Johnny Cash: I See a Darkness

Johnny Cash: I See a Darkness https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310190/bmid_johnny-cash-i-see-a-darkness-xEB-310190.jpg 4 92 20

Ještě před napsáním Boxera Kleist uspěl také mezinárodně s komiksem o životě countryového zpěváka Johnnyho Cashe. Kniha byla přeložena do 14 jazyků a získala řadu ocenění, mj. nejvýznačnější německou komiksovou cenu „Max und Moritz“, cenu Prix des Ados na literárním festivalu ve francouzském Deauville a americké komiksové ceny Eisner a Harvey. Johnny Cash, nejznámější countryový zpěvák všech dob, rebel a idol mnoha generací hudebních fanoušků, se stal už za svého života legendou. Jeho tvorba ovlivnila další vývoj populární hudby. Na vrcholu kariéry měl vlastní televizní pořad, do něhož si zval nejznámější muzikanty té doby. Reinhard Kleist líčí jeho pohnutý osud velmi poutavě a naléhavě: od jeho dětství, prvního jamování s Elvisem Presleyem přes koncert ve vězení Folsom, neobyčejně úspěšný přelom šedesátých a sedmdesátých let, kdy Cash ale zároveň stále více propadal závislosti na alkoholu a drogách, až k jeho mimořádném comebacku po boku producenta Ricka Rubina.... celý text

Komiksy Umění
Vydáno: , Argo
Originální název:

Johnny Cash: I See a Darkness , 2006


více info...

Přidat komentář

jaroiva
04.05.2024 3 z 5

Nadšení se nekoná. Asi nejsem až tak komixový typ.
Líbily se mi obrázky v galerii, kde si byl podobný, ale v jednoduchých kresbách jsem někdy Cashe nepoznala, jindy jsem myslela, že někdo jiný je Cash.
Zkratkovitost komixu je asi normální věc, jinak by to bylo moc obrázků a moc tlustá kniha. Ale přesto jsem ráda, že jsem četla jeho komplet životopis.
Chtěla jsem si "přečíst" ještě obrázkový životopis F. Mercuryho, ale teď nějak nevím.

Terva
06.10.2023 5 z 5

Cože?
Johnny Cash?
V naší base?
„Bude hrát tady v jídelně.“
„To je, co?“

Ani píseň ani člověk nejsou v bezpečí.

Tato komiksová životní pouť legendárního countryového zpěváka Johnnyho Cashe se mi do ruky dostala skoro až náhodou. Získal jsem jí za jednu korunu za nákup většího počtu knih v jednom knihkupectví. A protože jsou tu v poslední době dost háklivý na reklamu, neprozradím u jakého. Ovšem prodávají „dobré knihy“. Toliko z životní cesty této knihy a teď k životní divoké cestě zpěváka, který to opravdu neměl tak jednoduché. Grafický román je nakreslený černobíle, což dost vystihuje i některé vážnější situace, respektive dramata, které se v příběhu odehrávají. V podstatě je to jednoduchá kresba. Žádné pozadí, soustředí se jen na důležitý děj a výtvarně má jednoduchá čtvercová a obdélníková okna.

Citát: V Renu jsem zastřelil chlápka, jen abych ho viděl umírat.

V úvodním psaném textu se, mimo jiné, také dozvíte, že tvůrci dost odsuzují film Jamese Mangolda z roku 2005 o mládí tohoto zpěváka. Prý v něm není dost pravdy. Měl ho raději natočit Quentin Tarantino, velký fanoušek Johnnyho Cashe. To se však nestalo. Kdo viděl film, může posuzovat z pohledu komiksové knihy, kdo film neviděl, možná se zde doví více pravdy než z plátna. Ale musím ještě upozornit, že v tomto úvodu, který napsal Franc Dobler, německý spisovatel, publicista, dýdžej a vydavatel, je té pravdu opravdu hodně. Je zde spousta zajímavých informací. Na dva listy toho bylo řečeno až až. Tak dost už bylo řečí, dám se do psaní o této knize.

