horakova.s horakova.s komentáře u knih

☰ menu

Tati! Tati! Philippe Corentin

Tohle pro mě bylo velkým překvapením. Při návštěvě knihovny třeťáci objevili tuhle knížku, která rozpoutala velkou diskusi. Ukázalo se, že obálka je "cool" a "hustá", takže by asi stála za přečtení. Tak jsem to zkusila. A musím říct - že je cool i zevnitř. :-D
Přestože pro mě jako dospěláka to obálka příliš neevokovala, pohádka uvnitř je milá jako rozpuštěná čokoláda. Shodou náhod se malý chlapec probudí v postýlce vedle příšerky. Oba se vzbudí a vyděsí. Dál už je to jedna velká legrace. Knížka má roztomilou pointu o tom, že lidé i příšerky mohou mít stejné zvyky, díky čemuž jsou si podobní.
Parádní jednohubka na dobrou noc, která bude bavit nejen děti, ale i rodiče.

18.02.2024 5 z 5


Babka z domku na kuří nožce Babka z domku na kuří nožce David Košťák

Příběh je pohádkově laděný a vypráví o jedné staré babičce, která se zařekla, že už nikdy nevystrčí nos z domu. Jenže to by nesměla bydlet ve svéhlavém domečku na kuří nožce, který se rozhodne vyrazit na výpravu. :-)
Autor zajímavě uchopil myšlenku, že život v důchodu nekončí. Tohle téma se v dětských knihách neobjevuje často, proto má ode mě plus za originalitu.
Ilustrace hezky pasují k příběhu, jsou hezky propracované a pro menší děti nezahlcující, což je oproti aktuálnímu trendu příjemná změna.
Určitě doporučuji dát této milé knížce šanci.

18.02.2024 5 z 5


Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Jedna z knih, která mě v poslední době nejvíce zaujala. Prostředí vědního výzkumu je záhadně atraktivní, ale dostatečně na okraji, aby neznalce nemátlo. Zpočátku je hlavní pár kolem sebe tak trapně nesmělý (jak jen mohou dva introvertní vědátoři na rande být), že byste je nejradši oba vzali hrnkem po hlavě, ale není nutno se bát - rychle se to zlepší. ;-)
Hlavní hrdinka má velké plus za to, že se v momentě, kdy je vystavena velkému rozhodnutí nezhroutí a přistoupí k tomu velmi rozumně. Za to má ode mě autorka obdiv, že udržela charakter hlavní hrdinky, i když by situace sváděla k otřesnému klišé.

05.09.2023 5 z 5


Když se introvertka vdá Když se introvertka vdá Debbie Tung (p)

Tohle je napsáno o mně a o mém muži! :-D
Tolikrát jsme se v tom poznali, zasmáli tomu, jak výstižné skeče se v knize objevují. Knížka má čestné místo v naší knihovně.

02.09.2023 5 z 5


Italské jednohubky Italské jednohubky Marta Kučíková

To je tak přesné! Sama jsem v Itálii žila skoro dva roky a mnoho těch situací v knize jsem viděla na vlastní oči. Je to tak vtipné, milé a zároveň velmi autentické. Doporučuji každému, kdo se chce nejen zasmát, ale i se dozvědět něco málo o italské nátuře.

05.06.2023 5 z 5