Nesmazatelné záznamy

Nesmazatelné záznamy https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434788/bmid_nesmazatelne-zaznamy-3Qj-434788.jpg 5 79 21

V roce 2013 tehdy devětadvacetiletý Edward Snowden šokoval svět tím, když odhalil veřejnosti, že americká vláda potají buduje systém ke shromažďování dat, jehož výsledkem měl být bezprecedentní způsob masového sledování, který se dokáže vetřít do soukromého života každého člověka na zemi. Snowden popisuje, jak sám tento systém pomáhal vytvářet a proč porušením mlčenlivosti riskoval svou budoucnost.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Permanent Record , 2019


více info...

zelda7
zelda7
02.01.2024 5 z 5

Moc zajímavá kniha, některé části mohli být za mne trochu kratší nebo srozumitelnější, ale chápu knihu i jako jakousi obhajobu Edwarda Snowden a, proto je mi jasné, že chtěl některé části vysvětlit podrobněji a v podstatě se jedná i o jeho životopis. V některých částech knihy jsem se docela i pobavila, ale je to tím, že autor je zkrátka opravdu inteligentní člověk a některé jeho myšlenkové pochody již v mladém věku mne rozesmáli, jako např. že ve třinácti letech usoudil, že už školu nepotřebuje. :)

Foruss9005
Foruss9005
23.04.2023 5 z 5

Skvělá kniha, určitě stojí za přečtení.


DivnýJanko
DivnýJanko
06.09.2022 5 z 5

Nuž takto, medzi slepými je jednooký kráľom. A Edward videl na jedno oko a otvoril aj druhé. 99,5% z nás čo tu prispievame a čítali sme túto knihu /tých čo nudila a mali ju problém dočítať, nebudem rozoberať oni už majú svoje školenia o demokracii amerického ľudu za sebou/ vieme aspoň, že nevieme, zbytok ani nevie, že nevie. Ku knihe. Začiatky tohto /pre mňa/ hrdinu jasne maľovali jeho obraz dobra a vlastenectva. Jeho kroky boli jasné, lebo jasne videl a vedel, že sa zradila Pravda, Demokracia /ak vôbec existuje/ a Právo /hlavne to na súkromie/. Snowden nezradil, Snowden ukázal, že kráľ je nahý. Pasáže o jeho práci som užil a aj jeho postup a detaily v rámci práce na Hawaji... Všetci iste vieme, že Havaii je prevrtaná americkými základňami a monitorovacími systémami. Nie nevedeli ste to? Tak už viete. A budete vedieť oveľa viac ak si prečítate túto pozoruhodnú knihu. A k tej agitátorskej otázke, že prečo Rusko? Lebo chcel žiť. A nikto by mu to nezaručil, iba Rusko. Sám Snowden Rusko veľmi nemusí, píše to tam viackrát, ale uznáva, že mu dali šancu na život "po tom" je tam už aj jeho žena a pokiaľ viem, tak sa im dobre darí. A tak to má byť. Lož má krátke nohy a americké dejiny vojny a odpočúvania sa už plazia po bruchu, lebo ani nohy nemajú. Kto vie ten vie. Snowden - Asange - Kim Dotcom. Čo spája týchto hrdinov, okrem toho že sú géniovia? To máte jemne naznačené v tejto knihe a napoviem, že to nie je len OS Tails a prehliadač TOR... žijeme informačnú vojnu a táto kniha je podľa mňa povinné čítanie. končím prepínam a Edward, ďakujem, ďakujem za seba a aj za svojho syna, ktorý ešte nevie, ale až vyrastie poďakuje, že si mal odvahu zdvihnúť hlavu, za nás všetkých a za slobodnejšiu budúcnosť.

michaelka9863
michaelka9863
28.06.2022 5 z 5

Kniha, kterou stojí za to si přečíst. I technicky složitější věci Snowden popisuje velmi srozumitelně a hravě. Dám tomu pár měsíců a hurá přešíst si to znovu. V mém případě kniha splnila svůj účel a kromě vysvětlení celé kauzy mě výrazně obohatila o nové informace. Skutečně doporučuji!

