Velká jízda začíná

Velká jízda začíná https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511009/bmid_velka-jizda-zacina-MNU-511009.png 4 23 7

Na motorce po šesti kontinentech. Motorkářská legenda. Šílenec. Nezkrotný rebel a ještě mnohem víc. Ďábel, který na motorce objel svět. Milovník. Cestovatel. Hrdina televizního seriálu Po jedné stopě. Muž bez předsudků se srdcem na pravém místě. To je Igor Brezovar. Tohle je první část Igorova osobitého vyprávění o tom, jak na motorce objel svět. V sedle motorky najel půl milionu kilometrů, navštívil šest kontinentů. A tím si splnil svůj dětský sen. Velká jízda začíná už v jeho šestnácti letech, kdy se coby bezstarostný kluk vydává na první prázdninovou cestu po Evropě. Jako milovník života, motocyklů a žen během následujících let opouští hranice Evropy a vydává se do nového, neznámého světa. Setkává se s asijskou pohostinností, muslimským světem, naprosto odlišnými zvyky a kulturami. V Africe pocítí na vlastní kůži vstřícnost a bezprostřední radost ze života, ale i šílenost tamní byrokracie, chudobu a zmar. A v Austrálii? Překrásné metropole, národní parky s obřími vodopády, volně žijícími koalami, klokany, ptakopysky a ještě mnohem víc. Místo popisů toho, co viděl, se zaměřuje na to, co slyšel, s kým se potkal. Diskutuje s každým, kdo chce mluvit, třebaže vyznává jinou víru a náboženství, má odlišnou barvu pleti nebo politické názory, které se neslučují s jeho vlastními. Dospívá a poznává nejen svět, ale i sebe sama. Jeho příběh stírá předsudky a pomáhá odbourat náš strach z neznámého. Na cestách se ocitá ve vilách milionářů i ve slumech mezi krysami. Vidí a na vlastní kůži pociťuje bohatství i naprostou chudobu. Potkává lásku i nenávist, dobro i zlo. To vše ho formuje, mění jeho hodnoty a ukazuje další směr. Nenechte se zmást, velká jízda není jen o polykání kilometrů, je to cesta životem, který přináší veselé i hořké chvíle. Budete se smát, klepat si na čelo, při prohlížení fotografií se možná přistihnete, že tiše závidíte, anebo se při čtení opravdicky naštvete. Jedno je ale jisté – nudit se s Igorem rozhodně nebudete!... celý text

Přidat komentář

Sarka1987
18.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Četlo se dobře, zajímavé historky, náhled do osobního života. Spoiler (zajímalo by mě, zda přítelkyně věděly, že se "baví" i jinde nebo se to dočetly až z knížky :D Obdiv, že se na tak dlouhou cestu tolikrát vydal. Často jsme měla pocit, že jde o to najet nejvíce km, než navštívit místa. Ale za mě povedený cestopis. Jsem zvědavá na druhý díl.

jan9772
18.12.2023 4 z 5

Spíše než cestopis je to deník z cesty šmrncnutý životním příběhem. Ze začátku jsem měl problém s tím jak je to psané, ale na druhý pokus jsem se začetl a nakonec se z toho vyklubala zajímavá kniha. Obdivuju Igorovu odvahu, já bych na to neměl. Tak jsem se do světa podíval alespoň skrze tuto knihu.


Shashlick
23.10.2023 3 z 5

Problém tohoto cestopisu je, že to není tak úplně cestopis. Je to Igorův životní příběh, který se v jeho případě pojí s cestováním.
Často se tak místo cestování řeší Igorovy lásky, vztahy a kalby. Kvůli tomu pak nezbývá tolik prostoru na poznatky z cest a tak nějkteré země projedete v pár větách.
Dalším nedostatkem je, že kniha je psána aktuální formou (přítomný čas), ale cesty reálně Igor absolvoval převážně v 90. letech. Mnoho informací je tedy hrubě neaktuálních, ale povětšinou neuvedených do kontextu současnosti (kniha byla vydána v roce 2023). Ono i samotné časování jízd si musíte domyslet podle náznaků.
Je to prostě něco jiného, než jsem čekal a byť je Igor mezi cestovateli možná legenda, po pokračování jeho životní cesty už asi nesáhnu.

Maciiik
30.09.2023 4 z 5

Ten Igor to je teda týpek. Neznala jsem ho, musím si to u TV dostudovat ;) Ze začátku se mi to nečetlo úplně dobře - nemohla jsem se nějak vžít do způsobu, jakým je to podáno. Přijde mi to jako narychlo upravené deníkové záznamy, občas to moc hladce neplyne, ale o to je to autentičtější... Moc se mi líbí jeho pohled na fungování světa, odvaha vyrazit a taky ten jeho jižanskej uprdelismus. Já bych plánovala několik měsíců, vytvořila tucty seznamů, tabulek, itinerářů a checklistů. A nakonec bych stejně zůstala doma, protože "nevěřím v lidi".
Moc ráda bych si ho poslechla na nějaké cestovatelské přednášce, ale do rodiny bych ho nechtěla - zbláznila bych se obavou o něj..

cleopatra11
31.08.2023 5 z 5

Parádní cestopis. Igor je opravdu Pan cestovatel.

Sta
22.05.2023 5 z 5

Za mě pohodový cestopis a upřimné Igorovo líčení cest i svého života. Četlo se mi to moc hezky.

tomas.krejci.77
26.04.2023 4 z 5

Kniha asi spíše pro Igorovy fanoušky, kteří asi nejsou v hodnocení úplně objektivní. Nedokážu odhadnout, jak by působila na čtenáře, který Igora nezná.

Štítky knihy

Austrálie Afrika Asie motorkáři cesta, roadtrip

Autorovy další knížky

Igor Brezovar
slovinská, 1973
2023  85%Velká jízda začíná
2023  78%Velká jízda pokračuje

Kniha Velká jízda začíná je v

Právě čtených6x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce29x
Chystám se číst31x
Chci si koupit13x