Malá ochutnávka:
Znáš Boba Johnstona, mýho novýho producenta z Columbie? Plánujeme něco, co tady ještě nebylo: Živý album z jedné z nejhorších věznic Ameriky. Koncert přímo z pekla, před nejhoršími chlápky týhle země. Ostřejší publikum neexistuje. Tak co? Jdeš do toho?

Od otevření až po samotný konec je to jedna velká jízda. Strhující, dramatické, plné myšlenek, hudby, lásky, zatracení a návratů. Zpočátku plné dřiny na bavlníkových polích, ale už tenkrát se zpěvem. Bez nekonečnejch bavlníkovejch plantáží by country hudba byla nemyslitelná. A hlavně je důležité cestovat, přesouvat se za lepším, lákavějším. A to Johnny Cash všechno splňuje. Jeho život byla jedna velká pestrá mozaika. Asi nejdramatičtější byly léta 1957 1967 ve druhé kapitole. Ale to je jen můj názor. Protože i další léta mají nějakou tu krutou pravdu. Faktem však je, že celý ten příběh spěje k jednomu zásadnímu cíli a tím je živí koncert z Folsonské věznice 13. ledna 1968.

Citát: Nikdy to nikam nedotáhneš, když budeš mít v hlavě jenom hudbu.

Musím přiznat, že country jsem v mládí dost poslouchal. Teprve později jsem přešel na rock“n“roll a koncem osmé třídy už nenávratně zmetalověl. Dnešní country mi nic neříká. Ale i tak jsem si životní pouť nejlepšího zpěváka tohoto žánru užíval. Doslova jsem se stal součástí příběhu. Ono totiž to jeho řádění je skoro stejné, co prováděli tenkrát metalové skupiny. Sex, drogy, chlast a hudba nejhorší a zároveň nejlepší kombinace, jak se stát hvězdou a miláčkem publika. Johna Cash to dokázal a stal se nesmazatelnou legendou countryové hudby.

PS Jediné, co bych vytknul překladatelce Aleně Pokorné, je to, že nepřeložila texty samotné určitě by se tím nic nezkazilo a navodilo by to ještě správnější atmosféru tohoto díla.

Citát: Měli byste vědět, že tenhle koncert se nahrává na album, co vyjde u Columbie. Nechci tady teda slyšet žádný „kurva“ ani „prdel“, ani nic podobnýho.


Recidivista
08.01.2023 5 z 5

Stáva sa, že najúspešnejšie piesne sú pre spevákov prekliatím. Ak prídu s niečím novým, možno aj lepším, zostane to nedocenené. Fanúšikovia sú fixovaní na staré hity, ktoré si žiadajú na každom koncerte. A tak tomu bolo aj u Johnnyho Casha s Walk the line a Ring of fire. Špeciálne druhá menovaná pieseň bola pre mňa vstupnou bránou ku Cashovej tvorbe a preto ma trochu zamrzelo, že v tomto grafickom románe je iba predmetom vtipu.

Silné stránky: zaujímavý rozprávač, vďaka čomu dostáva príbeh aj druhý rozmer, ďalej vhodne zvolená vizuálna stránka a výborné zapracovanie reálnych fotiek do príbehu.
Slabiny: vtesnať Cashov život do 200 strán je nemožné, preto muselo zákonite dôjsť na skratkovitosť, ale treba uznať, že voľbu zobrazených životných etáp zvládol autor na jednotku; rozpačité vykreslenie detských tvári (možno zámer, neviem).

Prečítané na jeden záťah. Musím spomenúť skvelý predslov, ktorý bol obohacujúci a s ktorým do bodky súhlasím (najmä s názorom na film Walk the line). Smutné je, že Reinhard Kleist bol pred pár mesiacmi v mojom rodnom meste a ja som to prepásol.

