HanaJadavan HanaJadavan komentáře u knih

☰ menu

Budoucnost (ne)práce Budoucnost (ne)práce Filip Dřímalka

Naprosto přelomová knížka současné doby, která je absolutně must read pro každého, kdo nechce v rámci využití AI zůstat na chvostu.

Nicméně! Ono i pokud vás práce s AI z nějakého důvodu netankuje, stejně do ní jděte - je mnohem více o způsobu uvažování na tím, jak si nadeisgnovat svůj pracovní život, než o konkrétních technikáliích.

Pokud jste četli Čtyřhodinový pracovní týden, představte si podobný koncept, jen s novodobějšími informacemi a s mnohem větším zaměřením na pracovní stránku našeho života.

To své si tam najdete každý. Dnes i za několik let.

03.03.2024 5 z 5


Proti Proudu Proti Proudu Dan Tržil

Jsou knihy, které proletíte do týdne, a pak jsou takové, které čtete co nejpomaleji to jde - myšlenky z ní necháváte znít, informace vstřebávat a inspiraci pracovat. Takových knížek nemám mnoho, ale tohle byla rozhodně jedna z nich.

Musím smeknout před precizně vybranými rozhovory a zejména před jejich zpracováním - i když jsem už většinu z nich dříve slyšela přímo z podcastu, přesto jsem měla pocit, že je vidím úplně poprvé. Osekané o vatu s vydestilovanými top myšlenkami rezonovaly ještě o kus víc a jejich čtení moc hezky plynulo.

A vlastně bylo super i to, že jsem si mohla dávat přestávky na zamyšlení nebo akci kdykoliv jsem chtěla, aniž bych musela pořád něco pauzovat :)

Miluju na ní i to, že mě přiměla číst o tématech z různorodých oblastí, které obvykle ve svém hledáčku zájmu nemám, a rozšířit mi tím zásadně obzor o nové pohledy na to, co může znamenat "žít dobrý život".

Pokud by se někdy chystalo další vydání, líbilo by se mi, kdyby dostal ještě o kus víc prostoru sám autor knihy @dantrzil, a to i za cenu ještě většího objemu knížky - 100 stran navíc by se už v tom počtu ztratilo a rozhodně by na ně měl co hodnotného dát.

Jinak pecka knížka - pro svou hloubku i šířku ji fakt moc doporučuju.

28.02.2023


Stručný manuál úspěšného lenocha Stručný manuál úspěšného lenocha Jan Hebnar

Nikdy bych nevěřila, že dám nějaké knížce jen 1 z 5. No, je to tady. Celou dobu jsem přemýšlela, co vedlo autora k tomu, aby zahlcoval už tak zahlcený trh další knihou, která nemá žádnou další přidanou hodnotu. Kniha po celou dobu jen vykrádá jiné knížky (napočítala jsem jich cca 12) a navíc je (až na jednu výjimku) neuvádí jako zdroje. Kdyby to byla diplomka, tak by autora vyhodili za plagiátorství. Autorských je pouze cca 5 stran, kde autor sdílí, jak má věci nastaveny on sám. Snažila jsem se najít aspoň jeden důvod, proč si knížku přečíst, a patrně bych ji doporučila pouze těm, kdo nikdy žádnou knihu zaměřenou na produktivitu nečetli a vlastně obecně neradi čtou a stačí jim něco typu skripta. V opačném případě je to úplný waste. Tuto knihu můžete s klidným srdcem vynechat, je to jen nezdařilá snaha o vlastní propagaci.

26.12.2020 1 z 5


Na volné noze Na volné noze Robert Vlach

Ať už jste nezávislým profesionálem mnoho let, nebo po životě volnonožce teprve pokukujete, tato knížka vám bude tím nejlepším přítelem na vaší cestě. Slušelo by jí možná i lepší označení "encyklopedie". Najdete zde totiž absolutně vše, co potřebujete jako freelancer vědět, a vlastně ještě mnohem více. Všechno je navíc vysvětleno do toho nejmenšího detailu, takže by podle ní zvládlo začít podnikat snad i malé dítě. Fascinující je na této knize však nejen její rozsah a detail, ale i univerzálnost použití - její rady vám budou přínosné nejen v každém freelance oboru, ale dokonce i když jako volnonožec vůbec nepůsobíte! Já sama jsem případ stálého zaměstnance, který občas udělá placenou zakázku bokem jako vedlejší činnost, a o čistém freelancingu uvažuju až v horizontu několika let. Přesto pro mě kniha byla velmi zajímavým a přínosným čtením.

13.03.2020 5 z 5