jan9772 jan9772 komentáře u knih

☰ menu

Má cesta. Život legendárního horolezce. Má cesta. Život legendárního horolezce. Reinhold Messner

Chtěl jsem si přečíst nějakou knihu od R. Messnera, vybral jsem si tuto, a vybral jsem si špatně.
Začíná to slibně, dětství v Jižním Tyrolsku, první výlety do skal s otcem a bratrem, první vrcholy v Alpách, první expedice do Himálaje, Nanga Parbat, první na Everestu bez kyslíku, první sólo na Everest a konec. Tahle část knihy je na 4 hvězdy.
Pak 2/3 knihy následují rozhovory sesbírané z různých časopisů, které jsou dost nuda. Messner v nich obhajuje svojí vizi horolezectví, lamentuje nad současnými komerčními expedicemi vytvářejícími fronty na Everest, filozofuje nad lecčím, zmiňuje svojí politickou kariéru atd. Nejzajímavější jsou asi rozhovory o akci, při které zemřel jeho bratr Günther.
Z těch rozhovorů jsem si odnesl pocit, že pán je trochu (dost) egoista. Nicméně klobouček za to co všechno zvládl.
Mimochodem, v té knize je tolik překlepů a chyb, že to snad nikdo před vydáním nečetl.

16.02.2024 2 z 5


Velká jízda začíná Velká jízda začíná Igor Brezovar

Spíše než cestopis je to deník z cesty šmrncnutý životním příběhem. Ze začátku jsem měl problém s tím jak je to psané, ale na druhý pokus jsem se začetl a nakonec se z toho vyklubala zajímavá kniha. Obdivuju Igorovu odvahu, já bych na to neměl. Tak jsem se do světa podíval alespoň skrze tuto knihu.

18.12.2023 4 z 5


Felix Holzmann: 100+1 let humoru Felix Holzmann: 100+1 let humoru David Šír

No, čekal jsem od toho něco jiného. Pasáž, kde autor popisuje jak se k Holzmannovi dostal a vysvětluje proč do toho šel mi přišla zbytečně natahovaná. Pár zajímavých informací tam ale je. Nevydané scénky jsou příjemný bonus.
Už je to ale takové přežité. Pustil jsem si ty scénky pustit na YT, ale většinu jsem přeskákal. Ty od pana Šíra se sice snaží napodobit originál, ale už to není ono. Pokud si to ale najde diváky, tak v pořádku.

11.01.2023 4 z 5