Hatta Hatta komentáře u knih

☰ menu

Ada Ada Veronika Jonášová

Téma knihy je dostatečně působivé samo o sobě, ale díky souvislému vyprávění prokládanému autentickými dobovými materiály příběh ožívá. Místy vyznívá poněkud didakticky a současná linka na mě byla trochu moc jako z červené knihovny, ale celkový dojem je rozhodně skvělý, knihu jsem přečetla jedním dechem. Nemluvě o tom, že připomínat naši historii i s jejími nepříjemnými momenty je velmi záslužná věc.

30.04.2024 4 z 5


Sukuby Sukuby Edward Lee

(SPOILER) Velmi návykově zvrhlá záležitost. Bavila mě historická linka (a coby anglistka jsem ocenila i odkazy na staré jazyky) i skvěle vykreslená atmosféra amerického maloměsta, které zdaleka není tak idylické, jak se může jevit na první pohled – teprve postupně ovšem zjišťujeme, do jakých krajností jeho divnost zasahuje. Líčení kanibalských pochoutek a krvavých rituálů je místy vskutku extrémní až ujeté a zaskočí čtenáře hned na prvních stranách aby ho následně celým příběhem provázela otázka „co ještě horšího může přijít?“ (Nijak překvapivá odpověď zní „však uvidíš“.) Neméně šílené, ale zároveň strhující a dráždivé jsou sexuální scény s velmi dobře vybalancovanou mírou erotična a odpornosti – střídavě převažuje to první a jindy to druhé. Hranice mezi realitou a snem se rozpouští v obláčcích psychedelického dýmu, atmosféra houstne, vzrušení i brutalita nabývají na intenzitě.
Poznámka na okraj: matrony prohlížející si u kuchyňského stolu stará fotoalba už pro mě nikdy nebudou tím, čím bývaly – neškodnými nostalgickými tetičkami!

04.04.2024 4 z 5


Sadistova bible Sadistova bible Nicole Cushing

Čekala jsem porci bizarní erotiky, dostala jsem filozoficko-náboženský nářez. Což není stížnost, naopak. Kdyby to bylo jen o mase a tělesných šťávách, zůstane Sadistova bible jednou z mnoha zvrhlých knížeček, na které se rychle zapomene. Coby sama věřící se ovšem držím přesvědčení, že právě takovouhle ránu mezi oči občas potřebujeme, protože nás nutí konfrontovat se s vlastní předpojatostí a omezeností.

31.01.2024 4 z 5


Gulliveriana / Zlatý osel Gulliveriana / Zlatý osel Milo Manara

Odlehčená, vtipná a lechtivá klasika od Manary jako protipól drsně dekadentních Borgiů.

24.10.2023 4 z 5


Léčba Schopenhauerem Léčba Schopenhauerem Irvin D. Yalom

Obsahově bohatá a cenná kniha, která mě nasměrovala na další materiál ke studiu a rozšíření obzorů. Prolínání schopenhauerovské, historicko-filozofické roviny s terapeutickými kazuistikami přináší nový pohled na téma osobní spokojenosti a naplněného života.
Čtení bohužel drhne o nepříliš zdařilý překlad, plný interferencí z angličtiny, a to mě nutí ubrat na hodnocení. Další autorovu knihu si asi raději přečtu v originále.

24.10.2023 4 z 5


Rezavé panny Rezavé panny Gwendolyn Kiste

Další kniha z Medusy, která potvrzuje, že nějaké žánrové škatulky a hodnocení vysoké/nízké literatury dávno nefungují. Vyprávění má spád, napíná čtenářovy nervy do krajnosti, mrazí až do morku kostí. To je ta rovina hororu a podivna. Zároveň je to ale až bolestně realistický příběh o ohavných mezilidských vztazích, ve kterém jsou největšími zrůdami slušní sousedé, násilnický otec, sobecký partner nebo tyranská matka. Trauma se pak jen zhmotňuje viditelněji, než jsme z naší reality zvyklí. Lékem je tak či onak přijetí, odpuštění a blízkost.
Právě tahle psychologická rovina je tím, co dělá z Rezavých panen tolik působivé čtení, které se člověku zadře pod kůži. A dost možná i rozpláče.

11.10.2023 5 z 5