Gulliveriana / Zlatý osel

Gulliveriana / Zlatý osel https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345535/bmid_gulliveriana-zlaty-osel-dS3-345535.jpg 4 70 12

V jednom svazku představujeme hned dvě rozpustilá dílka legendy erotického komiksu Milo Manary. Jde o pastiše dvou klasických literárních děl, jimž Manara dodává o poznání lechtivější vyznění. Gulliveriana zde není cestovatelka, ale mladičká italská dívka, která nechtíc otevře bránu do fantastických světů, ve kterých žijí trpaslíci-monarchisté, hraví obři, žádostiví hřebci či frustrované nymfomanky. Jonathan Swift by se zcela jistě divil, jakou rozvernou hříčku z jeho předlohy Manara vytvořil. Apuleiův Zlatý osel patří ke klasickým dílům latinské literatury středověku a Manara jej zpracovává přímo nevídaným způsobem. Dobrodružství mladého Lucia, proměněného v osla a odsouzeného k nekonečnému putování, mají v podání italského kreslíře o poznání odlišné vyznění než originál. Loupežníci, čarodějnice a nemravní měšťané vystupují napříč divokým a znepokojujícím erotickým příběhem bez jakéhokoli tabu, který patří k vrcholným dílům Mila Manary.... celý text

Literatura světová Komiksy Erotika
Vydáno: , Argo
Originální název:

I viaggi di Gulliver, o Gulliveriana , 1995


více info...

Přidat komentář

Maraiser
26.01.2024 2 z 5

Kromě sexy hrdinky v prvním příběhu pro mne nuda.

instageek_cz
10.12.2023 4 z 5

Gulliveriana mi přišla perfektní. Chtěl jsem erotický komiks se sexy hrdinkou a spoustou nemravných momentů, čehož se mi dostalo měrou vrchovatou. Ať už je hlavní diva zrovna obryně nebo naopak miniaturní stvoření, je na co se dívat.

Komplexnější příběh (na jehož absenci si někdy čtenáři stěžují) jsem nepostrádal, nejspíš bych se na něj ani nedokázal soustředit:)) A hlavně bych tu o něj ani nestál. Přijde mi to, jako kdyby si někdo stěžoval na plytkost děje u těch soft erotických filmů, které běžely kdysi dávno třeba na Nově v pátek pozdě večer, kdy ještě člověk neznal možnosti internetu:)) Když se mi poštěstilo na nějaký takový narazit, tak jsem fakt nedoufal v strhující koncert mistrných dialogů. Naopak, v duchu jsem se modlil za co nejvíc scén s co nejspořeji oděnou bohyní:))

V tomto směru Gulliveriana nezklame. Kresba je nádherná, titulní dívka též. Ale moc se mi líbilo i vyobrazení moře a krajiny, včetně použitých barev; plusem je též humor. Za mě tedy jasných 5/5 a takhle bych si představoval každý erotický komiks – málo zdržování, hodně pikantních momentů.

A přesně proto se mi druhý příběh v knize, Zlatý osel, líbil méně. Všechno je tam temné, ošklivé. Hravost Gulliveriany vystřídá ponurost osudu hlavního hrdiny Lucia, proměněného v osla kvůli pletkám s náboženskou sektou. Jo, je to příběhovější, takže pokud vám u erotického komiksu skutečně jde i o kvalitu vyprávění, budete nejspíš šťastni. Ale já se chvílemi nudil a nervózně nahlížel do dalších stránek, jestli už se tedy bude konečně zase něco dít:))

A jelikož Lucius stráví dost času v podobě osla, tak ani ta „akce“, např. s jistou velice zvrhlou paničkou, není něčím, z čeho by člověk mohl být kdovíjak nadšený:)) Čili za mě 3/5 max. Ke Gulliverianě se rád vrátím, Zlatý osel je ok, ale ničím mě nenadchnul.


Terva
09.12.2023 4 z 5

Ta vaše malá potvora
se koupe úplně nahá
jak ji pánbůh stvořil!
No potěš!
(Gulliveriana)

První ze dvou povídek v tomto svazku mě totálně dostala, Čúral jsem smíchy a válel se pod nohama svého stolu. To tedy bylo dobrodružství. Gulliveriana si Guliverovo dobrodružství užívá po svém. Hezky žensky. Jsou tam momenty, které vás možná překvapí, ale později zjistíte, že jsou vlastně logické a vyplývají z podstaty příběhu samotného. Když to přijmete, už vás pozdější situace nedokáží vykolejit, jen pořádně rozesmát.

