Hella2 Hella2 komentáře u knih

☰ menu

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Obě knihy - Vyhnání Gerty Schnirch i Žítkovské bohyně jsou neobyčejně silné, zanechají dojem napořád a donutí se hluboce zamyslet nad tím, jaký to všechno má smysl,.... obě by měly být povinnou školní četbou doplněnou o kvalitní výklad dějin.
Těším se na další knihy Kateřiny Tučkové, je to mimořádná spisovatelka, která jde opravdu do hloubky a nebojí se těžkých a kontroverzních témat, o nichž se dodnes vesměs raději mlčí. Snaží se o vyváženost - nic tam není jen černé a jen bílé...s odstupem času si obě knihy přečtu znovu.

20.02.2015


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Nedávno jsem jedním dechem přečetla Žídkovské bohyně od stejné autorky, které jsou také velmi silné, šokující. A byla jsem zvědavá na "Vyhnání Gerty Schnirch". Něco o odsunu vím i přesto, že toto téma u nás dlouho bylo a stále vlastně je tabu. Přesto ten, kdo chce, může již mnoho informací najít. Je to neuvěřitelně silný příběh, od kterého se nelze odpoutat, lze jen bez dechu dočíst a pak přemýšlet. Nad tím, jaké zlo je schopen jakýkoliv člověk rozpoutat, nad vinou a odplatou, ... nad tím, že se to může kdykoliv opakovat, protože hranice, za kterou se rozpoutá peklo stvořené lidmi je strašně tenká a stačí velmi málo. Něco jako poučení z minulosti prostě neexistuje... A malá vsuvka - můj nevlastní dědeček byl sudetský Němec, se svými bratry bojoval v československé zahraniční armádě proti Hitlerovi. V roce 1938 musela celá rodina dost dramatickým způsobem utéct z Československa právě před nacisty a dostala se do Anglie, kde dospělí synové narukovali ... to jen na okraj, protože o této kapitole našich dějin se bohužel neví téměř nic. Nic není jen černé a jen bílé. Navíc jednoznačné hodnocení tehdejší doby dnešníma očima je obtížné, vlastně nemožné. Přesto zrůdnosti a zlo páchané kýmkoli jsou stále zlem a je nutné o nich otevřeně mluvit. Velikost národa není v jeho počtu, ale v tom, jestli se také dokáže čelem postavit k temným kapitolám své historie.

14.02.2015 5 z 5