Sen o olympiádě přehled

Sen o olympiádě https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346122/bmid_sen-o-olympiade-kVq-346122.jpg 4 54 54

Olympijské hry 2008 v Pekingu: Somálka Samia Jusuf Omarová zaběhla nejlepší čas svého života a stala se miláčkem publika, třebaže v cíli skončila poslední. Když se vrátila zpět do vlasti, nesměla už trénovat. Vládnoucí muslimští fundamentalisté ženám zakázali věnovat se sportu. Samia ale na svůj sen startovat na příští olympiádě v Londýně vsadila všechno a vydala se na dalekou cestu do Evropy, aby tam mohla svobodně žít a sportovat. Utopila se v nafukovacím člunu ve svých jednadvaceti letech kousek od italského pobřeží. Pravdivý příběh somálské běžkyně symbolizuje tragický osud bezpočtu bezejmenných uprchlíků. Přední německý komiksový kreslíř Reinhard Kleist znovu dokazuje, že i obtížné společenské téma lze vyprávět napínavě a s citem. Českým čtenářům je dobře znám biografickými komiksy Boxer a Cash. I see a darkness, ověnčenými několika význačnými mezinárodními cenami.... celý text

Literatura světová Komiksy Sport
Vydáno: , Argo
Originální název:

Der Traum von Olympia , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sen o olympiádě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Zuzvil
16.09.2022 5 z 5

Skvostný černobílý grafický román o běžkyni Samii Jusuf Omarové ze Somálska, která běžela svůj sen na olympiádě v Pekingu 2008 a chtěla běžet i v Londýně 2012, ale...neskutečně skvěle, věrohodně vykreslený a vyprávěný příběh této mladé ženy. Od začátku do konce jsem měla stažený žaludek a opakovala si otázku proč? Německý autor se nebál knihu napsat a vydat v době uprchlické krize a to si myslím, že je také bonusem, přídavkem, co nám kniha může dát = předat. Za mě doporučit musím, prosím, přečtěte si tuto krátkou knížku.

RaggamuffinSVK
14.02.2021 4 z 5

Smutný príbeh podaný veľmi jednoducho, bez pátosu a s jasným posolstvom. Opäť si kladiem otázky, ktoré som si kládol na začiatku veľkej imigračnej vlny, vďaka ktorej sa zviditeľnilo množstvo ľudí, ktorí si nezaslúžia ani aby sme poznali ich meno. Neviem si predstaviť čím si ľudia ako Samii musia prejsť, no naivne verím, že takýchto príbehov bude práve vďaka tomu, že o nich budeme hovoriť stále menej.


Gooverka
25.01.2020 4 z 5

Nemohu hodnotit, zda se komiksová podoba příběhu opravdu držela všech skutečných událostí, které se v životě somálské běžkyně staly, ale vlastně ani nechci. Důležitější podle mě je, že se autor prostřednictvím příběhu Samii Jusuf Omarové pokusil vyprávět o tom, že je na světě hned několik zemí, ve kterých není normální běhat jen tak po venku, ještě když jste žena. A možná i co všechno musíte udělat pro to, abyste dosáhli svého snu. Příběh je strašně smutný a emotivní, hlavně když víte, kam celou dobu směřuje.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sen o olympiádě v seznamech

v Přečtených66x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených2x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit8x