Boxer: Pravdivý příběh Hercka Hafta

Boxer: Pravdivý příběh Hercka Hafta https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220341/bmid_boxer-pravdivy-pribeh-hercka-hafta-T7L-220341.jpg 4 85 26

Reinhard Kleist vypráví pravdivý příběh polského Žida, boxera Hertzka Hafta, který přežil koncentrační tábor a v USA pak zahájil profesionální kariéru. Mladinký Hertzko začal svou boxerskou kariéru z donucení – strážci v koncentráku ho pro zábavu nutili boxovat se spoluvězni. Herztko věděl, že dokud bude vyhrávat, zůstane naživu. Když pak po dramatickém útěku z pochodu smrti odjel do Ameriky, pokračoval v tom, co se naučil v lágru. Doufal, že se jako slavný boxer dostane na titulní stránky novin po celém světě a jeho milá, kterou ztratil někde v Polsku a o níž neměl žádné zprávy, se o něm dozví a přihlásí se k němu. Kleista k nakreslení komiksu inspirovala fascinující kniha Jednou budu všechno vyprávět, v níž Haftův syn Alan vylíčil osudy svého otce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Biografie a memoáry

Vydáno: , Argo
Originální název:

Der Boxer, Die wahre Geschichte des Hertzko Haft , 2012


více info...

Přidat komentář

mpb1913
25.04.2023 4 z 5

Můj teprve druhý komiks a vlastně nevím jak se k hodnocení tohoto žánru postavit. Příběh má tempo, je srozumitelný a krásně zakončený, v tomto ohledu na plný počet. Ale já chci, aby se bavily i oči, chci třeba na okamžik vypnout a užívat si krásnou kresbu, což se s ohledem na závažnost a syrovost tématu nedalo úplně očekávat. S grafickým zpracováním jsem tak víceméně vpohodě a třeba od autora ještě něco zkusím.

lordchaos
23.03.2021 5 z 5

Přímo na solar! Skvělý příběh, výborné zpracování!


Boboking
07.01.2021 5 z 5

Holocaust v literatuře pro mne znamená hlavně Maus. V rámci ČV 2021 jsem se dostal i k dalšímu grafické příběhu z dob holocaustu. A musím přiznat, že Boxer má v sobě obdobný náboj jako Maus. Nikdy v životě neslyšel o "sportovních aktivitách" v koncentračních táborech. Kniha je opět ve své podstatě děsivá, ale jinak se na holocaust ani asi nedá pohlížet. Grafika, text, poslaní, výborné. Doporučuji

Awča
12.10.2020 5 z 5

Nemám slov. Výborně zpracovaný silný příběh.
Zbytečně se neutápí v marnostech, ani se nepřetvařuje, touha žít a přežít s sebou nese i slabší chvilky. A osvobozením nezačíná jen růžová budoucnost, ale i realita všedních dní. A ten konec....
Doporučuji nevynechat doslov o ostatní boxerech s podobným osudem.
Jsem vděčná, že jsem díky čtenářské výzvě tento grafický román objevila.
Doporučuji.

puml
19.11.2019 5 z 5

Výborný komiks. Jeden by řekl, že k tématu holocaustu a obecně utrpení Židů už nelze nijak originálně zpracovat aby to nesklouzlo k lacinému kýči či ke schematickému pohledu zlo a dobro. Kleist to ale dokázal a vytvořil asi nejzdařilejší komiks s tímto tématem. Maus se mi zdaleka tak nelíbil právě tou alegorií. Boxer je ale přesná rána na solar a občas i nějaká ta podpásovka na ledviny. Jeho hrdina trpí, ale není to žádný chudák a sám se dopustí pár jobovek. Není to tak ten klasický židovský hrdina bez bázně a hany, ale člověk rozervaný válkou a utrpením, který nakonec nachází smíření až v novém životě za Velkou louží. Kleist se tímto dílem u mě definitivně zařadil po bok Thompsona a Lemireho. Komiksová extratřída. Doporučuji.

Killingjoke
06.03.2019 5 z 5

O téma Holocaustu se zajímám dlouho, ale do tohoto komiksu jsem se původně nechtěl vůbec pouštět, protože jsem předpokládal, že půjde jen o další z pokusů průmyslového dojení sentimentálního smutku, které zde nejednou předvádějí někteří autoři parazitující na jedné z nejtemnějších a nejbolestnějších kapitol lidského pokolení. Strašně jsem se mýlil a dneska jsem moc rád, že jsem v roce 2015 tento komiks koupil.