Rihatama
Rihatama
23.04.2022

Svou biografii počítačového experta, hackera a disidenta Snowden začíná ve velmi raném dětství a přímo i nepřímo tak poukazuje na výši své počítačové inteligence přes jinak dost nevalné výsledky ve školách. A přestože je mladší ročník než já, dost mi jeho první počítačové zkušenosti, grafická rozhraní, první textové editory, programovací aktivity... úsměvně připomněly ty moje, jakkoli se odehrály v mém již teenagerském a pozdějším věku a nikoli jeho dětském.

Snowdenův případ přímo volá po srovnání s případem Jualiana Assange. Oba zveřejnili zakázané/utajené informace ze špionážní kuchyně amerických tajných služeb a válečného pozadí, a oba byli nuceni uchýlit se do exilu. Tady však srovnání končí, stejně jako dopady pro skutečnou bezpečnost USA a jejich agentů. Snowdenovo upozornění na trvalé uchovávání veškerých soukromých dat, která tak lehkomyslně pouštíme do éteru, je naprosto zásadní a nemám pochyby, že se tomu tak děje. Už před cca 15 lety, dávno před Snowdenovým odhalením, jsem svým americkým kolegům říkala, že Američané jsou nejméně svobodný národ... Doposud se snažím vyhýbat cloudu jako čert kříži (když to jde). Ovšem musím počítat s tím, že co řeknu nebo napíšu přes aplikace sociálních sítí, tam prostě zůstane. A nejenom to... Zajímavé jsou Snowdenovy informace o tom, že CIA disponuje nejen vlastním webem, ale i vlastním internetem, agenturním Google vyhledávačem nebo Facebookem a wikipedií. O různých daňových a dispozičních výhodách života na vojenských základnách vím i z vlastní zkušenosti. Ze zlaté klece nemá každý potřebu utíkat. Je nepochybné, že Snowden světu vyjevil celou řadu tajných informací z kuchyně sledování CIA, jejích personálních, kariérních postupů, systému rozmisťování svých agentů v síti diplomatických zastoupení ve světě, bezpečnostních zajištění a další a další. Tuším, že z jeho odhalení a později i této knihy CIA bolela hlava několik dlouhých měsíců, ne li roků. Nebýt jen onoho Snowdenova pokryteckého pohoršení z aktivit CIA a NSA...

Chybný je však Snowdenův výklad toho, jak a proč americká vláda nemůže omezit práva svých občanů na svobodu slova, víry etc. Tady mu zjevně chybí základní povědomí o národním a mezinárodním právu, pokud se už pouští na toto pole. Co už vůbec nedokážu ve světle Snowdenových pohnutek pochopit, je jeho exil v Rusku. Jistě, muselo jít o zemi, která nemá s USA podepsanou extradiční dohodu a navíc tam fakticky musel zůstat, když jej Číňané z Hongkongu promptně vyexpedovali. Ale Rusko? Země, která provádí zrcadlové špionážní aktivity jako USA bez jakýchkoliv skrupulí vůči komukoliv a kterémukoliv státu či spojenci a nepříteli, a bez uzardění provádí kdekoliv ve světě své nelegální vojenské aktivity? A Snowden to moc dobře ví. Tady se zcela popírá význam a smysluplnost Snowdenova kritického vyjadřování a konání, jinak z mého pohledu do té doby zasluhující nejvyšší ocenění za odvahu a morální kredit. Nebýt ovšem ruského azylu, nadto umocněného současnou ruskou válečnou agresí na Ukrajině. Snowden totiž, ten jediný spravedlivý a samodeklarovaný pacifista a obhájce práv občanů, zůstává zticha, stejně jako jeho jinak aktivní a masivně sledovaný twitterový účet. Přitom on sám ve své knize mj. kritizuje propagandu americké vlády aplikovanou na své občany... ruská propaganda (to nejmenší) mu už ale zdá se nevadí. On je jednoduše rád, že může on-line přednášet o IT zabezpečení. Nic víc už nedělá. Zjevně už svou dávku odvahy a morální síly vyčerpal, za něž se tak neskonale samolibě - ve světle jeho post-amerického života - ve své knize bije do prsou a zvrací nad americkými nelegálními sledovacími praktikami. Jak mám ve zvyku, posuzuji jak knihu tak autora, o něm to koneckonců přece je. Takže Trvalý záznam od nestálého Snowdena musím ponechat bez hvězd, neb jednu (proti/americkou) aktivitu za 5 hvězd sám autor bohužel absolutně neguje následnou (proti/ruskou) pasivitou (i samotným azylem) za -5 hvězd. Pokud už náhodou přece jen nepracuje pro ruskou SVR, GRU, FSB.

