helenita helenita komentáře u knih

☰ menu

Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka Alexandra Alvarová

Skvělá Alexandra Alvarova!! Velmi čtivé, skvělé vysvětlene a podložené fakty, odkazy. Vše o čem píše vyústilo do současné situace na Ukrajině, Putin tuto bezohlednou invazi připravoval dlouho a cílevědomě!

05.03.2022 5 z 5


Návrat karavel Návrat karavel António Lobo Antunes

Právě jsem dočetla. Nemohla jsem se odtrhnout, i když jsem měla celou dobu pocit, že se nacházím někde mimo realitu a čas, ve světě fantazie, nočních můr a snů. Styl psaní vás pohltí a zahltí neskutečnými vizemi, které však odrážejí skutečnost prožitou v minulosti i přítomnosti, osudy lidí nějak spjatými s historií Portugalska, významných i malých, běžných lidiček snažících se přežít všelijaké zvraty v životě i v dějinách. Klobouk dolů před překladatelkou!

05.11.2021 5 z 5


O zemí indijských pustošení a vylidňování zpráva nejstručnější O zemí indijských pustošení a vylidňování zpráva nejstručnější Bartolomé de las Casas

Velice působivá kniha, psaná s úmyslem poukázat na zvěrstva, která byla páchána na indiánech při podmaňování území a zastavit je. Tento kněz, misionář, viděl v indiánech lidské bytosti, své bratry, a celý svůj život zasvětil úsilí o jejich práva. Měl by být patronem všech humanitárních pracovníků.

09.06.2020 5 z 5


Plná slávy Plná slávy Bruce Marshall

Úžasná knížka, nemohla jsem se odtrhnout. Na pozadí událostí první poloviny 20. století, které byly opravdu děsivé, se odehrává život katolického kněze v protestantském Skotsku, mezi malou skupinou katolíků, většinou těch nejchudších lidí. Příběhy plné laskavého humoru, pochopení lidských slabostí a přitom hluboké víry v Boha, kterou nemůže otřást ani opakovaně zklamaná naděje na zlepšení situace ve společnosti a mezi lidmi. Velice moudrá kniha.

19.09.2018 5 z 5


Tváří v tvář Zemi Tváří v tvář Zemi Marek Vácha

Přečetla jsem už několik knih od Marka Váchy, všechny přinášejí mnohá témata k zamyšlení, rozšiřují obzory čtenáři a nabízejí mu směr, kde a jak zahlédnout Tvůrce. Tato kniha se mi však čte velice těžko, prokousávám se všemi těmi chloroplasty, mitochondriemi a genomy. Rozpomínám se na pojmy, které jsem naposledy četla v učebnicích biologie na gymnáziu a napínám svoji představivost. Něco ale přeskakuji, což je určitě škoda.

30.11.2016


Trestankyně: Příběh Růženy Vackové Trestankyně: Příběh Růženy Vackové Milena Štráfeldová

Skvěle napsaná biografie o mimořádné osobnosti. Četla jsem tuto knihu zároveň s knihou Krvavé jahody, o ženě, která byla po válce odvlečena z ČR do gulagu. Mnohá historická fakta se tu prolínají. Hrůzná léta panování komunismu, která poznamenala a psychicky deformovala celé generace lidí. Všudypřítomný strach a vzájemná nedůvěra. Profesorka Vacková, jako mimořádně silná osobnost, dokázala nejen odolat všem tlakům a zachovat si svou vnitřní svobodu i v těch nejtěžších podmínkách komunistického kriminálu, ale zůstala svobodná i od jakékoliv nenávisti vůči lidem, kteří jí ubližovali. Víru v Boha, k níž došla v dospělosti, opravdu vyzařovala, zvláště ve vztahu ke spoluvězenkyním a i těm nejkrutějším dozorkyním.
Doporučuji všem, zvláště mladé generaci!

19.08.2016 5 z 5


Španělská cesta Španělská cesta Jaroslav Vácha

Skvěle napsaný cestopis. Objevila jsem ho teprve nedávno a začetla se s velkou chutí. Je to brilantně napsané, se znalostí historie, souvislostí, detailů. Jaroslava Váchu jsem vůbec neznala, teď pátrám po jeho životopisu, vidím, že byl za komunismu zakázaný. Škoda, mohl toho napsat víc.

26.06.2015 5 z 5