Jellini Jellini komentáře u knih

☰ menu

Tajnosti, lži a demokracie Tajnosti, lži a demokracie Noam Chomsky

Vzhledem k tomu, že se jedná o přepisy rozhovorů pro rádio (do kterého také vstupují otázky posluchačů), nejde Chomsky v jednotlivých tématech tolik do hloubky, jako ve svých jiných knihách. Zajímavý je ale časový odstup (rozhovory jsou z první poloviny 90. let): čtení o amerických intervencích, o počátcích internetu, Číně, finančních krizích, aktivitách CIA, nebo třeba o dohodách NAFTA a americkém zdravotním systému, jak o nich přemýšlel před válkou v Kosovu, 11. zářím, Afghánistánem, Irákem, Sýrií a Libyí, dodává knize zpětně nový rozměr a umožňuje tyto "nové" události vidět jinýma očima.

17.05.2021 5 z 5


Fuga trium Fuga trium Jan Křesadlo (p)

Ačkoliv to není taková sranda jako jiné autorovy organismy (např. Zámecký pán, Mrchopěvci nebo třeba Obětina), je stále o co stát: groteskní obraz, ve kterém lze spatřovat alegorii na obě dvě okupace, které tato země zažila, barvité střídání a umné napínání rovin "útěku tří", ve kterých se román odehrává, nebo "typicky po Křesadlovsku" vykreslené postavy-figurky. Poprvé jsem se u autora setkal s vážnější notou (i když humorné pozadí zůstává prakticky neustále), kdy ke konci románu při uzavírání všech tří linek nechává některé z postav dojít ke zcela tragickému konci. Slabší stránkou knihy je snaha o přesazení děje do jakési Urogalie, ze kterého ale samo o sobě nic nevyplyne a k ničemu to neslouží. Výše zmíněné romány se přiznaně odehrávají v Československu (v případě Obětiny prostě ve středověku), což autorovu stylu, myslím, sluší více.

25.04.2021 5 z 5


Společenský agent Jiří Mucha Společenský agent Jiří Mucha Charles Laurence

Autor zvolil značně osobní tón, který se mu ale hned nadvakrát vymstil: jeho popisy Prahy padesátých let nebo popisy rodinného života a vztahů jsou nudné, a to především proto, že jsou zcela irelevantní k ústřednímu tématu knihy, kterým je osobnost Jiřího Muchy a jeho forma spolupráce s StB (ukázkovým příkladem naprosté irelevance je zdlouhavá odbočka k popisu Terezína). Za druhé pak proto, že v takovéto vatě vyznívají všechna přímá svědectví, citace ze spisů, nebo příspěvek od českého historika poněkud cíleně a jalově, zatímco čtenář by ocenil větší důraz na faktičnost v kombinaci se snahou vidět autorovy zkušenosti a domněnky v mnohem širším kontextu. Nelze samozřejmě po autorovi chtít, aby napsal danou knihu na způsob historických studií např. Karla Kaplana, nicméně, právě v porovnání s takovýmto formátem působí Laurencův text spíš jako forma nějaké vlastní terapie s lehce bulvárním nádechem, než jako snaha o zjištění a následnou zprávu, kdo byl Jiří Mucha.

25.04.2021 3 z 5


O Bohu u křesťanů a o jednom nebo dvou dalších O Bohu u křesťanů a o jednom nebo dvou dalších Rémi Brague

Kniha je pokusem znovu definovat některé ze základních pojmů, které už používáme jaksi ze zvyku: Svatá Trojice, Bůh, náboženství knihy aj. A to zároveň spolu s připomenutím a objasněním vzájemných či rozdílných postojů k těmto termínům z pohledu křesťanského, židovského a islámského. Zajímavé doplnění k četbě např. Gabriela Marcela (Přítomnost a nesmrtelnost) nebo Hanse Urs von Balthasara (Cesty k ujasnění).

