Nick Cave: Mercy On Me

Nick Cave: Mercy On Me https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377960/bmid_nick-cave-mercy-on-me-7j0-377960.jpg 4 85 24

Zpěvák. Hudební skladatel. Textař. Herec. Spisovatel. A především kultovní postava světové kultury. Tím vším je Nick Cave, rozervanec a současně workoholik, člověk posedlý až manickou potřebou tvořit. Německý kreslíř Reinhard Kleist, mistr životopisného komiksu (v Argu už vyšly jeho knihy Boxer, Johnny Cash, I see a darkness, Sen o olympiádě), vytvořil ve své dosud nejobsáhlejší biografii strhující panorama nespoutanosti i závislosti, vášně i zkázy, lásky i smrti a již poněkolikáté prokázal, že umí překročit hranice běžného komiksu. Jeho výbušná směs tvořená Caveovými písněmi, historickými (polo)pravdami a zábavnými spekulacemi představuje veskrze bizarní návštěvu caveovského světa a je skutečnosti mnohem blíž než jakýkoli Caveův životopis. Husí kůže zaručena!... celý text

Komiksy Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Argo
Originální název:

Nick Cave: Mercy on Me , 2017


více info...

Přidat komentář

LucinkaPevensi
13.01.2024

Skvělá kresba, hezky zapracované texty písniček do děje a mělo to švih a super vibe, celý to bylo trochu jako "na tripu". ALE... chyběla mi tady nějaká reflexe křesťanství, protože Nick Cave sám o sobě říká, že je věřící a celý život chodil do kostela. Jo, já chápu, že v určitě části života prostě revoltoval proti všemu, i Bohu. Ale interpretovat jeho písně (Halelujah, The Hammer Song) jako téměř rouhavé, mi prostě vadí, když mnohem více se jedná o vyslovení pochybností a určitého strachu (takový je aspoň můj dojem).

lentolog
06.03.2023 5 z 5

Vydarený nápad - prostredníctvom textov piesní vyrozprávať niekoľko epizód zo života umelca - výborne realizovaný. Skvelá bola aj prezentácia na BRAKu v máji 2018.


Kverulant
10.07.2022 3 z 5

Kleistův komiks se pokouší o odvážnou analýzu vybrané Caveovy tvorby a částečně i o zjednodušený životopis z omezeného období, kde občas velmi zaimprovizuje nejen s přiřazením písně k určitému období. Platforma komiksu se pro zobrazení tvůrčích běsů a pro ztvárnění příběhů a prostředí z písní opravdu hodí, děj zavítá i do časů koncertů Birthday Party, vzniku Bad Seeds a života v západním Berlíně. Ze začátku svěží styl a události se už ke konci trochu okoukají a autor selhává ve vytvoření nějakého zajímavějšího finále, ale věřím, že fanoušky komiks trochu potěší.

oblakaknih
27.03.2022 5 z 5

Nemám slov! Prostě a jednoduše je Nick Cave: Mercy On Me jedna z nejlepších knih, které jsem kdy měla v ruce a taky jeden z klenotů mé knihovny.

Tento grafický román se věnuje jak biografii Nicka, tak příběhům v jeho písních. Anotace uvádí, že je kniha z určité části tvořena i polopravdami, na což je nutné při čtení myslet.

Nejsem schopná popsat, co se mi na knize líbilo, ale jedno je jisté: nemám, co bych vytkla!

Příběh je zpracován jako grafický román s naprosto skvělou, temnou a tajemnou kresbou, která se k osobnosti Nicka Cave perfektně hodí.

Také bych moc ráda vyzdvihla přechody mezi jednotlivými kresbami.

Jakmile jsem se pustila do čtení, nebylo cesty zpět. Jediná nevýhoda je, že se kniha až moc rychle čte. Nejraději bych totiž s jejím čtením nikdy nepřestala a zůstala v té skvělé atmosféře navždycky. Nevěřila jsem, že je to možné, ale po přečtení mám Nicka Cavea ještě radši.

Maličko mě mrzelo, že v knize nebyla citována moje vůbec nejoblíbenější písnička, ale to už bych si vymýšlela příliš.

Bylo to perfektní, strhující, temné, depresivní, ale pro mě neskonale krásné.

Akana
29.04.2021 5 z 5

Černobílé provedení a často vyloženě expresivní kresba se k vystižení Caveovy osobnosti i tvorby skvěle hodí. Lehce mysteriózní nádech navíc komiksu dodává prolínání reálných epizod z Caveova života s vizemi a postavami z jeho písní, dokonce bych řekl, že právě ty přechody patří mezi nejpůsobivější pasáže. S tím souvisí i časté a obousměrné střídání časových rovin, hned jsme v Berlíně, pak zpátky v Anglii, vzápětí v Riu. Ale jelikož se kniha soustředí hlavně na to rozervané, chaotické období Birthday Party a raných Bad Seeds, plné drog, chlastu a hledání sebe sama, podobná časoprostorová anarchie je velmi příhodná. Hodně prostoru je věnováno také vztahu Cavea a Anity Lane. Celkově nadmíru povedená komiksová biografie.

lubtich
15.04.2021 4 z 5

Můj první komiks! Ale rozhodně ne můj první Nick Cave, ten byl před tímto čtením velmi naposlouchán. Skvělé černobílé kresby, ale zásadní mi přišel stejně text – ať už to jsou bubliny aforistického ražení, úryvky z A uzřela oslice anděla nebo přímo Nicovy skladby. Biografie protkána postavami z písní, perfektně zobrazený temný a tísnivý vnitřní svět, který se může vymykat všemu. Opakující se pasáže, jež vyznívají pokaždé jinak. Jen mě občas mátlo pořadí jednotlivých oken, ale to je tím, že jsem zatím komiksový nekňuba.
Na tohle si pustím O Children.