„Nemusels žít v bídě, aby z tebe byl úspěšnej country hudebník, ale pomáha to.“

9/10

ludek.n
04.07.2022 4 z 5

Grafický román německého kreslíře Reinharda Kleista o nejslavnějším country zpěvákovi všech dob a ikoně tohoto hudebního žánru Johnnu Cashovi je uměleckou výpovědí, která boří mýty, překračuje hranice a posouvá samotný komiks k netušeným metám. Černobílé provedení mu sluší. Sluší mu dokonce tak moc, že jakmile proniknete dovnitř příběhu, cítíte tu vypovídací schopnost a nekolorovanou sílu každého jednotlivého panelu. Podobné je to se scénářem: prostý, jednoduchý, přímočarý, bez komplikovaných fines, ale se silným emočním zabarvením, podchycující lesk i bídu slávy. Celou knihou se jako bílá nit táhnou písňové texty a záblesky příběhů, dokreslující atmosféru. Struktura románu je jasně promyšlená a přehledná. Rozhodným dílem se podílí na celkovém vyznění, které bez oslnivých triků a efektů jednoznačně spěje k vrcholnému folsomskému koncertu z ledna 1968. Douška na závěr v podobě dialogu zestárlého Cashe s producentem Rickem Rubinem je pak osvobozujícím mementem, jež zcela přirozeně vplyne do úchvatné Kleistovy portrétní galerie. Není co dodat, tuhle knihu je potřeba vzít do rukou a nechat se jí pohltit. Zvláště pokud máte rádi „muže v černém“.

Misantrop
17.04.2022 4 z 5

Tento grafický román jsem přečetl na jeden zátah. Zajímavostí je, že Cashovy vinylové desky jdou sehnat za hubičku. Od Kleista mne zajímá jeho počin Boxer, tam je ještě silnější příběh.

Norri
25.05.2021 5 z 5

Johnnyho Cashe jsem doteď vlastně neznal. Jasně, některé jeho písničky jsem znal, ale nevěděl jsem, že jsou jeho. Až letos jsem narazil na jeho cover písně ”Hurt” a řekl jsem si, že je to vlastně škoda, že jsem si jej nikdy ani neposlechl. A nyní, vlastně náhodou, přišla řada i na komiks "I see a darkness", který jsou koupil v "covidovém blindboxu".

Musím říct, že jsem si ten komiks neskutečně užil. Kromě toho, že je úžasně nakreslený, tak má i parádní scénář, který vás pohltí. Komiks Reinharda Kleista se zaměřuje na Cashe více jako na člověka, než jako na hvězdu. S Johnnym jsem prožíval jeho začátky a vzestup, stejně tak jako jeho pád na dno. Během koncertu ve Folsomské věznici jsem skoro nedýchal. Užíval jsem si každou jeho písničku, když na ni v komiksu došlo - prostě jsem si je během čtení všechny pouštěl na YouTube. I teď, když píšu tohle hodnocení, tak poslouchám výběr “Man In Black: The Best of Johnny Cash”.

Myslím že se Kleistovi v tom komiksu podařilo poodhalit duši Johnnyho Cashe. Až si příště pustím jeho cover Hurt, tak to budu vnímat úplně jinak, než předtím. Nečekal jsem od toho komiksu nic a dostal jsem hrozně moc.

lordchaos
23.03.2021 5 z 5

Mám rád Cashe, mám rád komiks a líbí se mi způsob, jakým Kleist vypráví své příběhy!

mirektrubak
02.10.2019 5 z 5

V neposlední řadě musím vyjádřit své nadšení nad Kleistovou kresbou. Obecně mám u grafických románů slabost pro černobílé (v tomto případě černošedobílé) podání a v této knize bylo o mé estetické vnímání postaráno velkolepě. Bylo by přehnané tvrdit, že úplně každý jeden obrázek je samostatné mistrovské dílo, ale mnoho z nich si klidně dokážu představit zarámované na zdi – především celostránkové detaily a závěrečná galerie je skutečná pastva pro oči.

