Honza91 Honza91 komentáře u knih

☰ menu

Třicetiletá válka: Stručná historie Třicetiletá válka: Stručná historie Jan Kilián

Kvalitně zpracovaná kniha ze série Stručná historie, která pomůže laikům se zorientovat a znalým čtenářům připomene nejdůležitější události a změny.

04.03.2024 5 z 5


Kolowratové Kolowratové Pavel Juřík

Jedná se o opravdu základní přehled. Bohužel časté chyby (jiný rok úmrtí v textu a jiný v rodokmenu u některých osob, špatné popisky fotografií, atd.) celou knihu zhoršují. Doporučuji spíše pro člověka bez jakýchkoliv znalostí, než pro nějaké rozšíření vědomostí a studium Kolowratů.

19.08.2023 2 z 5


Lobkowiczové Lobkowiczové Pavel Juřík

Jistě se jedná o dobrý a stručný přehled dějin tohoto rodu. Plus si autor také zaslouží za představení hlavních sídel a jejich stručné historie. Ale jinak kniha občas trpí na překlepy, nebo naprosto chybějící slova ve větách. Taktéž v jedné kapitole autor sklouzne k chronologickému popisu napříč všemi větvemi rodu a na několik stran je text naprosto nepřehledný i s pomocí rodokmenu na konci knihy.

17.08.2023 2 z 5


Dějiny Česka Dějiny Česka Jiří Štaif

Celkově nevím jak přistoupit k hodnocení této knihy. Pokud člověk odhlédne od toho, že se jedná o další část řady Dějiny státu od NLN, tak se dle mého názoru jedná a velmi povedený sborník. Sami autoři již v úvodu vytyčují, že se jedná o jejich eseje na dané téma a to opravdu v knize je. Ale právě tím, že se jedná o část výše zmíněné řady má člověk trochu jiná očekávání. Například eseje na sebe vůbec nenavazují a spíše se snaží bořit mýty, než vykládat dějiny Česka.

30.06.2023 3 z 5


Historie Evropy: Od pravěku do 21. století Historie Evropy: Od pravěku do 21. století Jeremy Black

Nejspíše by bylo fajn se dostat k originálu, protože pochybuji, že tak velký historik jako Jeremy Black by udělal tolik chyb v tak krátké knize.
Špatně psaná jména, tituly, někdy i špatně přiřazení lidé k různým dynastiím (např. že Pipin III. založil dynastii Kapetovců což je naprostý nesmysl a navíc dále v textu je Pipin občas psán jako Pepin).
Nejspíše se chyba děla na straně překladatele a velmi to ubírá na kvalitě knihy, protože se nejedná o drobnosti.
Na druhou stranu je fajn vidět knihu napsanou z pohledu západního Evropana, který občas vynechává události střední a východní Evropy, ale jelikož se jedná o stručný přehled tak se to dá pochopit.
Rozhodně knihu doporučím k zopakování historie, nebo k získání minimální přehledu, ale s jistou obezřetností a ověřováním si některých fakt.

06.06.2023 3 z 5


Nešťastná válka Nešťastná válka Niall Ferguson

Tuto knihu je potřeba číst velmi pozorně. Může Vám dát mnoho dobrého jako je ekonomický přehled států před a během války, nebo trochu pohledu do tisku a života vojáků na frontě. Avšak je zde velké ALE. Autor se ve velkých částech různých kapitol snaží uměle našroubovat své domněnky skrze různé úryvky z literatury, nebo korespondence pár lidí. Do toho se v kapitolách promítá velmi to, že je autor i historikem ekonomie. Velmi často se nevysvětlitelné věci, nebo věci spadající do sociologie snaží vyřešit čísly. Jako poslední výtka by jistě mohla být k jeho velmi častým úvahám "co by kdyby". Ty by si jako historik měl odpustit, případně eliminovat na minimum.
Rozhodně knihu nedoporučuju pro první seznámení s tématem první světové války, ale spíše jako jakési rozšíření vědomostí o ekonomickou stránku.

01.04.2023 2 z 5


Tváře osvícenství Tváře osvícenství Ivo Cerman

Kniha je dobrý úvodem, pokud se člověk chce dozvědět něco o šlechtě Osvícenství. Pan Cerman dává výborný stručný přehled vývoje šlechty a co se pro ni v tomto období mění a pan Konečný nabízí medailonky různých šlechticů, které jsou doplněny o krásné obrazy ze sbírek NPÚ, nebo i soukromých majitelů.

16.03.2023 5 z 5


Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Možná je dobré si přečíst i jiná vydání, protože jsem měl možnost jich číst více a některé kapitoly jsou dosti jiné. Co se týče obsahu a myšlenek Machiavelliho, je důležité si uvědomit pro koho to psal, v jaké době to psal a především co si on zažil jako diplomat. Je to kniha poplatná době a i když se nám zdají myšlenky zastaralé, musíme si uvědomovat, že i dnešní společnost některé využívá.

13.03.2023 4 z 5