Andrrew
01.04.2021 5 z 5

Velmi povedené propojení zásadních autobiografických epizod Caveova života s temnými imaginativními obrazy jeho textů, odrážejících rozporuplný, schizofrenní a démonický vnitřní svět. Nápaditý, temný grafický styl k povaze Cavevovy tvorby dokonale sedí, Kleist skutečné umí. Čteno jedním dechem, za poslechu mistrových písní.

Vakalik
24.02.2021 3 z 5

Vždy jsem si myslela, že komixy jsou jen povrchní, protože beze slov nelze vylíčit celou myšlenku díla. Až tato kniha mě vyvedla z omylu. Je tam všechno a ještě něco navíc, a spíš mi přijde, že text doplňuje obrázky než naopak.

KnihomolkaAnna
26.01.2021

Naprosto geniální komiks. Autor moc pěkně zpracoval Nickův život, včetně jeho tvorby. Příběh doprovodil černobílými ilustracemi, které, jak bych řekla, ke Cavevově umělecké rozervanosti dost sedí.
Uvědomila jsem si, že se se spoustou věcí v životě potýkal a s některými se potýká dodnes. Vlastně je mi teď ještě sympatičtější.
Jediné, co mi bylo trochu líto je, že PJ se tam objevila jen na chvilku.
No, asi si půjdu pustit nějakou Cavevovu hudbu.

hanenu
03.08.2019 5 z 5

Moc se mi líbilo, jak je knížka vyprávěná prostřednictvím postav z Caveových písní. Motivovala mě k tomu, abych se s jeho písněmi blíže seznámila. Od té doby je poslouchám často a ráda. Za to dávám ještě hvězdičku navíc.

bosorka
10.06.2019 4 z 5

Nicka Cavea žeru už dlouhá léta, takže vlastně nechápu, že jsem tenhle komiks nechala tak dlouho povalovat v knihovně. Muselo dojít na úklid, abych ho znovu objevila, chňapla a už nepustila. A pak už jen tradá na vlnách páně Nickových písní, hudby, slov, nápadů, snů, imaginace, démonů a úletů. Nick v plné své kráse - divoký, rozervaný, často až neuchopitelný. To vše ve skvělých kresbách Reinharda Kleista. Příběh je poutavě vystavěn na bedrech Nickových silných postav. Celou četbu mi běžel v hlavě soundtrack, který jsem si pak ještě musela znovu pustit. I tak mi tam něco do té páté hvězdičky chybělo, jak kdyby bylo příliš brzy utnuto, klidně bych tuhle adrenalinovou jízdu ještě protáhla. Přečtu ještě jednou a možná pak zase znovu a třeba časem hodnocení navýším.

jarynek
23.05.2019 3 z 5

Těžko se mi hodnotí. Hudba Nicka Cavea se mi líbí. Kniha je životopisná jen částečně, spíše reflektuje tvorbu Nicka Cavea a výborně vystihuje jeho uměleckou rozervanost a jeho dílo. Autorovi se povedlo v poměrně abstraktní formě s využitím citací z písní a knihy popsat umělecký vývoj Cavea. Přesto mne kniha nedokázala chytit a četl jsem ji spíše ze zvědovosti než ze čtenářského požitku. A čtenáře neznalé tvorby Nicka Cavea bude kniha zřejmě obtížně oslovovat. No raději si půjdu pustit nějakou Caveovou hudbu.

Kamys
20.01.2019 4 z 5

Nejsem fanoušek komixů, tak tomu asi úplně nerozumím :-) Fanoušek Cavea jsem ale zcela jistě a to mě ke knize dostalo. Byla to zábavná a magická smršť, rozhodně psychedelická jízda, kterou teda asi nikdo, kdo hudbu Nicka Cavea nezná, nemá šanci pochopit. Techniky, které Cave používá při popisování světa kolem sebe, použil R. Kleist při popisu jeho světa a života. Ještě tím asi někdy zalistuju. Vždy s jeho hudbou v uších.

