evh86 evh86 komentáře u knih

☰ menu

Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Daniel Prokop

Výborný socio-ekonomicko-politický vhled do (především) české společnosti. Přestože zejména v oblasti fungování ekonomiky nejsem zrovna zběhlý čtenář, tahle kniha od Daniela Prokopa mě hodně zaujala a při troše pozornosti a soustředění mně pak minimálně na konci každé kapitoly vyplynuly snad všechny důležité myšlenky a souvislosti... Škoda jen, že obecně tato tematika ztrácí na aktuálnosti poměrně rychle krok s přítomností. Za což autor samozřejmě nemůže... Třetí rozšířené vydání (r. 2022) se mi dostalo do rukou na doporučení jednoho mého blízkého člověka. Všechny kapitoly jsou ale vázány k r. 2019, kdy dával autor text dohromady. Ze zmíněného r. 2022 je asi z pochopitelných důvodů pouze doslov. V hlavních kapitolách tedy nejsou zahrnuty okolnosti krizí posledních let, jako ta koronavirová, válka na Ukrajině, v pásmu Gazy, další narůstání napětí ve světě atd. Přesto je tam řečeno poměrně hodně věcí, které mají - i časový - přesah...

21.01.2024 5 z 5


Svět bez konce Svět bez konce Christophe Blain

Komiksová tvorba se (dle mého) v poslední době rozšiřuje i do žánrů tímto způsobem ztvárnění dříve nepolíbených. A jedním takovým příkladem je i téma vlivu energetické produkce na klima, jehož seriózně relevantní informace se vyskytují často v hůře skousnutelných, náročných a dlouhých odborných textech.
Byť se změny kolem nás neustále zrychlují, tato publikace vydaná ve francouzském originále v r. 2021 (zkušenost společnosti s covidem je zde zahrnuta, ale dva probíhající konflikty na Ukrajině a Blízkém východě už nikoli - a ty by se jistě též projevily v autorově popisu problematiky) je na přelomu let '23/'24 stále aktuálním mementem pro nás všechny.
Úžasně pojatá kniha, ze které jsem si odnesl mimo známější myšlenky a souvislosti i ty, které jsem si donedávna vůbec neuvědomoval a nenapadlo by mě, že takové mechanismy v lidské společnosti v propojení průmyslu, zemědělství, makroekonomiky a nakonec životního prostředí vlastně fungují (a to poznatkům z ekonomiky zrovna neholduji).
A co se taky nestalo ve spojitosti s touto knihou - oslovila i jednoho významnějšího českého politika, se kterým jsem se střetl na jedné veřejné debatě. Takže třeba (a snad) se některé z těchto důležitých myšlenek pak projeví i v jeho rozhodování o věcech, týkajících se tohoto širokého tématu...

06.11.2023 5 z 5


Ropa: Průvodce pro začátečníky Ropa: Průvodce pro začátečníky Václav Smil

Ze začátku bych se odkázal na předchozí hodnocení, se kterým souhlasím určitě z hlediska aktuálnosti, či spíš bohužel neaktuálnosti použitých dat (nejnovější v knize z r. 2006). Oficiálně vydat knihu v překladu - tedy v r. 2018, neřku-li dotisk v r. 2022, ze kterého mám svou publikaci, ztrácí poněkud smysl. Pro některé oblasti to takový dopad nemá, ale třeba z geopolitického hlediska se toho (obzvlášť po vpádu Ruska na Ukrajinu v únoru 2022) změnilo opravdu hodně.
Kniha je určena spíš pro erudovanější část populace, nebo minimálně člověka cca středoškolsky vzdělaného, popř. někoho, kdo aspoň o nějakou oblast z tématů o ropě jeví zájem. Já ku příkladu spíš jen tak rychločetbou projížděl zmiňované ekonomické aspekty, protože to opravdu není můj cup of tea. Naopak podrobněji jsem procházel část fyzikálně-chemickou, která mě zajímá velice, a dohledával jsem si v této sekci informace i v jiných zdrojích. A tak bych řekl, že je kniha koncipovaná. Pokud chce člověk opravdu do podrobna pochopit, co je zde řečeno, i pro toho celkem znalého je tato kniha spíš rozcestníkem do další literatury. Což je i trochu škoda. Autor byl prý limitován počtem slov. No, ale nějaký obrázek, graf či tabulka navíc by určitě neuškodily.
Jinak, co si pamatuji, sem tam chybka v překladu, např. "potencionálně" vs. potenciálně... Oceňuji autorovu - jistě mravenčí práci se sháněním korektních informací a všech čísel. Ale jak jsem již zmínil, smysluplné - bez další aktualizace - se to jevilo v době tvoření publikace a pár let poté.
Za mě tedy hodnocení 66,666...% ;-)