P.S.: Jakkoli o americké sledovací a tajnůstkářské politice nemám naprosto žádné iluze, proto jsem se do knihy nakonec pustila, měla jsem problém vůbec ji dočíst. Byla bych se obešla bez té spousty balastu a falešných moralizujících komentářů. Nicméně, pokud snad budu mít možnost odmítnout sledování mých metadat, o čemuž pochybuji, určitě to udělám.

Merlin_CZ
Merlin_CZ
23.01.2022 4 z 5

docela jsem se na knihu těšil, protože dělám v IT tak mě zajímalo pozadí z hlediska hlavního aktéra, v tom mě kniha nezklamala, jen se nečetla zrovna jednoduše, za prve slovenština a IT termíny mi uplně moc nesedly, nehledě na to, že příběh je psaný hodně rozvláčně začíná snad početím :D každopádně zajímavé čtení.

NemmamSlov
NemmamSlov
18.10.2021 5 z 5

"Akýkoľvek režím, čo sa spolieha na sledovanie, aby si udržal kontrolu nad občanmi, ktorí považujú sledovanie za nepriateľa demokracie, v podstate prestáva byť demokraciou. Táto kognitívna disonancia v geopolitickom rozmere opätovne upriamila pozornosť na tému ohrozenia súkromia jednotlivcov a začal sa o nej viesť medzinárodný dialóg v kontexte ľudských práv." (Edward Snowden)

Chce to mať fakt obrovské gule, keď sa človek odhodlá postaviť svojej domovine a chce to fakt veľký pohlavný úd, keď krajine ktorej sa chcete postaviť sú Spojené štáty americké.

Pre ľudí, čo sa nevyznajú a nezaujímajú o IT sektor, je to pravdepodobne strata času, lebo veľa vecí sa točí okolo počítačov a o samotnom programovaní.

Je to príbeh muža s veľkým M, lebo sa dokázal vzdať svojho osobného žiovta a niečo po triciatke sa stal najhladanejším mužom samotnej NSA a CIA, lebo ako jediný dokázal poukázať na to, ako americká vláda zneužíva internet a používa ho nie len na sledovanie nepriatelov, ale dokonca vlastných občanov. Vďaka Edwardovej snahe sa veľa ludí, po roku 2011, snažili zachovať bezpečnosť osobných údajov.

Ale je to v skutočnosti tak? Nie je to len ilúzia, ktorou sa nás snažia nakŕmiť? Každý z nás nosí vo vrecku smartfón, čo je už samo o sebe veľké riziko sledovania. Neustále ukladáme na facebook príbehy, na instagram fotky, na databazuknih prispievame čo čítame, GPS prezradzuje kde sa nachádzame a pravdepodbne keď zaplatím účet v podniku, vydedukujú, koľko pív som schopný vypiť.

Samozrejme sú to banálne veci, pri ktorých si človek povie: "No a čo nech si ma sledujú, veď nič zle nerobím.", len treba vedieť, že je otázkov času keď pre štát, skupinu ľudí začneme byť nepotrebný a začnú naše súkromné informácie používať proti nám, či skúsenosti s drogami, milenkami, alebo inou mladou nerozvážnosťou. Treba sa spýtať, čo by sa stalo s ľudmi, keby sa k moci dostal ďaľši tyran a označil niektorých ľudí za neprijemných. Preto je dôležité aby si ľudia svoje súkromie chránili, o čom je vlastne celá kniha. Internet je mocná zbraň a s každou zbraňou treba zaobchádzať opatrne, aby ste niekoho nezranili.