Citát: Ať jsou velký, nebo malí, všichni se ke mně chovaj jak kreténi! (Gulliveriana)

Druhá povídka Zlatý osel mě šíleně zklamala. Čekal jsem od ní úplně něco jiného. Je to bez humoru a se zvráceným sexem. Nebavila mě. Jednou jsem se zasmál a to s příhodou snědeného zelí, ale to je vše. Kresba u obou příběhů snad ani není moc důležitá, protože jde hlavně o obsah. Ale i na kresbu se časem zvyknete. Zatím co jsem si v prvním příběhu všímal spíše textů, budete v druhé povídce nuceni si všímat spíše té kresby. Ale není o co stát, pokud nemáte rádi zvířecí sex.

Citát: Možná začínám přemýšlet jako osel. (Zlatý osel)

Hatta
24.10.2023 4 z 5

Odlehčená, vtipná a lechtivá klasika od Manary jako protipól drsně dekadentních Borgiů.

Shimargh
24.09.2023 5 z 5

Fascinující a kouzelně zvrhlý jak to mám rád.

Afilada
03.10.2022 5 z 5

Manara mne fascinuje. Každý jeden obrázek snese velký formát a rám. Samozřejmě jde o kratochvíli, nikoliv o příliš hluboká sdělení. Mám chuť si tuto knihu koupit.

fvalek
23.04.2021 4 z 5

Nevím úplně jak začít... Komiksy Gulliveriana i Zlatý osel se mi líbily, ale mám trošku kontroverze. Nemám nic proti erotice v komiksu, i když nejsem skalní fanda, který by to vyhledával a zaměřoval se na to. Rozhodně si ale nemyslím, že je v komiksech takový nedostatek sexu a nahoty, že by se musel násilně vtlačit všude, a to i tam, kam se nehodí. Myslím, že tu nahota byla tak zásadní, že jí šel stranou i děj, což byla trošku škoda, protože třeba taková Gulliveriana je úžasná parodie Gullivera od Swifta, která sem tam šla povýšit na trošku vyšší úroveň než čistě sexuální motivy. Ve Zlatém oslovi bylo sexu méně a byl poměrně na místě, i když jsem si třeba před čtením říkal "Bože, hlavně aby tam nebyl sex s oslem" a, no... víme. Člověk si pak říká, jaká je autorova motivace, jestli chce udělat krásné dílo, které se nebrání kontroverzním tématům a nahotě, nebo jestli jen chce udělat dílo založené na nudismu a sexu, které mimochodem má i nějaký děj. Sex a nahota jsou i v dalších Manarových dílech, ale vždy jen jako sekundární, tady to hrálo jasný prim.

Celá kniha je krásně zpracovaná, ať už velký formát Argo edice, která si dává záležet a dělá ze svých komiksů luxusní záležitost, tak i samotná kresba, která je fantastická a Manara prostě umí. Jednoduší, ale efektní styl Gulliveriany je tak trošku v kontrastu s detailním procítěným Zlatým oslem, což je ještě zajímavější. Paradoxně co mi nejvíc utkvělo není ani Gulliveriana, ani osel, ale nádherná, opravdu úchvatná kresba bohyně Ceres, na kterou jsem se nemohl vynadívat. Manara je tak úchvatný malíř, že se mi nechce věřit, že to tím sexem tak přesytil bezdůvodně, ale bohužel v tom nějaký vyšší důvod nevidím. Možná nějaký boj za kontroverzi v době vydání originálu? Bohužel nemůžu posoudit.

Felsenberg
10.03.2020 5 z 5

Půvabná Gulliveriana, kterou si musí zamilovat každý a strastiplný eroživot jednoho muže/oslla v lehkých kresbách geniálního Milo Manary. Tak lehká, vtipná a sladká erotika...

tonda2186
10.07.2019 5 z 5

Gulliveriana mi přišla lepší než Osel.

Disease
11.02.2019 3 z 5

No, jsem rád, že se to ke mně dostalo, ale nějaké nadšení se nekoná. Gulliveriana vcelku obyčejná, Zlatý osel místy vtipný.

martinstefko
09.08.2017 3 z 5

Tohle je Manara, kterého očekáváte, bohužel dějem spíš méně než více.

Aleen
21.07.2017 4 z 5

Velká klasika erotického komiksu. Měla jsem ji kdysi dávno doma a už nemám...nejspíš jsem půjčila - znáte to, co nechceš, půjč. Ale já ji chtěla, měla jsem ji ráda! Taková milá úchylárnička :-) Bonus ve formě moc pěkného vydání spolu s "Oslem" se mi moc líbil, (Osel se mi líbil možná ještě víc, než Gulliveriana). Byl ve mně za dva večery, ještě před spaním. A pak ty sny :-)

Štítky knihy

erotika

Část díla

Autorovy další knížky

Milo Manara
italská, 1945
2013  85%Borgia
2017  73%Klik
2020  87%Caravaggio
1998  76%XXX Comix Speciál: Gulliveriana
2017  75%Gulliveriana / Zlatý osel