hanak.olga hanak.olga komentáře u knih

☰ menu

Christiane F. – Můj druhý život Christiane F. – Můj druhý život Christiane Vera Felscherinow

Opět se budu opakovat, že tato kniha by měla být povinná četba nejen pro školáky, středoškoláky, ale hlavně pro rodiče! Uvědomit si, že budoucnost svých dětí máme v rukou my.
Již v prvním díle jde poznat, že Christine inteligentní a vnimavá dívka. Tady mi úplně klesá brada (a sama mám několik AHA momentů) nad některými pasážemi, které se týkají dětí. A několik vět by mělo být tesáno do kamene! To píšu jako zralá žena a matka tří dětí, z toho dvou v pěstounské péči.
Začátek knihy se mi četl hůře, výčet všech hudebních kapel a hudební scény, které neznám, bylo pro mě neužitečné. Jinak docela zajímavé, koho všeho potkala, zná atd. Nejzajímavější pro mě byly kapitoly, kde se řeší rodiče a syn.
Každopádně, i přes to, že se nedokázala odpoutat od drog, zvládla žít "hezky" a nespadla. Velmi se mi líbí její uvědomění a jak šla s kůží na trh.

19.03.2024 5 z 5


Co mě naučil tučňák Co mě naučil tučňák Tom Michell

Ach... Zatím nejkrásnější kniha, jakou jsem četla. Ani nevím, jak to všechno popsat, ptotože bych asi vše prozradila.
Povídání o tučňákovi je velmi milé, samozřejmě místy vtipné. Také se něco dozvíme a Argentině a geologicné zajímavosti.
Kniha se četla lehce. Autor místy popisuje místní politické události a přes to, že to byly dlouhé pasáže, se četly dobře. To bylo pro mě milé překvapení.
Myslím, že jsem u žádné knihy tolik nelistovala atlasem a negúglila.
Určitě si ji někdy zase přečtu.

19.03.2024 5 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Tato kniha by měla být jako povinná četba nejen pro školáky, středoškoláky, ale hlavně pro rodiče! Uvědomit si, že budoucnost svých dětí máme v rukou my.
Mimo jiné, je to krásná sonda do živona mezi paneláky za komunismu a že zákazy se nic nevyřeší.
Tolik beznaděje, volání o pomoc a zklamání je na jednu dospívající slečnu moc. Chápu její myšlení, chápu proč to všechno dělala.
Mám ráda, když jsou knihy psány spisovně, nebo aspoň hovorově. S "čecháčtinou" mám velký problém, ale tady mi to vůbec nevadilo a díky této mluvě jsem si hrdinku dokázala živě představit. Tak nějak to k ní sedělo.
Moc se mi líbí, že se Christiane nebojí tak odhalit. Prakticky do naha odkrývá myšlenky, své činy, drogy, prostituci ... Prostě realita.

25.02.2024 5 z 5


Ta hudba mi stále zní v hlavě Ta hudba mi stále zní v hlavě Agnès Martin-Lugand

Na začátku knihy jsem si říkala, že to asi nedám. Takovou přeslazenou slátaninu jsem snad nečetla. Ale naučila jsem se knížky neodsuzovat do první poloviny. Dobře jsem udělala. Myšlenky Véry, milující ženy a matky, plně chápu. Nakonec se mi líbilo, jak se k situaci poslavil Yanis a jak příběh dopadl.
Kniha má romantiku, napětí i oddech.

20.01.2024 4 z 5


Poštolka pro pacholka Poštolka pro pacholka Barry Hines

Příběh obyčejného kluka, který touží být milován.
Na začátku knihy jsem byla unešena z autorova popisu okolí, barvitě dokáže popsat jak Billy prochází lesem. V druhé polovině knihy už tyto barvité popisy byly trochu nudné a musela jsem se jimi prokousat.
Celkově se mi tato kniha líbila. Je v ní dobrodružství, napětí, zmar, láska a lidskost.

20.01.2024 5 z 5


Suši v duši Suši v duši Eva Urbaníková

Denisa je velmi odvážná žena a přitom úplně "stejná" jako každá jiná. Jako každá jiná chce muže, kterého může milovat a být milována. Klobou dolů, co všechno zvládla a že dokázala odejít a čelit budoucnosti se synem míšencem na Slovensku.
Dobrá sonda do života japonců a zjištění, že všude je to, více méně, "stejné".

20.01.2024 5 z 5


Alík má hlad Alík má hlad Roderick Hunt

Fajn malá knížečka pro prvňáčka s hezkými ilustracemi.

20.01.2024 5 z 5


Hotel Portofino Hotel Portofino J. P. O'Connell

Kniha má mnoho postav, ve kterých jsem se ztrácela a tříštivý děj. Přemýšlela jsem, zda ji neodložím, ale když jsem se prokousala za polovinu, tak jsem zvládla udržet děj a ten mě strhnul. Jo, fajn knižka na dovolenou nebo na oddech.

20.01.2024 4 z 5