17.04.2021 5 z 5


Generace Generace Antonín Jaroslav Liehm

O invazi v srpnu roku 1968 toho víme mraky, ale s našimi vědomostmi ohledně důvodů, proč k ní došlo, je to už horší. Co bylo vlastně pražské jaro? Jeho genealogii ve zcela autentické (!) formě zachycují Liehmovy rozhovory zde shromážděné. Všichni se obracejí do minulosti. A že mají z čeho čerpat! Vzpomínky některých se vážou až k Rakousku-Uhersku, jiní vyrůstali za první republiky, všichni pak zažili druhou světovou válku, únor 1948 a padesátá léta (někteří v emigraci). Hutnost životních zvratů a z nich plynoucích zkušeností je až závratná (jak je zmíněno v Sartrově předmluvě, nelze se divit, že pražské jaro "bylo". S takovými zkušenostmi nemohlo nebýt). A právě s těmito zkušenostmi se všichni v myšlenkách obrací do budoucnosti, ve které by je chtěli zúročit, a to v podobě možná spravedlivější, čestnější a poctivější společnosti. Čtenář i s odstupem několika desítek let cítí něco ve vzduchu (v tom tehdejším) - na dosah ruky bylo cosi, o čem se nám dnes může jenom zdát. Při znalosti toho, jak se historie vyvinula, pak osobnosti zde zpovídané působí jako respondenti ve výzkumu, který ještě sám neví, co zkoumá, a už vůbec netuší, jakou cenu bude jednou mít (neboť bude neopakovatelný). Zvlášť bych doporučil rozhovor s ... chtěl jsem napsat s Goldstückerem, Skácelem a Muchou, ale hned se mi vybavil i Kundera, Putík, Čivrný, a postupně všichni ostatní. Každý je jiný a sám o sobě fascinující. Zcela vlastní a jinou příchuť pak mají ještě dva "post-srpnové" rozhovory s Hostovským (smutek) a Voskovcem (ale život jde dál). Škoda, že Liehm neudělal obdobný rozhovor s Jiřím Kolářem, ten by asi obzory rozšířil ještě o něco dále.
P.S. Četl jsem exilové vydání od Indexu, ve kterém je Sartrova předmluva k fr. vydání vřazena mezi rozhovory ze 60. let a dva pozdější rozhovory zmíněné výše (jak je tomu v českém vydání nevím). Tuto posloupnost doporučuji, neboť má jakýsi symbolický a snad i emocionální dopad.

16.04.2021 5 z 5


Nesmazatelné záznamy Nesmazatelné záznamy Edward Snowden

Kdo si celý případ pamatuje z tehdejšího živého vysílání, nebo kdo sleduje i další Snowdenovy aktivity pravidelně (např. rozhovory u Joe Rogana na YouTube), případně i ten, kdo viděl Stoneův film (nebo oscarový dokument "Citizenfour"), se z knihy zas tak moc nových věcí nedozví. To ale asi ani nebylo jejím smyslem. Jde tu spíš o zafixování a ucelené převyprávění daných událostí, a o přesné a jasné zformulování názoru autora k dané problematice. Z novějších a méně známých faktů bych vyzdvihnul snad jen téma korupce, která kolem najímání techniků bujela ve velkém (viz např. "doporučení" jednoho z kontraktorů, ať si řekne o vyšší plat, neboť na tom přeci vydělají oba). Silnou stránkou knihy je osobní linka Snowdenova vztahu s Lindsey, která se až ke konci, a to dost dramaticky, slije dohromady s hlavním tématem, díky čemuž má koneckonců čtenář možnost i pochopit, jak se i jeho samého hromadné sledování a sběr dat dotýká (situace vyvrací tak častý argument typu: "mě si klidně sledovat můžou, já nic špatného nedělám").
Čtivost knihy je přímo úměrná tomu, že se jedná o skutečný příběh, který dosud neskončil, a i samotné vydání této autobiografie je tak vlastně jeho pokračováním. Pokračováním v diskuzi i v osvětě, o hledání spravedlivého a čestného uspořádání ve věcech politických, v neposlední řadě pak i o osobní angažovanosti a možnostech každého z nás. Morální kredit k takové diskuzi Edwardu Snowdenovi (slovy Baracka Obamy "..that hacker..") rozhodně nechybí.

05.04.2021 5 z 5