Reinhard Kleist totiž na sentiment, potoky slz a slovíčka o utrpení nevinných objetí vůbec nehraje. Místo toho předkládá naprosto (avšak krásně) přímočarý příběh o strastiplné cestě Hertzka Hafta napříč koncentračními a likvidačními tábory až po boxerské ringy v New Yorku. Příběh o cestě, která rozhodně není pouze cestou nevinného beránka obklíčeného vlky, ale mnohdy vypočítavého hrubiána, jenž si včas uvědomil, že pokud chce v tomto pekle přežít, nesmí brát téměř žádné ohledy na bližního svého. Příběh o cestě, jenž rozsápala mysl malého židovského kluka a uzavřela jeho duši do nevyzpytatelné a explozivní temnoty.

Jak už jsem uvedl, příběh je naprosto přímočarý, chronologicky plynoucí a nesetkáme se zde s žádnými zbytečnými odbočkami či flashbacky. Kresba na první pohled působí velice minimalisticky a jednoduše, když se ale zaměříte na určité panely, budete až překvapeni, jak detailní a ve své kruté kráse se najednou bude vyjímat. V kombinaci s příběhem funguje naprosto perfektně. Vyzdvihnout musím zpracování. Argo si na svých titulech nechává vždy záležet, většinou se to dost projeví i v ceně. Zde jsem ale za opravdu pěkný peníz dostál krásný nadstandard, na který je ještě před otevřením radost pohledět. Dále mne pak jako člověka zajímajícího se o Holocaust a občasného diváka boxu potěšily medailonky a historické souvislosti o boxerech, kteří prošli nacistickými továrnami smrti, jenž jsou uvedeny v závěru knihy. Nemám tedy hodně co vytknout a jen snad dodám, že Boxer Reinharda Kleista pro mne představuje až krystalicky čirou ukázku skutečného grafického románu, ke které se v budoucnu jistě rád mnohokrát vrátím. Jo a mimochodem, nedávno jsem četl, že se chystá i filmová adaptace, takže jsem zvědav, jak to s ní dopadne.

zdenur
15.02.2019 5 z 5

Překvapilo mě, že část z koncentračních táborů je tak krátká. Nebo možná není ale vzhledem ke kvalitě jsem ji možná zhltnul příliš rychle. Část z Ameriky už mě tolik neoslovila, ale vše mi vynahradil závěr, kdy jsem musel zatlačit slzu. Nikdy se mi to u žádné knihy nestalo, ale finále je fakt dojemné. Kresba bez komentáře, dokonale padne k tématu.

Makrela Liška
04.09.2018 4 z 5

Komiks, který rozhodně neurazí, ale musím říct, že pro mě se odehrával příliš rychle a nenašla jsem prostor, kde bych se dokázala s Herckovou postavou ztotožnit a soucítit s ní. Rozhodně mě daleko více zasáhl slovenský film na podobné téma Boxer a smrť. Možná právě proto, že s psychikou hlavní postavy pracoval daleko citlivěji. Kleistovu Boxerovi by prospěla i menší popisnost, vždyť právě v tom tkví často síla komixu a jiných médií, že formou metafor či nepřímého popisu daleko silněji zasáhnou svého diváka.

HDosoudilová
03.09.2018 3 z 5

Komiksy zase tak často nečtu, tento mě však zaujal svým tématem. Kniha se četla dobře, kresby se mi také moc líbily a celkově knihu dporučuji. Jen mi přišla ta část z koncentračních táborů až příliš krátká. Naopak zase to byl o něco jiný příběh než jsem zvyklá a na závěr jsou zmíněny další osoby s podobným osudem jako H. Haft. Toto téma je celkově dost těžké.

Inozuka
09.06.2018 5 z 5

Předpokládal jsem, že Boxer bude příběh ve stylu starého českého filmu Přežil jsem svou smrt s výborným Františkem Peterkou v hlavní roli. Ale kniha je mnohem komplexnější, protože dělí vyprávění na rovnoměrné úseky v nacistických koncentrácích a vykořenění a snahu vrátit se do života po válce. K tomu vynikající černobílá kresba Reinharda Kleista (fakt si nedokážu představit, že by komiks byl v barvě) a zajímavý doslov o osudech dalších boxerů, kteří se v německých lágrech snažili bojovat o svůj život. Jediné, co bych vytkl je faux paux v podobě tvrzení, že Polsko bylo okupováno v březnu 1939 - ale budu jej přikládat několikrát zmiňované nepřesné paměti Hertzko Hafta ...

