Společenský agent Jiří Mucha

Společenský agent Jiří Mucha https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138898/bmid_spolecensky-agent-jiri-mucha-jsQ-138898.jpg 4 38 10

Autobiografická kniha novináře Charlese Laurence, jehož otec byl vysoce postaveným britským diplomatem, vypráví příběh rodiny, která v padesátých letech pobývala v Praze a kterou tento pobyt hluboce zasáhl. Autor, v té době malý chlapec, sotva mohl chápat vše, co se kolem něj děje. Ale právě v tom tkví jedno z kouzel knihy, kdy přes fragmenty dětských vzpomínek nahlížíme do prostředí pražské diplomatické společnosti v prvním desetiletí studené války. Po roce 1989 se autor se vrací do Prahy a snaží se na základě rozhovorů a dostupných dokumentů rozluštit důvody a okolnosti, které vedly k dočasnému odvolání jeho otce zpět do Londýna a poznamenaly život jeho matky a sestry. Celý příběh rámují dva rozhovory s Geraldinou Muchovou, manželkou Jiřího Muchy. Autor postupně nachází informace o tom, že milostná aféra jeho matky s pražským intelektuálem Jiřím Muchou nebyla z Muchovy strany náhlým vzplanutím citů, ale operací Státní bezpečnosti, v níž Mucha sehrával roli "společenského agenta". Kniha tak nabývá charakter "klíčového románu", v němž vystupují známé osoby české kulturní a společenské scény, jejichž roli ve špionážní hře studené války se autor snaží rozeznat. Celý příběh poskytuje nečekaný pohled na Muchovu činnost za komunistického režimu i na mnohé další aktéry té doby a dává nahlédnout do rozsahu a způsobu mechanismů, kterými Státní bezpečnost získávala informace, kompromitovala, kontrolovala a "řídila" kroky občanů. Jiří Mucha, syn malíře Alfonse Muchy, byl novinář, spisovatel, vězeň komunistického režimu a polistopadový předseda československého PEN klubu. Z anglického originálu The Social Agent. A True Intrigue of Sex, Spies, and Heartbreak Behind the Iron Curtain, vydaného nakladatelstvím Ivan R. Dee v Chicagu roku 2010 přeložila Kateřina Lipenská. Na přebalu použita fotografie Jiřího Muchy z fotobanky ČTK. Doslov napsal Igor Lukeš. V českém jazyce vydání první.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Prostor
Originální název:

The Social Agent. A True Intrigue of Sex, Spies, and Heartbreak Behind the Iron Curtain , 2009


více info...

Přidat komentář

Zara
20.05.2023 5 z 5

Naprosto se ztotožňuji s autorovým líčením dusné atmosféry Československa 50. let, atmosféry lži a strachu , v jejichž kulisach je naprosto uvěřitelné, ze hedonista jako byl Mucha, delal vše pro udržení svého statu quo..
Vzhledem k tragickému životu autorovy sestry je vic nez jasne, ze byl formovan pravě pobytem rodiny v teto odpudivé době/ zemi a kladu si otázku, zda neměli rodiče upřednostnit psychické zdravi svých dětí pred úspěšnou kariérou britského diplomata se vsemi klady, které přinášela.

Evina.Cetba
21.05.2021 5 z 5

Hodně zajímavá a čtivá biografie, kterou doporučuju k přečtení.


Jellini
25.04.2021 3 z 5

Autor zvolil značně osobní tón, který se mu ale hned nadvakrát vymstil: jeho popisy Prahy padesátých let nebo popisy rodinného života a vztahů jsou nudné, a to především proto, že jsou zcela irelevantní k ústřednímu tématu knihy, kterým je osobnost Jiřího Muchy a jeho forma spolupráce s StB (ukázkovým příkladem naprosté irelevance je zdlouhavá odbočka k popisu Terezína). Za druhé pak proto, že v takovéto vatě vyznívají všechna přímá svědectví, citace ze spisů, nebo příspěvek od českého historika poněkud cíleně a jalově, zatímco čtenář by ocenil větší důraz na faktičnost v kombinaci se snahou vidět autorovy zkušenosti a domněnky v mnohem širším kontextu. Nelze samozřejmě po autorovi chtít, aby napsal danou knihu na způsob historických studií např. Karla Kaplana, nicméně, právě v porovnání s takovýmto formátem působí Laurencův text spíš jako forma nějaké vlastní terapie s lehce bulvárním nádechem, než jako snaha o zjištění a následnou zprávu, kdo byl Jiří Mucha.

