Hanzee Hanzee komentáře u knih

☰ menu

Vzdělání jako provokace Vzdělání jako provokace Konrad Paul Liessmann

Téměř dokonalý Liessmann. Pasáže o vzdělanosti jsou jako vždy skvělé (mohu konfrontovat se svojí pedagogickou praxí). Přesto jsem občas cítil tíhu a spletitost některých formulací. Liessmann dokáže být stručný a výstižný na pár stránkách i komplikovaný svými složitými termíny. Hodina duchů je prostě dokonalosti blíže.

11.03.2023 4 z 5


S Vladimírem Dvořákem o chutích a lidech S Vladimírem Dvořákem o chutích a lidech Pavel Lukeš

Milá knížka s moudrostí a inteligentním humorem Vladimíra Dvořáka. Nečekejte žádnou kuchařku s recepty, ale příjemné povídání o lidech, surovinách a nástrojích kolem kuchtění. Četl jsem před delší dobou, ale byl jsem velmi ovlivněn. Vzpomínám na "posedlost využíváním zbytků", inspirace v restauracích, dokonce je zde i zmínka o slavném hotelu v mém rodném Jablonci.

26.02.2023 5 z 5


Pivař a blondýna Pivař a blondýna Daniela Kovářová

Kniha pro Čechy o milovaném pivu, ale vlastně nabádající k odklonu od svého jediného pitelného ležáku. Ladislav Jakl se opravdu v pivu vyzná. Odborné pasáže jsou zajímavé. Ohromně si u mě šphnul závěrečným (upřímným, uvěřitelným) apelem na antisnobismus. Paní Kovářová je skutečně žena. Když píše o tom, jak by tančila na stole v červené sukni, je to krásné, živelné a přitom normální (což je jí v dnešní době jistě vyčítáno).
Přese vše krásné jsem se však občas nudil a některé pasáže rychle projížděl. Možná bych více ocenil encyklopedii, možná román z pivního prostředí, toto je něco mezi žánry. Ovšem když už nic jiného, tak poznáte dva fajn lidi z trochu jiného úhlu.

04.11.2022 3 z 5


Podvojný svět Podvojný svět Petr Drulák

Ohromně těžká kniha, ale myslím, že myšlenky v ní obsažené jsou velice zajímavé. Na jednu stranu musím číst každou stranu vícekrát, vracet se, cítit se velice unavený z četby. Na druhou stranu se musím ke knize vracet, přemýšlet a diskutovat o ni.

09.09.2022 5 z 5


Budoucnost levice bez liberalismu Budoucnost levice bez liberalismu Jan Keller

Sborník článků od levicově smýšlejících autorů, kteří nabízejí různé pohledy na krizi způsobenou zejména nástupem tzv. nové levice. Krom tradičně výborných Kellera, Druláka či Švihlíkové oceňuji i další autory, protože každý přidává určitý analytický střípek do mozaiky.

05.06.2022 4 z 5


Holé a trapné dýchání Holé a trapné dýchání Luděk Sobota

(SPOILER) Velice milé překvapení. Životopisné knihy (či memoáry) bývají poslední dobou dost slabé. Luděk Sobota sice v každé kapitole dost odskakuje od hlavního tématu, umí se ale vrátit. Celé dílo má svoji myšlenkovou linku. Závěr je až dojemně smutný, leč pravdivý. Dozvěděl jsem se některé nové skutečnosti z autorova života. Zároveň jsem byl nevědomky nucen k hlubším zamyšlením. Audiokniha je vhodně prošpikovaná legendárními scénkami, které dotvářejí výsledný dojem.

12.12.2021 5 z 5


Můj příběh Můj příběh Alex Ferguson

Bohužel, je to ohromně chaotické. Fergusona si vážím, má výborné výsledky. Je to až s podivem, že člověk, který musí uvažovat strategicky a koncepčně, má problém jasně strukturovat myšlenky (nebo že tam není někdo, kdo by jej usměrnil). Na druhou stranu kniha obsahuje nějaké zajímavé postřehy, čtenář (posluchač) se dozví mnoho zákulisních zajímavostí.

12.12.2021 1 z 5