Mijagi
08.06.2018 5 z 5

Myslím, že komiks je žánr, který nabízí (např. proti próze) velmi omezený prostor k tomu, aby se při jeho četbě dokázal čtenář vžít do postav, pochopit jejich motivy a hlavně nechat se vtáhnout do děje. Reinhardu Kleistovi se tohle všechno povedlo. Děsivé hrůzy holokaustu odlehčeny atmosférou ringů a to vše protnuto dojemnou lovestory. Boxerský příběh, který nenatočil žádný béčkový režisér, ale život sám. Nad posledními kresbami jsem mačkal slzu.

cepice
31.05.2018 5 z 5

Silný lidský příběh s krásnou kresbou. Vřele doporučuji všem ke čtení.

novecento
26.02.2018 5 z 5

Technikou zpracování tématu pomocí černobílé kresby dosáhl Reinhard Kleist ve svých grafických příbězích osobitého myšlenkové vyjádření. Zbavil se tzv. komiksového balastu, kdy se autor snaží pomocí ,,úžasných čmáranic,, dosáhnout atmosféru děje, ale výsledek je většinou opačný. Každá ze stávajících autorových knih je dokonalá, ale technikou, jako by vždy z jiného soudku. Čtenář vstoupí a cestuje životem s Jonny Cashem, sleduje jak člověk-žid Herck-Harry Haft bojuje a stále hledá své místo k životu, podobně, jako somálská dívka Samii hledá svoji cestu, která je ale v nedohlednu. Čtěte Reinharda Kleista, budete obohaceni jeho kresbami, ale současně velice smutní, neboť tento autor dovede vyjádřit lidskou bolest ve své kruté jednoduchosti.

Mercatino
05.06.2017 3 z 5

Každého příběhu, který se zabývá koncetračními tábory si moc cením, a proto jsem byl na komiks velmi zvědavý. Moje dojmy jsou spíše rozpačité. Vše mi přijde v tomto komiksu uspěchané. S žádnou postavou a vlastně ani s hlavním hrdinou jsem se nestihl pořádně seznámit. Je to škoda jelikož, jsem čekal mnohem více.

+ nejvíce se mi líbil na tomto komiksu závěr, byl důstojným zakončením
+ samotný nápad příběh převést do komiksové podoby

- uspěchané, čtenář těžko hledá motivy hlavního hrdiny
- krátké, ani jsem se nestačil rozečíst, a Hercko už opouštěl koncetrační tábor
- bohužel jsem nedokázal zjistit, kdo vlastně hrdina komiksu byl a to si myslím, že je ta nejpodstatnější část

Lenka.Vílka
13.02.2017 5 z 5

S hodnocením podobných příběhů mám problém. Hlavně mi vadí, že vůbec měly půdu pro svůj vznik. Protože tohle není pohoda a už vůbec to není pohodové čtení.
Přesto. Silný příběh, který by byl shozen, pokud by byla použita jiná kresba.

milan.krimsky
26.01.2017 5 z 5

Mistrně napsaný i ilustrovaný příběh mladého muže, který aby si zachránil život začne boxovat v koncentračním táboře. Konec je hodně smutný.

Mikik
01.01.2017 5 z 5

Komiks, který mi vzal dech. Celou knihu jsem měla naději, a konec byl opravdu překvapující. Neskutečné, jak autor dokázal ty hrůzy vyjádřit pomocí "pár" obrázků a vhodně umístěných slov.

zdenur
14.10.2016 5 z 5

Překvapilo mě, že část z koncentračních táborů je tak krátká. Nebo možná není ale vzhledem ke kvalitě jsem ji možná zhltnul příliš rychle. Část z Ameriky už mě tolik neoslovila, ale vše mi vynahradil závěr, kdy jsem skoro uronil slzu. Nikdy se mi to u žádné knihy nestalo, ale finále je fakt dojemné. Kresba bez komentáře, dokonale padne k tématu.

martinstefko
03.10.2016 5 z 5

Po otevření knihy jsem si tak říkal, čím asi bude zajímavý další příběh, který se odehrává převážně za druhé světové války v koncentračním táboře. Nechci tvrdit, že příběhy z takového prostředí nejsou silné, naopak, většinou jsou, ale člověk si myslí, že když už má něco načteného, tak ho další příběhy ze stejného prostředí nemohou překvapit.

Lucieee91
08.03.2016 5 z 5

Silný a smutný příběh o přežití. Občas člověk musí udělat i věci, které jsou proti jeho morálce, aby přežil. A samozřejmě je to také o štěstí.

Štítky knihy

koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) antisemitismus komiksy box holokaust, holocaust

Autorovy další knížky

Reinhard Kleist
německá, 1970
2015  88%Boxer: Pravdivý příběh Hercka Hafta
2018  87%Nick Cave: Mercy On Me
2016  89%Johnny Cash: I See a Darkness
2017  85%Sen o olympiádě
2021  71%Knock-out

Kniha Boxer: Pravdivý příběh Hercka Hafta je v

Právě čtených1x
Přečtených101x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených8x
Knihotéce25x
Chystám se číst50x
Chci si koupit17x
dalších seznamech4x