Hellboy
05.04.2021 4 z 5

(SPOILER) 13/2021 Jestli znáte Jiřího Muchu jen jako syna malíře Alfonse Muchy nebo jako spisovatele, asi budete šokovaný tímto příběhem, který ho vykresluje jako bezskrupulózního hejska ve službách StB, který šel bezohledně vždy jen za svým a na nikoho kolem nebral ohledy. Knihu napsal syn britského diplomata, který pracoval v Československu na velvyslanectví někdy koncem 50. let. Je vždy zajímavé číst o své zemi optikou cizince. A zde o to víc, že malému Charlesovi bylo v době, kdy jeho rodina přijela do šedivé Prahy plné sovětských i západních špionů, kde všichni donášejí na všechny, pouhých 7 let. Ačkoliv leccos tušil, až mnohem později se dozvěděl, že Jiří Mucha svedl jeho matku, aby kompromitoval autorova otce - velvyslance. Ukazuje se totiž, že Jiří Mucha pracoval pro StB jako "společenský agent", který využíval svůj vzhled playboye a své západní známosti (často jezdil na západ prodávat otcovy obrazy), a ve svém paláci na Hradčanském náměstí pořádal večírky (viz kniha Philipa Rotha Pražské orgie), kde se pouštěly pornofilmy a diplomaté tam provozovaly skupinový sex s českými herečkami, čímž se získával kompromitující materiál atd atd... Trochu jako socialistický James Bond. Mucha měl fakt extrémně zajímavý život, za války působil u britského letectva a spolupracoval s britskou tajnou službou, v československu byl odsouzen za něco vykonstruovaného a pracoval v uranových dolech, což popsal v deníkové knize Studené slunec... prostě šílený osud.
Příběh se odvíjí podobně jako např. v HHhH tím způsobem, že autor nepopisuje jen tu historii, kterou se dozvěděl, ale dopodrobna čtenáře seznamuje s celým procesem svého pátrání, s tím jak jde od jedné stopě k druhé, odhaluje další a další komunistické agenty a dokonce se mu podaří přimět k rozhovoru Kamila Pixu, spoluzakladatele StB. Kniha vrcholí tím, že konfrontuje své rodiče, nyní už osmdesátileté, nejdříve otce, ke kterému celý život vzhlížel a pak také matku, která kdysi dávno v Praze "podlehla" Muchovi.
Občas mírně spletitý příběh, ale naprosto uhrančivý, dechberoucí. Musela to být odporná doba. Zajímalo by mě, jak vypadá život diplomatů a agentů dnes.

Kaja1
14.02.2021 4 z 5

Zajímavá kniha, která nám poodhaluje zákulisí práce agentů v době studené války. Musela to být hrozná doba, kdy jste nemohli věřit ani svým nejbližším.

stagno
19.12.2019 5 z 5

Poutavá kniha.Jiří Mucha byl mimořádná osobnost,pojila se v něm inteligence,charisma,hedonismus,ale i oportunismus a vášeň manipulovat s ostatními.Byl také agentem ,minimálně STB,rozsah páchaného zla už ale nebude možné nikdy zjistit.
Velmi zajímavý je i vhled do autorovy rodiny,plastická charakteristika rodičů,bratra i nešťastné sestry.Jeho maximální úpřímnost je třeba ocenit.

jethro.tull
21.08.2018 4 z 5

Velice čtivě napsaná kniha, zhltal jsem ji jako detektivku. Pravdivost nedokážu posoudit, ale dokážu si představit, že v určitých kruzích se to agenty jen hemžilo. Dnes to asi jiné nebude. Naznačený vztah mezi Muchou a osudem autorovy sestry Kate nakonec v knize není nijak prokázaný, doložený, to jediné se mi jeví jako bublina, která nakonec splaskla.

Yorika
23.05.2013 3 z 5

Rozporuplné pocity z této knihy.Jistě, odhaluje neznámé informace kolem Muchy ale činí tak poněkud suchopárným nezáživným stylem,kterému jsem nepřišla na chuť.Bohužel.

1alena1
21.03.2013 4 z 5

Velice zvláštní a zajímavá kniha, překvapivé až šokující momenty z 50.let u nás. Kdo četl něco od Jiřího Muchy asi by se hodně divil, co to vlastně bylo za člověka. Doporučuji.

buturenka
18.11.2012 5 z 5

knížka, která je jednoduše úžasná

Štítky knihy

diplomacie

Autorovy knížky

Charles Laurence
britská, 1950
2012  74%Společenský agent Jiří Mucha

Kniha Společenský agent Jiří Mucha je v

Přečtených41x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených6x
Knihotéce39x
Chystám se číst12x
Chci si koupit3x