Mirin1349
Mirin1349
31.05.2021 5 z 5

Četlo by se mi to mnohem lépe, kdyby to byla fikce. Bohužel není a autorovi patří veliký obdiv a dík za to, že byl ochoten obětovat vše, aby nám všem ostatním otevřel oči. Začátek byl hodně ze života a nebavil mě tolik, jako pozdější pasáže. Zároveň ale rozumím tomu, že nás Edward chtěl uvést do obrazu. Přeci jen je to jeho příběh, co by si tam o sobě něco nenapsal. Závěr mi snad dal jakousi naději, ale určitá paranoia už ve mně navždy zůstane.

magnolia
magnolia
08.05.2021 5 z 5

Nejdříve jsem náhodou viděla film (bohužel, ne úplně od začátku), a ten mě, spolu se zdejšími komentáři, přinutil sehnat knihu a přečíst si ji. Takže se i já připojuji k pochvalným hodnocením, a i když jsem malinko přeskakovala některé technické popisy (až ke konci, jinak jsem se snažila fest), musím dát plný počet. Za čtivost a za to ostatní. E.S., jeho příběh a odvaha mají moje velké sympatie a film si dám ještě jednou, celý.

čef
čef
24.04.2021 5 z 5

Moje očekávání bylo více než naplněno. Kromě důkladného, mnohastránkového odůvodnění jeho zrady USA a popisu rozsáhlého sledování lidí po celém světě ze strany špionážních služeb, jsem se dozvěděl i leccos ze života veleznámého whistleblowera, i když předpokládám, že mnohé pro něj méně příjemné bylo samozřejmě zamlčeno. Myslím, že jsem pana odborníka v tom hlavním pochopil, vím, že o svých motivech asi neřekl vše, ale to už tak bývá. Nepřeji mu nic špatného, doufám jen, že mu jeho narušené zdraví vydrží a jeho blízcí ho nezklamou tak, jako to udělal on. Mně tedy s touto knihou nezklamal.

Jellini
Jellini
05.04.2021 5 z 5

Kdo si celý případ pamatuje z tehdejšího živého vysílání, nebo kdo sleduje i další Snowdenovy aktivity pravidelně (např. rozhovory u Joe Rogana na YouTube), případně i ten, kdo viděl Stoneův film (nebo oscarový dokument "Citizenfour"), se z knihy zas tak moc nových věcí nedozví. To ale asi ani nebylo jejím smyslem. Jde tu spíš o zafixování a ucelené převyprávění daných událostí, a o přesné a jasné zformulování názoru autora k dané problematice. Z novějších a méně známých faktů bych vyzdvihnul snad jen téma korupce, která kolem najímání techniků bujela ve velkém (viz např. "doporučení" jednoho z kontraktorů, ať si řekne o vyšší plat, neboť na tom přeci vydělají oba). Silnou stránkou knihy je osobní linka Snowdenova vztahu s Lindsey, která se až ke konci, a to dost dramaticky, slije dohromady s hlavním tématem, díky čemuž má koneckonců čtenář možnost i pochopit, jak se i jeho samého hromadné sledování a sběr dat dotýká (situace vyvrací tak častý argument typu: "mě si klidně sledovat můžou, já nic špatného nedělám").
Čtivost knihy je přímo úměrná tomu, že se jedná o skutečný příběh, který dosud neskončil, a i samotné vydání této autobiografie je tak vlastně jeho pokračováním. Pokračováním v diskuzi i v osvětě, o hledání spravedlivého a čestného uspořádání ve věcech politických, v neposlední řadě pak i o osobní angažovanosti a možnostech každého z nás. Morální kredit k takové diskuzi Edwardu Snowdenovi (slovy Baracka Obamy "..that hacker..") rozhodně nechybí.

amaenium
amaenium
05.03.2021 5 z 5

Trvalý záznam ve mně rozhodně zanechá nesmazatelný záznam.
V knize se dočítáme nejen o životě edwarda snowdena, jeho dětství, začátcích s nintendem a prozkoumávání internetu v jeho počátcích, ale i o životě s vysokými bezpečnostními prověrkami a nemožností mluvit o své práci. Ukázal světu, jaké je to pracovat pro americkou vládu sbírající data svých občanů a mohli jsme se tu dočíst i pohnutky a motivy, které ho vedly k propuštění tajných informací na veřejnost.
Autobiografie byla čtivá, dokázala vtáhnout a hlavně rozšířit obzory. Ocenila jsem i popsané dopady, jenž zveřejněné informace měly na veřejnost a opatření, které alespoň některé země zavedly.
Doporučuji.