Inozuka
01.01.2019 5 z 5

Nedávno jsem od Kleista četl Boxera a tak jsem měl být připraven, že kniha o Nicku Caveovi bude nářez. Ale stejně mě dostal ... Geniálně a s grácií vyprávěný Caveův život prostřednictvím jeho písní a jedné knihy. Propletenec reálných událostí s imaginací, pochybností se sebejistotou a naděje se zatracením. Absolutní esence pojmu grafický román. Styl a forma, která by jinak nemohla fungovat. Obohatíte-li si četbu ještě zvukovou složkou poslechu citovaných písní, dostáváte se rázem až na hranu filmovosti. Ostatně bych se nedivil, kdyby z Mercy on me někdo udělal animovaný film. Higgs boson blues!

kitja
30.12.2018 5 z 5

Ty vole! V tom je úplně všechno. Geniálně mýtizovanej život Nicka Cavea. Obrovská těžko popsatelná síla. A dokonce i rytmus těch písní se povedlo v obrázcích zachytit. Člověk třeba čte Red Right Hand, zní mu to v hlavě a prochází jednotlivý okýnka a když dojde k slovům, ta píseň v hlavě se setká s tím komiksem. Nádhera. Nejvíc. Fakt.

mirektrubak
14.12.2018 5 z 5

Zážitek! Výjimečný zážitek!

Zdá se mi, že všechno sedlo, přesně jak mělo. Kleist se nepokouší psát životopis v klasickém slova smyslu, mnohem víc se jedná o zobrazení jakéhosi polo-abstraktního světa, který je hypnotický, přízračný a který je náladou i použitým grafickým stylem (velmi agresivním, zneklidňujícím) v perfektním souladu s atmosférou, kterou Cave jako umělec (nejen zpěvák, ale i romanopisec) sám vytváří.
Dialogy mezi umělcem a jeho postavami, prolínání hlasu vypravěče, Cavea, jeho textů a jeho postav - působí to lehce zmateně, to může vypadat trochu i jako chyba v koncepci díla, ale ... není právě tohle Nick Cave? Není právě tohle pro něj typické, ta neurčitá hranice mezi vážnou výpovědí, přehnanou pózou, ironií, sebeironií? Není tohle ten jeho známý snový svět, ve kterém nic není s jistotou takové, jaké to na první (a často i druhý a třetí) pohled vypadá?

Jak může tento grafický román působit na čtenáře, kteří Nickovu tvorbu neznají, to se netroufnu odhadnout, ale pro mě, vytrvalého Caveova čtenáře a posluchače (zdráhám se napsat obdivovatele, ono toho je na Caveovi toho docela dost, co není zrovna hodno obdivu :-) to bylo fakt něco! Ne, neztrácel jsem se při skocích v čase a prostoru. Ne, nenudil jsem se při opakování témat.
Naopak, byl jsem uhranut. Doslova tak, jak píše Abrenkova – rozpoutalo se mi v hlavě peklo.

Kleistův grafický román se dá číst i opakovaně, já jsem ho napoprvé prolétl, podruhé četl pomalu a pouštěl si vždy příslušnou píseň ... a potřetí četl za doprovodu Bachova Magnificat, to bylo taky dost zajímavé...

p3tris
06.12.2018 5 z 5

Tento grafický román jsem začal číst jedním dechem... a někde v půlce přestal. Ne, že by mě nebavil, nebo snad dokonce nudil. Ale začal jsem se v něm ztrácet. Proto jsem znovu vytáhl diskografii The Birthday Party, znovu přečetl Oslici a až pak se ke knize vrátil. Je stejně divná, jako samotná Caveova tvorba, plná citací, náznaků a snů. A stejně tak dokonalá.

novecento
18.11.2018 5 z 5

Každý hudební žánr si ve své době hledal svojí vlastní cestu, po které se ubíral. Byl to i punk. Nick Cave byl jeden z mnoha, který svoji cestu dlouho hledal a našel. Přes to, že na ní za sebou pálil všechny mosty. Velice dobře udělaná kniha má strhující tempo, které ve výstižných černobílých kresbách graduje. Grafický román Reinharda Kleista nezklame ani ty, co moc nemusí hudbu Nicka Cava. Pro ty, kteří nejsou jeho fanoušky, ale mají rádi tvorbu Reinharda Kleista jako já, doporučuji si tuto knihu půjčit v knihovně.

Crimble
18.09.2018 5 z 5

Je tam kejv, takže to musí bejt za plnej počet. Komiksy moc nesjíždím, ale tohle je povinnost. Život a dílo velkého umělce, depresivního maniaka, tyrana a konzumenta drog ve zkratce a fragmentech. Podstata vystižena. Kleist bezpochyby ví, o čem kreslí/píše.

Dragonian
04.09.2018 4 z 5

Knihu si užijí zejména fanoušci Nicka Caves. Super kresba a propojení s písněmi a knihami je skvěle uděláno.

Štítky knihy

grafické romány Nick Cave

Autorovy další knížky

Reinhard Kleist
německá, 1970
2015  88%Boxer: Pravdivý příběh Hercka Hafta
2018  87%Nick Cave: Mercy On Me
2016  89%Johnny Cash: I See a Darkness
2017  85%Sen o olympiádě
2021  71%Knock-out

Kniha Nick Cave: Mercy On Me je v

Právě čtených1x
Přečtených109x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených7x
Knihotéce47x
Chystám se číst26x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x