hanenu hanenu komentáře u knih

☰ menu

Cílené náhody Cílené náhody Alexander Goldscheider

Tyto memoáry si nepochybně knižní podobu více než zasloužily, protože autor má skutečně o čem psát a zároveň je výborný vypravěč. Příběhy svého života vypráví s vřelostí a opravdovostí, velmi jemně, citlivě, s noblesou a v neposlední řadě s humorem. Zážitek z knihy jen umocňuje velké množství úžasných fotografií a jiného obrazového materiálu. Jako příklad, proč mě kniha tak zaujala, uvedu pasáž pojednávající o kulturním životě v Terezíně, kterého se autorův tatínek aktivně účastnil. Věděla jsem už na toto téma leccos předtím, ale díky autorovu vyprávění se mi terezínský kulturní život přiblížil s mnohem větší živostí a intenzitou, jako esence lidskosti, tvořivosti a krásy. K tomu jistě napomohlo, že v knize je vyobrazena celá řada nádherných plakátků k terezínským divadelním představením, koncertům a dalším kulturním akcím. Cílené náhody jsou zkrátka a dobře krásná knížka, kterou vřele doporučuji.

18.08.2020 5 z 5


Renin denník Renin denník Renia Spiegel

Byť se možná může zdát trochu divné napsat něco takového o knize týkající se holocaustu, tak tahle kniha je krásná. Podle mě rozhodně stojí za to nechat se prostřednictvím Reniina deníku pozvat do jejího světa a svým způsobem s ní spoluprožít více než tři roky jejího života. Chvilku mi trvalo, než jsem se do deníku ponořila, ale pak jsem se začala vyloženě těšit na to, až se s Reniou na jeho stránkách znovu potkám.

13.12.2019 5 z 5


Nick Cave: Mercy On Me Nick Cave: Mercy On Me Reinhard Kleist

Moc se mi líbilo, jak je knížka vyprávěná prostřednictvím postav z Caveových písní. Motivovala mě k tomu, abych se s jeho písněmi blíže seznámila. Od té doby je poslouchám často a ráda. Za to dávám ještě hvězdičku navíc.

03.08.2019 5 z 5


Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě Jakub Szántó

Knížka se mi od začátku líbila, nicméně chvilku trvalo, než jsem se zvykla na autorův styl a pořádně se do ní začetla. Nakonec jsem z této knížky nadšená. Je psaná velmi fundovaně a zároveň je taková, řekla bych, velmi lidsky vřelá.

03.08.2019 5 z 5


Zrození moderního sionismu Zrození moderního sionismu Šlomo Avineri

Téma zrození moderního sionismu je v knize velmi dobře zpracované, autor je skrze úvod, závěr a portréty jednotlivých osobností zkoumá z různých aspektů a vše je zasazeno do širšího kontextu.

03.08.2019 4 z 5


Theodor Herzl a založení židovského státu Theodor Herzl a založení židovského státu Šlomo Avineri

Vřele doporučuji všem, které zajímá historie (nejen ta židovská). Knížka je psaná velmi fundovaně a přítom čtivě.

03.08.2019 5 z 5


Volání divočiny (komiks) Volání divočiny (komiks) LLoyd S. Wagner

Určitě doporučuji. Je to krásný a silný příběh. Zrovna jsem ho už podruhé přečetla dětem ze své rodiny. Nestává se často, aby je nějaká knížka nadchla, ale tuhle milují.

03.08.2019 5 z 5