HanaHH HanaHH komentáře u knih

☰ menu

Spiace krásavice Spiace krásavice Jasunari Kawabata

Nádherné povídky na opravdu neotřelá témata, které se čtenaři dostanou hluboko pod kůži. Po dlouhé době jsem četla něco ve slovenštině a ze čtenářského zážitku to nic neubralo...

23.05.2023 5 z 5


Příběh z dolního města na řece Příběh z dolního města na řece Jasunari Kawabata

Lyrický, přesto poutavý příbeh napsaný jemným, vycizelovaným stylem, jakým to umí jenom Japonci. Kniha se mi líbila víc než autorův známější román Hlas hory.

23.05.2023 5 z 5


Město v oblacích Město v oblacích Anthony Doerr

Krásný vypravečský styl autora v několika časových rovinách, které se lehce dotýkají, setkávají i vzdalují. Příběhy z několika koutů světa a z několika epoch, kde hlavní roli hraje odhodlání jít za svým snem.

23.05.2023 5 z 5


Stehlík Stehlík Donna Tartt

Epický román, velké moderní dílo opravdu dobré spisovatelky. Děj obsáhne několik desítek let, států, měst i národností. Krásný jazyk, psychologicky přesný rozbor mezilidských vztahů. Láska a přátelství, zločin a trest, téměř dokonalá kniha.

23.05.2023 5 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Příklad toho, že sametovost revoluce v roce 1989 nebyla tak samozřejmá, jak si někteří myslí. Ve většině socialistických zemí proběhlo předání moci relativně v klidu, ale jak je vidět na případu Rumunska, mohlo to být mnohem dramatičtější - a mohlo to stát stovky životů.

23.05.2023 5 z 5


O čem mluvím, když mluvím o běhání O čem mluvím, když mluvím o běhání Haruki Murakami

Potavý vhled do každodenní rutiny spisovatele, který se odreagovává a odpočívá sportem. Zajímavé i pro ty, kdo neběhají ani nepíší knihy :-)

23.05.2023 5 z 5


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Na jedné straně příběh Anežky a Tomáše, do kterého jsou dramaticky vetknuty dějinné zvraty naší moderní historie. Na druhé straně pátrání vysokoškoláka Pavla, který právě prožívá na vlastní kůži sametovou revoluci, po kořenech své rodiny.
Hrdinové, kterým nemůžeme než fandit, procházejí mnoha životními zkouškami a zvraty a na jejich cestě je drží jejich odhodlání dokázat to, co si umanuli. Čtivé, psychologicky přesné, strhující.
Přednost sice dávám zahraničním autorům, ale toto dílo je naprostá špička.

23.05.2023 5 z 5