Příběh Johny Cashe je hodně typický (podoba s Nickem Cavem, kterého Kleist taktéž perfektně knižně portrétoval je značná) a očekávatelný. Jdeme po obvyklých zastaveních: outsider hladový po slávě – vyjevení z prvních úspěchu - nezvládnutá popularita, pocit všemocnosti a následné propadnutí nějaké formě drog - sestoupení na dno, katarze a zklidnění.
Skoro to vypadá, jako by podobný osud byl pro hudební a filmové hvězdy nevyhnutelný a říkám si, jestli je jim to vůbec možné nějak vyčítat, jestli to vystřelení z nuly na superhvězdu prostě je v lidských silách ukočírovat (když alkoholu a pyšným pocitům nadřazenosti nad vším podlehla i taková Zuzana Navarová, jak můžeme čekat, že budou vůči explozi slávy imunní sebestřední muži :-).

Román je, podle mě, nejsilnější v těch místech, kde se stýká realita s fantasknem, kde Cash potkává postavy ze svých písní nebo svého naznačeného strážného anděla. Žánr grafického románu je pro podobné přesahy, myslím, dokonale vhodný, Reinhard Kleist toho skvěle využil a připravil mi další pětihvězdičkový zážitek.

Inozuka
07.07.2019 5 z 5

Ač nejsem bůhvíjakým fanouškem Johnyho Cashe, mám ho celkem zažraného pod kůží. Táta měl rád country - hlavně tedy české (Tučný, Bobek, Greenhorns) - takže mě skladby amerického barda provázely celé dětství. A co člověk slyší v mládí, v jeho podvědomí zůstane už navždy. Když jsem se pak v dospělosti dostal k informacím o Cashově bouřlivém životě, vybudoval jsem si k němu hluboký respekt. Přiznám ale, že k četbě Kleistova komiksu mě dovedla až skvěle zpracovaná kniha stejného autora o Nicku Caveovi. A byla to sázka na jistotu. Opět velice temné, rámované Cashovými skladbami (i když ne tolik jako u Cave knihy) a stylová černobílá kresba. Vše se točí kolem slavného koncertu ve Folsom Prison, na který je naroubovám celý život Muže v černém. Z obrázků a textu se doslova line hudba a vystupují příběhy, které Cashe inspirovaly. I shot a man in Reno just to watch him die. Pro fanoušky povinnost, pro ostatní inspirace ...

p3tris
10.12.2018 5 z 5

Musím se přiznat, že nepatřím k velkým fanouškům Johnnyho Cashe a country vůbec. K tomuto zpěvákovy jsem se dostal až díky skvělé předělávce Hurt od Trenta Reznora. A samozřejmě i díky filmu Walk The Line. Ale jsem obrovským fanouškem Nicka Cavea, jehož životopis od Reinharda Kleista mě doslova nadchnul. Takže jsem sáhl i po Cashovi. Jeho příběh tolik neodbíhá do snů a představ, takže je více srozumitelný. Ale podobně temný. K tomu napomáhá perfektní černobílá kresba. Občas mi (například ve ztvárnění kouře) připomínala mého oblíbeného Franka Millera nebo Mike Mignolu. Ale tomu srovnání se asi nikdo, kdo kreslí tuží, úplně nevyhne. Podle mě jde o dobrý způsob, jak se seznámit s tímto hudebním fenoménem i pro člověka, jehož šálkem kávy zrovna country není.

jarynek
25.05.2018 4 z 5

Pěkný komiksový životopis velkého zpěváka, který skutečně poutavě přibližuje některé hlavní momenty v jeho kariéře. Na druhou stranu právě tím, že si vybírá jen některé události, kniha předpokládá alespoň základní znalosti celého životního příběhu JC. Výborná černobílá kresba podtrhuje právě ty temné emoce, kterých si tato osobnost světové hudby i lidé v jeho okolí museli prožít nemálo. Nejvíce si mi líbil popis událostí spojených s koncertem ve Folsom Prison.

