JPE JPE komentáře u knih

☰ menu

Sagittarius Sagittarius Václav Křivanec

Právě jsem knihu dočetl a první dojmy jsou pro mě skvělé. Detektivní dvojici Bachovou a Horna jsem znal již z knihy Dál nechoď kde jsem si je oblíbil a nezklamali mě ani v této knize. Sagittariuse řadím ještě výše, skvěle vystavený příběh, velmi dobře zvládnuté vyšetřovatelské postupy, příběh zasazený do nádherného prostředí Šumavy, kterou autor evidentně velmi dobře zná, uvěřitelné a místy i vtipné dialogy, když se to v příběhu hodí, napětí, příběh do sebe logicky velmi dobře zapadá, je uvěřitelný = zrodila se kvalitní a velmi dobrá česká detektivka. Vašek Křivanec se trefil do žluté (střed lukostřeleckého terče je žlutý). Všem doporučuji si knihu přečíst a hodnotím ji nejvyšší známkou.

27.12.2023 5 z 5


Poslední nadechnutí Poslední nadechnutí Václav Křivanec

Nikdy byh se netroufnul hodnotit knihu aniž bych ji přečetl nebo jen prolistoval. To by totiž vypovídalo více o mně než o knize. Já dávám 4 hvězdičky (omylem jsem klikl na tři), více si do budoucna nechávám pro knihy světového věhlasu. Zde oceňuji zejména originalitu příběhu, napětí, které postupně graduje, retrospektivní návraty dominulosti, vývoj charakteru postav. Oceňuji i autorovu odvahu se nenásilně pustit do rozboru psychiky svých postav. Fabule i syžet knihy je velmi zajímavý. Byl zde i zmíněn humor, i já se opravdu párkrát od srdce zasmál, humor je zde dobrým kořením jinak strhujícího krimi románu. Zaměřil jsem se i na zmíněný nadměrný použití zájmen. Namátkou jsem prošel pár stran s cílem si toto prověřit a nezdá se mi, že by se to vymykalo běžnému průměru. Ale třeba je to jen štěstím na vybrané stránky. Abych si to však ověřil i přesným exaktním výpočtem, projel jsem tento i jiné texty programem Talent Text Analyzer, který umí vypsat počet jednotlivých slov a sousloví. Počet použitých zájmen v procentech se nijak nelišil od textů známějších autorů. Nejčastěji bylo použito zvratné zájmeno "se", ale jen ve 3,2 % oproti všem slovům. Přibližně stejné výsledky mají i jiní autoři. Lepší, ale to se dá očekávat, má např. Karel Čapek, u kterého se výskyt těchto zájmen pohybuje kolem 2 %. u slov "to, se, co". Ale těmto číslům se přibližuje, mimo zvratmého zájmena "se" i Václav Křivanec ve své knize Poslední nadechnutí. Vážím si každého člověka, který se snaží něco vytvořit, není to tak snadné. Knize přeji úspěch a mnoho spokojených čtenářů.

11.12.2019 4 z 5


Vlčí pouto Vlčí pouto Miroslav Valina

Knihu přečetl nejdříve můj syn a doporučil mi ji. Nejprve jsem váhal, obvykle nečtu fantasy knihy, ale do této jsem se začetl velice rychle. Vyprávění má spád a doslova se vpíjí do podvědomí. Při čtení jsem si užíval každou Wyrňákovu (Valinovu) větu. Moderní pikareskní román, jak má být. Bosorka je také velmi silná osobnost tohoto románu, hned jsem si ji oblíbil, jako i ostatní hrdiny celého příběhu. Jediné, co mi úplně nesedělo, byli ti digobbsteři, ale to je detail a hlavně můj problém. Skvělá je scéna s měsíčním stromem, s Ormenou a jejími muži, s Vilavou, zkrátka o napětí v knize není nouze. A závěr, nebudu jej prozrazovat, vychutnejte si ho sami.

20.02.2015 5 z 5


Zamilovaná dcera okresního tajemníka a jiné případy venkovského advokáta Zamilovaná dcera okresního tajemníka a jiné případy venkovského advokáta Tomáš Plavec

Ačkoliv se jedná o velmi útlou knihu, velice mě bavila. Jedná se o soubor úsměvných povídek ze soudního prostředí. Autor nás svěží formou provází několika soudními případy, ve kterých figuroval jako advokát. Mimo dobrou zábavu kniha čtenářům ukazuje zajímavé, někdy až absurdní případy českých soudů a trochu poodhaluje třináctou komnatu jednoho z advokátů, který do své práce ještě dokáže vkládat své srdce. Pokud by autor někdy napsal pokračování, neváhal bych a další díl bych si rád pořídil.

20.05.2014 4 z 5