11.03.2023 3 z 5


Než stromům dojde dech Než stromům dojde dech Peter Wohlleben

K této knize mě dovedla jedna z autorových předchozích publikací, která mě navnadila na bližší prozkoumání toho, jak se to má s ochranou lesů a přírody vůbec - též s vazbou na klimatické změny. "Než stromům dojde dech" byla nakonec přesně tím, co jsem od ní očekával. Celkově jsem si z ní odnesl pocit pokory nad tím, jak zákonitosti v živé přírodě fungují a jak to mají skvěle vyladěné za ty miliony let evoluce. My lidé se rádi pasujeme do role nadbytostí - že jsme už všechno pochopili a nikdo na Zemi se nám vlastně nemůže vyrovnat. Nad vším bychom chtěli mít kontrolu, a navíc, naše netrpělivost v řešení problémů je často až neúnosná... Dáváme tím přírodě hodně zabrat.
Knihu bych - mimo jiné - doporučil i těm, kteří např. hlásají, že je potřeba myslet taky na lidi a stavět co nejvíc silnic, dálnic, továrních hal, skladů, logistických center atd. - k našemu pohodlí, aby lidé měli práci apod. Ne!! V knize je nepřeberné množství faktů, proč se právě takovému nadbytku nám ulehčujících věcí vyhnout. A že to neděláme jen pro nějaké duby, buky, žáby a trpasličí mikroorganismy - že to děláme i ve vlastním zájmu...

21.08.2022 5 z 5


Moudrost lesa Moudrost lesa Peter Wohlleben

Můj první Wohlleben - už teď přinejmenším ze dvou...

Ač si vědom už dříve problematiky lesů třeba v ČR, tzn. např. smrkové monokultury, sucho atd., kniha mi otevřela oči, jak to s těmi lesy u nás (ve střední Evropě) vlastně doopravdy je.

V knihkupectví, po letmém přečtení úvodních pár odstavců na obálce knihy, jsem se ani příliš nepídil po dalších informacích a knihu si pořídil. Les je pro mě již několik dlouhých let prostředí, které bohužel zrovna moc často nenavštěvuju. Na začátku jsem měl představu a očekávání, že mě kniha jakýmsi, možná romantickým způsobem právě naladí na to to změnit... I tohoto způsobu vnímání se mi v knize dostalo, jelikož autor má k lesu, a vůbec k přírodě v pravém slova smyslu upřímný, bytostný vztah. V textu najdeme několik vrstev vyprávění a popisu. Dozvíme se i něco o profesním životě samotného autora, co by již několik let ekologického lesníka. Co mě osobně ale nakonec vtáhlo do "děje" nejvíc, byly poutavým způsobem předávané souvislosti týkající se ekologické roviny, která vlastně prostupovala skoro všemi kapitolami. Někdy se opravdu nejednalo o lehké čtení. Nicméně realita je taková, jaká je. Proč něco zatajovat? Jsem autorovi moc vděčný, že se ke mně tyto informace touto přitažlivou a nenásilnou formou dostaly. Fakta popisovaná v souvislém textu zvládne tedy kdejaký laik, i když to chce místy trochu soustředění.

S nadšením a se zážitky z tohoto titulu, se chystám na jeho, prozatím, nejnovější počin, a to "Než stromům dojde dech", kde se, doufám, dozvím ještě víc zajímavých informací a souvislostí k ekologické tematice; a třeba pro mě bude i další motivací v životě něco změnit, co se ochrany lesů a přírody týče...

01.08.2022 5 z 5


Nesvoboda Nesvoboda Lukáš Vincour

Kéž by tomu nebyla pravda - ale ona, vypadá to, je... Koncentrační tábory stále existují. Jen ne už pro nevyhovující část lidské populace, ale pro zvířata. A k tomu další formy zotročování... Nejsem v této problematice zrovna angažován, že bych byl zemědělcem nebo třeba veterinářem. Doteď jsem žil spíše ve sladké nevědomosti, kdy se ke mně realita donesla maximálně několika reportážemi z TV. Anebo jsem žil také částečně v domnění, že některé věci jsou vlastně "normální". Tento svazek mi celkem otevřel oči. Kniha obsahuje spoustu odkazů na použité zdroje informací. Její sdělení se mi tedy zdá, bohužel, dosti pravdivé. Proč ale zakopávat pravdu? Ta by měla vyjít ven na povrch, pro každého z nás, a tato kniha je pro to podle mě jedním z dobrých prostředků.

09.08.2020 5 z 5


Brian May – Biografie Brian May – Biografie Laura Jackson

Tuto knihu jsem četl již před několika lety. Ovšem zůstala ve mně vzpomínka na absenci dostatku informací o samotném Brianovi. Jakožto chronologická encyklopedie o skupině Queen - určitě dobrá. Skoro jako malý kluk jsem se při koupi knihy těšil na vhled do Brianovy duše a jeho osobního života! Dr. Brian May mně totiž přijde nejen jako fenomenální kytarista a zajisté výborný astrofyzik, ale k tomu všemu ještě zajímavý, sympatický člověk, ze kterého sálá neuvěřitelná vřelost a pokora... Většího poodhalení než tak, jak jsem ho znal před přečtením svazku, se mi bohužel téměř nedostalo.

23.07.2020 3 z 5