happygoddess happygoddess komentáře u knih

☰ menu

Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Don Miguel Ruiz (p)

Knihu jsem poprvé četla před 9 lety a tenkrát mi doslova otevřela oči. Díky ní jsem měla možnost vidět, jak moc se liší život, který bych skutečně chtěla žít od toho, ke kterému mě žene společnost a okolí. Vše, co se dočteme, vnitřně už dávno víme, je ale dobré si to neustále připomínat :) Jako odrazový můstek skvělá kniha plná moudrostí.

07.04.2019 5 z 5


Daily portrait Berlin Daily portrait Berlin Martin Pavel

Tato kniha je Skvost! Nahlédnutí nejen do intimního života díky naturistickým fotografiím, ale i do osobních životů Berlíňanů pohledem do jejich bytů. Útržky z konverzací za celých 18 měsíců dodávají kouzlo fotoknize, jejíž utváření spojilo mnoho lidských životů a vytvořilo jistě i nespočetné množství příběhů a zážitků. Děkuji svému příteli, že mi ukázal tuto knihu dýchající životem a přirozeností. Víc takových projektů!

07.04.2019 5 z 5


Proč muži milují potvory a hodným holkám zůstanou oči pro pláč Proč muži milují potvory a hodným holkám zůstanou oči pro pláč Sherry Argov

Potvrdilo se mi, čeho jsem se obávala – Je to takovej koncentrovanej Cosmopolitan, Harper‘s Bazaar nebo podobně laděnej plátek, který obsahuje jakýsi Návod pro ženy, jak na muže. Termín potvora označuje údajně „silnou a nezávislou ženu, která zná svou hodnotu“, naopak hodná holka je tu braná jako chudinka bez sebehodnoty. Prototyp muže v této knize působí jako nesebevědomý podpantoflák řídící se primárními potřebami. Jsem si celkem jistá, že pokud by se touto knihou ženy řídily, tak jsme dosud všechny single nebo už zaniklo lidstvo. Výjimečně se tam vyskytne moudrá věta, tu ale autorka shodí změtí výroků, které zřejmě mají být s nadsázkou vtipné, místo toho jsou spíš k pláči. Například srovnává muže, který touží dobývat ženu se zabijákem, který touží lovit svou oběť…to je opravdu krutý příměr…(která žena chce být kořistí?).

Potvora ve mně evokovala spíše manipulativní, nafrněnou, sebestřednou a netolerantní mrchu, která na chlapa kašle. A kdo takovou ženu chce? :) kdo chce vztah, ve kterém si neustále musí něco dokazovat, být v nejistotě, bojovat o to, kdo bude „na koni“?

Vlastnosti, které autorka vytýká mužům ani moc nesouvisí s pohlavím, ale spíše s charakterem a povahou člověka obecně.

Ženy, vykašlete se na návody a buďte samy sebou :)

06.04.2019 1 z 5


Představ si Představ si Sri Chinmoy

Kouzelná knížečka nebo kniha kouzel?

Malé osobní pohlazení po duši.
Hřejivý pocit u srdce.
Božské ticho.
Zpěv ptáků, šum lesa, zurčení potoka a dětský smích.
Barvy, záře, duha.
Vůně květů a zeleň stromů.
Čistota a neposkvrněnost.
Příroda a Země, naše matka a naše stvořitelka.
Radost. Štěstí. Úsměv. Hravost.
Láska a Něha. Vřelost. Důvěra.
Vzpomínky. Přítomnost. Věčnost. Naděje.
Mír a soucit. Kolem nás i v nás.
Moudrost. Tvořivost.

Úžas nad veškerou nádherou, která nás obklopuje. Všímám si jí a jsem nadevše vděčná :)

17.03.2019 5 z 5


Cyklická žena aneb Jak využívat svůj lunární cyklus k dosažení úspěchu a naplnění Cyklická žena aneb Jak využívat svůj lunární cyklus k dosažení úspěchu a naplnění Miranda Gray

Jsem ráda, že taková kniha existuje, je akorát zbytečně rozvleklá, dala by se zkrátit na třetinu. Je určená zejména pro ženy, které se dosud svým cyklem moc nezabývaly, chtějí lépe porozumět svým proměnám během cyklu a díky tomu žít ještě víc naplno, spokojeněji a rozvíjet své schopnosti.

Bylo by super, kdyby vznikla zjednodušená knížečka „Čtyři ženy v jednom“, aby i muži měli možnost pochopit ženskou cykličnost, tedy proč jsme některé dny ulítlé, akční a nadržené, některé dny netrpělivé a nevrlé, některé dny sebevědomé a společenské a některé dny zkrátka chceme jen ležet v posteli a ládovat se čokoládovou zmrzlinou :)

(Rozpor nalézám v tom, že autorka tvrdí, že je plán je vhodný i pro uměle navozený hormonální cyklus (pro ženy na HA), ale podle jiné literatury (např. Ruediger Dahlke) tyto pilulky narušují individuální cyklický rytmus ženy a nahrazují ho rytmem umělým, zcela pravidelným a lineárním.)

Příjemnou jízdu na cyklických vlnách! :)

17.03.2019 4 z 5