hejdika hejdika komentáře u knih

☰ menu

Ledová jako sníh Ledová jako sníh Danielle Paige

Tak kladné hodnocení dávám jen díky tomu, že je to autorčina prvotina. Svět byl vymyšlený krásně, i když mi to občas připadalo jako vykradená Narnie, ale i tak tam bylo něco originálního. Jen ten příběh byl... no... Kostra příběhu byla dobrá, chytlavá, ale ten zbytek už byl horší. Čtenář se přesouvá z jedné akce do druhé, v každé kapitole něco. Autorka nám ani nedává čas si oblíbit ostatní postavy. Žádné dialogy, žádné poznání, žádné "jo taak tuhle postavu mám ráda, tuhle zase ne a této je mi tak strašně líto." Chvílemi mi dokonce kniha připomínala nějaké nepovedené výtvory z Wattpadu. Na rozdíl od toho tam ale nemá pravopisné chyby. A to mě přivádí i k překladu. Na to jak je Pavla Kubišová zkušená překladatelka, tohle se jí moc nepovedlo. Věčné opakování těch samých slov bez synonym, nevhodné používání určitých slov (v knize pro mladé, kde má být jednoduchý jazyk použít slovo kakofonie? Nevím, kolik lidí tohle zná, a myslím si, že se tam dost nehodí)
Celkově si myslím, že autorka má potenciál a s trochou píle se posune dál. Tuto knihu bych doporučila pouze velmi mladým a nenáročným čtenářům, kteří chtějí pouze akci bez "zbytečné omáčky". Já osobně se možná k autorce vrátím, a bude mít za sebou více knih.

27.12.2017 3 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Dlouho mě žádná kniha nechytla tak moc jako tato. A asi ani dlouho nechytne. Seděla jsem u ní od rána do večera, ani ve škole jsem ji neodložila. Vím, že mnohým dělalo problém se pokousat přes začátek, kde byla popsaná ekonomika té doby atd. Mě to naopak bavilo, ačkoliv si z toho už nic moc nepamatuju, přišlo mi to velmi zajímavé. Ale co musím uznat, konec zde mi přidal celkem tuctový. Nic nového ani překvapivého. Ale to mezi začátkem a koncem vás prostě nepustí. Je tam napětí, vášeň, intriky. Vřele doporučuji všem a těším se i na další díl, doufám, že tentokrát už s lepším koncem.

23.12.2017 4 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Kniha pro mě sice nebyla žádným zklamáním, ale že by předčila má očekávání se také říct nedá. Sbírka povídek, která mi svým rozmístěním připomíná sbíru Kytice, byla povedená někde více, někde vůbec. Velmi kladně hodnotím, jak si autor hrál s jazykem a u každé povídky si vybral jiný, příběh poté vyzněl více autenticky. Ale to bylo asi vše. Na můj vkus se zde míchalo až moc žánrů. Sci-fi, romantická literatura... pomalu jsem čekala, že se tam za chvilku objeví nějaký ten drak. Pokus autora o filozoficky znějící dílo se vůbec nepovedl, takže pokud nechcete u knihy moc přemýšlet a přečíst si něco oddechového, od čeho nebudete moc očekávat, vřele doporučuji. V jiném případě se knize vyhnout obloukem a radši strávit kratší chvíli nad filmem.

29.09.2017 3 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Kniha Deset malých černoušků mě celkem příjemně překvapila.
Přesto přiznávám, že nebýt říkanky, která mě tolik přitahovala a nutila mě přemýšlet, jak bude provedena příští vražda, asi by mě tolik nebavila. Asi by to bylo pouze nucení se do čtení, abych zjistila, kdo za vraždami stojí. Právě říkanka přidala knize trochu více tajuplné atmosféry. Bez ní by tam atmosféra byla na velmi malé úrovni. Pro mě autorka neuměla přiblížit ponurost celého místa při převládajícím špatném počasí, nebo popsat ostrov, dům, či vzpomínky hostů ostrova. Avšak chápu, že toto není pro někoho žádné mínus.
Abych autorce jenom nevyčítala, musím uznat, že kde šetřila na popisu atmosféry, tam přidala na psychice. Líbilo se mi, jak autorka píše o myšlenkách každého z hostů, o pocitech, které ze sebe mají atd.
Přiznávám se, vraha jsem neuhodla. Odhalení samotného vraha a jeho příběhu mě překvapilo. Čekala jsem něco mnohem složitějšího, ale občas je v jednoduchosti krása, že?
Nakonec musím uznat, že po přečtení knihy nelituji času, který jsem nad knihou strávila. Jako jednoduchá krátká kniha na jedno či dvě odpoledne poslouží velmi dobře, přesto mi jedno přečtení stačí a už se k ní neplánuji vrátit.
Vřele doporučuji všem, kteří hledají oddechovou knihu.

25.02.2017 4 z 5