi teda moc nesedly ~ Alice je už vlastně taková zkušená mamina, která nabírá samé mladé holky (a pak si s nimi něco začne) a Hanako měla gay paniku už od začátku (takže se většinu knížky blbě uculuje a zmatkuje, ale to je alespoň roztomilý). Snoubenec Alice + jeho brácha jsou taky zvláštní, ale jsou to anti-hrdinové, tak se to dá přežít a mávnout nad tim rukou.
A "doslov" od Dr. Pepperca? To je kapitola sama pro sebe ~ já tohle kecání a děkování autorů většinou nečtu, ale tady je to taková třešnička na dortu a příjemnej bonus před dílem č.2.

11.07.2023 5 z 5