Zknihydohlavy
Zknihydohlavy
29.01.2021 5 z 5

Číst tuto autobiografii je jako číst velmi zdařilou beletrii. Skutečnost, že jde o příběh podle skutečné události obsahu pouze dodává na závažnosti a tíživosti. Naneštěstí musím přiznat, že až do té doby, než jsem knihu přečetl, jsem neměl nijak velké povědomí o plném rozsahu odhalení, která Edward Snowden učinil. Po přečtení knihy jsem byl zaskočen, jak mocný jsou moderní technologie nástroj v rukou (nejen) státu a čeho všeho jsou schopné. Jistě, dovedl jsem si snadno představit, že technologie jsou na takové úrovni, že s jejich pomocí je možné zacílit na jednu konkrétní osobu. Nejspíš ani v nejdivočejších snech by mě ale nenapadlo, že totéž je možné prakticky vůči všem na světě. Díky Snowdenovi dnes víme, že tato odstrašující představa je realitou.

Christeene
Christeene
31.12.2020 4 z 5

Misty az desive, ale nedosahuje to urovne prozreni jako jsem mela u Kruhu od Eggerse (tam je to vetsi bomba, i kdyz je to fikce). Hvezdicku dolu davam snad jen za to, ze se autor vykresluje jako kladny hrdina, i kdyz pravdou zustava, ze “zlocinu” (ve smyslu poruseni zakona) se opravdu dopustil. A take za zdlouhavy uvod, kde autor popisuje svuj zivot uz snad od poceti.

Lac
Lac
08.12.2020 5 z 5

Orwell v reality šou: cenzoři a fízli v "demokracii" - pro dolar cokoliv, když budeš zlobivý, něco si najdeme... Edward Snowden je Američan s velmi velkým A, zná ústavu USA a velmi ji ctí, dále je myslící a milující člověk, který zaslouží Nobelovu cenu míru víc než Obama. Povinná četba ve střední technické pasáži o možnostech techniky, které umí čím dál víc sledovat jednotlivce, prognózy P. R. Zimmermanna se plní...

iceVS
iceVS
13.11.2020 5 z 5

A pak že jsem paranoidní...
Absolutně skvělá kniha, při jejímž čtení se v člověku mísí asi úplně všechny pocity. Nevěřícnost, údiv, prozření, obavy, znechucení, strach, nejistota, zejména pak chuť zahodit mobil i notebook, už nikdy nezapínat internet...
Osobní příběh Eda mě pohltil, donutil k přemýšlení, dojal.  Držím mu palce.

Crozz
Crozz
03.11.2020 2 z 5

Ač je kniha velice zajímavá obsahem, tak se mi hrozně špatně četla, musel sem se do čtení nutit, bohužel styl napsání mě nesedl.

Auto999
Auto999
13.10.2020 5 z 5

Snowden popisuje svůj život a vysvětluje proč šel na veřejnost s tajnými zprávami o masivním sledování všech lidí na planetě, které provádí americké tajné služby NSA a CIA. Je to hrdina naší doby a měl by mít někde postavenou sochu, aby se na něj nikdy nezapomnělo!

konicekbily
konicekbily
12.09.2020 5 z 5

Spousta informací z autorova života a ze systému fungování tajných služeb, podle mne nejen amerických. Pro získávání informací je možné cokoliv, nic není zakázáno a vše je dovoleno.

Alex-007-
Alex-007-
29.04.2020 5 z 5

Kniha je autobiografií autora, který zde popisuje svůj život. Dozvíte se zde detaily z dětství, rodiny, přes jeho zážitky ze školy, první setkání s technikou i internetem. Popsáno je tu je jak se postupně dostal až samé špičky zpravodajských služeb a nakonec vynesl utajované informace o plošném šmírování. Pro zájemce o tuto tématiku je to prakticky povinná četba, kterou mohu vřele doporučit.