Ropa: Průvodce pro začátečníky

Ropa: Průvodce pro začátečníky https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394022/mid_ropa-pruvodce-pro-zacatecniky-TCc-394022.jpg 4 36 8

Bez ropy by nebylo globalizace, plastů, běžné přepravy ani světové politické mapy, v níž by se alespoň někdo vyznal. Je to životadárná tekutina moderního světa a zdá se, že ze závislosti na ní se lidstvo ještě hezkých pár desetiletí nevymaní. Autor uznávané Energie v této aktuální knize vysvětluje vše, co s „černým zlatem“ souvisí, od jeho objevení v hlubinách Země až po politické turbulence, které dnes rozpoutává. Kniha Ropa je nabitá fascinujícími fakty a postřehy a je jedinečná jakožto kompilace spousty různých aspektů ropy a jejího příběhu. Tento Smilův vyčerpávající průvodce poskytne řadu témat k debatám pro jakoukoliv sešlost od geologie a ekonomiky až po alternativní zdroje energie, a seznámí čtenáře s vědeckým i politickým zákulisím tohoto nejkontroverznějšího zdroje světa.... celý text

Literatura faktu Literatura naučná Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Oil: A Beginner’s Guide , 2008


více info...

Přidat komentář

busev
15.03.2023 4 z 5

Dnes už neaktuálne s ohľadom na to že najnovšie dáta sú z roku 2006. Bez ohľadu na to ma kniha celkom bavila, ale boli pasáže, ktoré ma trochu nudili hlavne história vývoja cien ropy.

evh86
11.03.2023 3 z 5

Ze začátku bych se odkázal na předchozí hodnocení, se kterým souhlasím určitě z hlediska aktuálnosti, či spíš bohužel neaktuálnosti použitých dat (nejnovější v knize z r. 2006). Oficiálně vydat knihu v překladu - tedy v r. 2018, neřku-li dotisk v r. 2022, ze kterého mám svou publikaci, ztrácí poněkud smysl. Pro některé oblasti to takový dopad nemá, ale třeba z geopolitického hlediska se toho (obzvlášť po vpádu Ruska na Ukrajinu v únoru 2022) změnilo opravdu hodně.
Kniha je určena spíš pro erudovanější část populace, nebo minimálně člověka cca středoškolsky vzdělaného, popř. někoho, kdo aspoň o nějakou oblast z tématů o ropě jeví zájem. Já ku příkladu spíš jen tak rychločetbou projížděl zmiňované ekonomické aspekty, protože to opravdu není můj cup of tea. Naopak podrobněji jsem procházel část fyzikálně-chemickou, která mě zajímá velice, a dohledával jsem si v této sekci informace i v jiných zdrojích. A tak bych řekl, že je kniha koncipovaná. Pokud chce člověk opravdu do podrobna pochopit, co je zde řečeno, i pro toho celkem znalého je tato kniha spíš rozcestníkem do další literatury. Což je i trochu škoda. Autor byl prý limitován počtem slov. No, ale nějaký obrázek, graf či tabulka navíc by určitě neuškodily.
Jinak, co si pamatuji, sem tam chybka v překladu, např. "potencionálně" vs. potenciálně... Oceňuji autorovu - jistě mravenčí práci se sháněním korektních informací a všech čísel. Ale jak jsem již zmínil, smysluplné - bez další aktualizace - se to jevilo v době tvoření publikace a pár let poté.
Za mě tedy hodnocení 66,666...% ;-)


martin9666
16.01.2023 2 z 5

Už původní vydání v češtině z roku 2018 potřebovalo aktualizaci, natož pak o čtyři roky novější verze s "hezčí" obálkou. Jedna z nejdůležitějších částí knihy - statistiky - jsou hodně zastaralé. Vydávat v roce 2022 knihu o faktech původně vydanou roku 2008 (napsanou 2007, významné statistiky z 2005) nedává bez revize moc smysl, zvláště v tak turbulentnim odvětví, které v poslední dekádě vstřebává ohromné tlaky zájmových skupin. Zároveň chybí zdroje udávaných čísel a statistik.
V knize není moc tabulek, grafů taky není dostatek. Nerozumím, proč autor v textu popisuje na 2 stránkách něco, co by se krásně vešlo do jedné tabulky nebo jednoho grafu a ještě by to bylo přehlednější. Kapitola o technologii vrtů je bohužel bez obrázků jen těžko pochopitelná. Kapitola o původu ropy je jen změtí geochemických pojmů, kterým laik nedokáže porozumět a čtenář úplně ztrácí přehled a chuť pokračovat.
Sice kniha popisuje ropu komplexně, z mnoha úhlů (každý si najde nějaký, který ho baví), a je až obdivuhodné, jak moc informací dokázal autor o tomto tématu shromáždit. Bohužel je to ale i kámen úrazu - příliš mnoho (někdy i zbytečných) informací, což pro laickou veřejnost, pro které kniha asi měly být míněna, moc nefunguje. Pro odbornou veřejnost zase bez přehledných tabulek a grafů příliš těžkopádná kniha, aby se z ní dalo smysluplně čerpat.

absolutmachal
10.05.2021 4 z 5

Koupil jsem si to hlavně kvůli jménu autora, téma mě úplně netáhne, ale co už… člověk se potřebuje dostávat i do jiných bublin. Knížka je samé číslo, samý vyčerpávající popis a fakt.

Ale neztrácí se z toho lehkost, čtivost, očekávání od jména Smil prostě nezklamal.

Nevěděl jsem, že… není jisté, že ropa vznikla organicky. Ropa nedojde, minimálně ne nejbližších sto let, i když mnozí říkají opak. Nejčastěji recyklovaný materiál je asfalt. Na ropě závislé země středního východu jsou sice pohádkově bohaté, ale v rámci Human development index, HDI, si vedou velmi špatně, takže HDP nerovná se štěstí země. Účinnost motorů je velmi nízká, cca 20 %. Reálné náklady (včetně zdravotních a enviromentálních) na jeden barel ropy jsou zhruba pětinásobné oproti tomu, co platí spotřebitel.

tomasblazek
27.07.2020 5 z 5

Kniha, kterou by si měl přečíst každý gramotný a soudný obyvatel planetky naší. No a dodávám, že se to i velmi dobře čte. Bez ropy by byl náš svět zcela jiný a od toho se odvíjí zásadní věci.

Jakubac
28.12.2019 5 z 5

Není to vůbec jednoduché čtení. Nicméně jsem to od této knihy ani nečekal. Naopak obdivuji autorovo přehled o datech a dávání si věcí do souvislostí. Knihu mohu doporučit všem, co si libují ve strohých číslech, datech a grafických znázorněních. Určitě se pustím do čtení dalších jeho knih.

tomaaash
25.07.2019 4 z 5

Není to úplně lehké čtení, ale pro zájemce o energetiku, ekologii a hlavně pokud vás zajímá vliv ropy na naši civilizaci, je to velmi dobrá kniha plná mnoha faktů. Jen škoda, že forma je spíš odbornější než čtivá.

klf76
24.01.2019 5 z 5

Skvěla kniha o ropě, od geologie, historie dobývaní, přepravě, zpracování a ekonomice. Nechybí ani úvaha, co dál. Kniha je nabitá informacemi. Perfektní čtení, rozhodně doporučuji, tak i další knihy od Václava Smila.