Renin denník

Renin denník https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425040/bmid_renin-dennik-LHc-425040.jpg 3 21 4

Pamätaj si tento deň. Pamätaj si ho dobre. Prerozprávaš ho budúcim generáciám. Dnes ráno o 8.00 nás zavreli do geta. Teraz žijem v ňom. Svet je odo mňa oddelený a ja som oddelená od sveta. Reňa je mladé dievča, ktoré sníva o tom, že jedného dňa sa stane poetkou. No je židovka, žije v Poľsku a píše sa rok 1939. Keď Rusko a Nemecko okupovali jej krajinu, Renin svet sa nadobro rozpadol. Uteká z Przemyślu, aby sa vyhla nočným bombovým náletom, je svedkyňou zmiznutia iných židov, napokon sleduje, ako sa vytvára geto. Na pozadí hrôz vojny sa však odohráva aj krásny príbeh. Reňa začína písať, prvý raz sa zamiluje. Zygmunt ju pobozká len pár hodín pred príchodom nacistov do mesta a napokon sa stane autorom poslednej kapitoly v Reninom denníku. Našli ho len nedávno, okamžite sa však stal klasikou literatúry o období holokaustu. Jednoduchým a jasným štýlom podáva autentické svedectvo o hrôzach vojny, ale tiež o poetickom živote, ktorý existuje aj v tých najtemnejších časoch.... celý text

Literatura světová Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

Renia’s Diary: A Young Girl’s Life in the Shadow of the Holocaust , 2018


více info...

Přidat komentář

cornetka
05.04.2021 4 z 5

Kniha je deníkem mladé dívky během druhé světové války. Renia je v pubertě, což se dost odráží na jejích zápiscích - válku zmiňuje více až ke konci knihy, jinak si užívá mladí, kamarádů a její první lásky Zygmunta. Z Reniiných zápisků mi připadala, že si naivně myslí, že jí Zygmunt miluje - jeho chování se mi zdálo povrchní a jakoby si z Renii dělal jen legraci, ale ona mu byla maximálně oddaná. Kniha je to zvláštní, příliš mě nezaujala. Chápu, že pro rodinu mají tyto zápisky nevyčíslitelnou hodnotu.

marcela8908
20.01.2021 4 z 5

Je to deník v pravém slova smyslu. Nejtemnější doba a nejniternější pocit dospívající dívky.


Malkoff
18.11.2020 5 z 5

Na některé věci se nesmí zapomenout. Deník, který napsala mladá židovská dívka v ghettu, je nesmírně cenným i strašlivým svědectvím o holocaustu. Během pár let, co si Renia deník píše, se z holky stane takřka dospělá žena. Její zápisy jsou také důkazem toho, že člověk chce žít a zvykne si na ty nejhorší podmínky. To, co musely zažívat miliony lidí, si dnes nedokážeme představit. Mimořádně silná kniha.

hanenu
13.12.2019 5 z 5

Byť se možná může zdát trochu divné napsat něco takového o knize týkající se holocaustu, tak tahle kniha je krásná. Podle mě rozhodně stojí za to nechat se prostřednictvím Reniina deníku pozvat do jejího světa a svým způsobem s ní spoluprožít více než tři roky jejího života. Chvilku mi trvalo, než jsem se do deníku ponořila, ale pak jsem se začala vyloženě těšit na to, až se s Reniou na jeho stránkách znovu potkám.

Štítky knihy

Židé deníky Polsko ghetto holokaust, holocaust podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Renia Spiegel
polská, 1924 - 1942
2019  67%Renin denník