ErikaV. ErikaV. komentáře u knih

☰ menu

Pohádky o čarodějích Pohádky o čarodějích Ivana Nováková

Pohádky o čarodějích jsou pro mě příjemným překvapením. Ke koupi knihy mě navnadila poutavá ukázka, hezká obálka i anotace. A rozhodně nelituji. Největší dojem na mě udělala práce s jazykem. Autorka vládne vytříbenou češtinou, umí poeticky popisovat i vyprávět, používá krásné metafory i zajímavé slovní obraty.
Co se týče obsahu, máme tu fantasy, která nezapře inspiraci Zeměplochou, v tomto případě do detailu promyšlené království Rinó. Skřítky, kentaury a jednorožce tu nenajdete, vše se točí okolo tří čarodějů, kteří jsou nesmrtelní, a zároveň působí tak lidsky, že se s nimi lze snadno ztotožnit. A připravte se na dávku humoru - když hrdinka pronese, že "nesmrtelnost je na prd, ale vyprávějte to lidem", nelze se nesmát nahlas. Velmi povedený je monolog Tamae k Bohu. Co se týče jednotlivých povídek, velmi oceňuji propojenost. Škoda že na setkání Akira s matkou jsem čekala marně, může to být však záměr k pokračování.
Pohádky o čarodějích nejsou žádné nanicovaté fantazírování, kniha má výrazný filosofický přesah. Hlubší myšlenky jsou do textu zasazeny přirozeně, aniž by vyvolávaly dojem mudrování. Některé vám zůstanou v hlavě i několik dní po přečtení.
Bohužel musím přiznat, že i já jsem se ztrácela v čase a jménech, dlouho mi trvalo, než jsem v některých postavách poznala převtělené čaroděje.
Celkově Pohádky doporučuji všem čtenářům, tedy i těm, kteří zrovna fantasy nevyhledávají. Jedná se o nadprůměrné dílo, které stojí za pozornost.

27.03.2018 5 z 5


Tíha osudu Tíha osudu Monika Knápková

Tohle je román, který vás chytne a nepustí. Doporučuji si na knihu vyčlenit celé odpoledne, protože se od ní jen tak neodtrhnete. Bezchybně promyšlený příběh, skvěle zvládnuté emoce, napětí, tajemno. Velmi oceňuji zajímavé vedlejší linky: sny o stařeně, jejíž věštby se pomalu naplňují, záhada se zmizením nejlepší kamarádky,... Prostě super. Mohu vřele doporučit.

11.05.2017 5 z 5


Hra na lásku Hra na lásku Monika Knápková

Velmi povedená kniha, od které se jen tak neodtrhnete. Perfektně zvládnuté emoce. U čtení budete zaručeně brečet dojetím i smíchem. Překvapivé zvraty v ději udržují pozornost až do konce, ani vteřinu jsem se nenudila. Vřele doporučuji.

22.11.2016 5 z 5


Hříšná touha Hříšná touha Monika Knápková

Dobře napsaná kniha, chytlavá, čtivá, napínavá, velmi emotivní. Doporučuji.

20.07.2016 5 z 5


I velké holky pláčou I velké holky pláčou Monika Knápková

Velmi dobře napsaná kniha, chytlavá, čtivá, napínavá. Že velké holky pláčou opravdu platí, určitě vám na konci ukápne slza, jako mně. Doporučuji.

20.07.2016


Tchýně Tchýně Jana Smetanová

Tuto knihu jsem četla poprvé před 20 lety a nyní jsem se k ní úplně náhodou znovu dostala. Jednoduchoučká zápletka, která se vyřeší tak banálně, že si Táňa s tchyní na konci promluví. Kdyby to udělaly rovnou, ušetřila by si autorka 123 stran. Okrajově jsou tu vedlejší dějové linky, leckdy mnohem slibnější, než hlavní zápletka, avšak nerozvinuté. Co je ovšem na celé knize nejzajímavější, jsou obsáhlé dialogy, které působí doslova jako přepis z diktafonu. Před 20 lety pro mě byly nestravitelné, teď jsem v nich našla své kouzlo - působí jako skanzen raného kapitalismu (dozvídáme se detailně, jaké zboží se kupovalo, jaké reklamy a seriály běžely, jaké známé osobnosti byly v kurzu)...

27.06.2016 2 z 5


Padesát odstínů růžové Padesát odstínů růžové Šárka Zmátlíková

Za sebe mohu říct, že je tato kniha svým způsobem geniální. Její dokonalý marketingový název je totiž lepší než obsah sám. Kniha nemá děj, je plná literární vaty a je to jedna velká nuda. V knize je špatně všechno od začátku do konce. Autorka se v anotaci přiznává, že vždy nenáviděla sloh. Asi chtěla tento fakt proměnit v přednost, ale vypovídá to o všem. Paní Zmátlíková není spisovatelka a neovládá, ani nemůže ovládat spisovatelské řemeslo. V románu se to jen hemží plochými postavami, jsou tu samoúčelné scény, které "děj" nikam neposouvají, hloupé dialogy, které nikam nevedou. Strašně špatná kniha. Dočetla jsem ji jen z úcty k dárci (dostala jsem ji k narozeninám).

17.05.2016 1 z 5