Akademik93
26.04.2018 4 z 5

Krásně zpracovaný komiks o životě a tvorbě legendárního Johnnyho Cashe.
Přečtené za jedno odpolko.

puml
13.04.2018 5 z 5

Výborně komiksově zpracovaný životopis Johnyho Cashe. Navíc skvělá černobílá kresba. Cashe mám rád, takže pro mě to byla jasná volba. Samozřejmě se autor neubránil i nějakému tomu klišé, ale vyvažujít to zas momenty, jako například rozhovor s Bobem Dylanem, které jsou příjemným zpestřením. Doporučuji.

novecento
22.02.2018 5 z 5

Jít po stopách člověka jménem Johnny Cash, znamená přečíst skvělou knihu I See A Darkness od Reinharda Kleista, podívat se na stejně dobrý film Jamese Mangolda Walk the Line a hlavně poslouchat jeho hudbu a vnímat kvalitní texty.
I See A Darkness...Doufám, že jednou příteli, bude v našich životech mír. Dohromady, nebo každý sám. Sami, nebo s našimi ženami a budeme moci zastavit naše smilství, nasadit vnitřní úsměv a rozsvítit to navždy a nikdy nejít spát. Můj nejlepší nezlomený bratře, to není vše, co vidím. Vidím temnotu...Víš jak moc tě miluji? Je to naděje, že mě nějak zachráníš z téhle temnoty...
Hurt...Nosím tuhle trnovou korunu na svém trůnu lháře, plný zlomených myšlenek, které nedokážu napravit. Pod nánosem času ty city mizí, jsi někdo jiný a já jsem stále tady. Co se to ze mě stalo, můj nejdražší příteli? Všichni, které znám, nakonec odejdou. A mohl jsi mít všechno. Mé království špíny, nechám tě na holičkách. Ublížím ti. Kdybych mohl začít znovu, milión mil daleko, dokázal bych to, našel bych cestu...

dexterman
26.01.2018 4 z 5

Johnny Cash v komiksu ? Byla to Paráda . To neříkám jen pro to že jsem jeho Fanda . Dobře se to četlo . Ač černobíle tak to má své kouzlo .Jediné co bych vytkl je to , že je tam pak dost velký časový skok . Ještě tam mohlo být napsáno spoustu věcí . Škoda jen že u nás Zatím nevychází víc věci o osobnostech hudby vyprávěné formou komiksu . Pro fandy Cashe povinnost

Mikik
27.05.2017 5 z 5

Tak tohle bude moje srdcovka. Skvěle zpracovaná kniha o Johnnym Cashovi. Vždycky byl můj oblíbenec a po téhle knize je ještě daleko větší. Ukázala ho i jako obyčejného člověka s obrovskými problémy. A ten konec... Úžasný.

kuky921
02.05.2017 4 z 5

Velmi dobré zpracování životopisu Johnnyho Cashe v komiksu. Ač nejsem jeho fanynka, podívala jsem se do knížky ráda.

DennisMoore
27.02.2017 5 z 5

Málokteré sebeobsáhlejší biografii Johnnyho Cashe se povede to, co tomuhle komiksu - totiž Cashe skutečně oživit se všemi jeho klady i zápory, vyprávět jeho životní příběh bez zbytečných bulvárních vsuvek, soustředit se jen na to nejnutnější a navodit dojem, že nebylo vynecháno snad vůbec nic. Senzace. Navíc skvěle nakreslená a v závěru hned několikrát stoprocentně dojemná.

martinstefko
17.02.2017 5 z 5

Po přečtení knihy "Johnny Cash, I See a Darkness" doufám, že toho u nás od Reinharda Kleista vyjde víc, protože se jedná o skutečně výborného autora, který dovede lidské osudy zpracovat jedinečným, napínavým, zajímavým a skoro až dechberoucím způsobem. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/02/1375-johnny-cash-i-see-darkness-90.html

misastredova
30.12.2016 4 z 5

Pro milovníky Johnnyho Cashe je tenhle komiks nutností. I když komiksy zrovna moc nemusím, tenhle je TOP.

V knížce je shrnut celý Johnnyho život od dětství, přes začátek jeho kariéry, problémy s drogami až po stáří.

Hello, I'm Johnny Cash

Štítky knihy

komiksy zpěváci folk a country grafické romány

Autorovy další knížky

Reinhard Kleist
německá, 1970
2015  88%Boxer: Pravdivý příběh Hercka Hafta
2018  87%Nick Cave: Mercy On Me
2016  89%Johnny Cash: I See a Darkness
2017  85%Sen o olympiádě
2021  71%Knock-out